Ζυμώσεων συνέχεια σημειώνεται στην ελληνική αγορά πληροφορικής με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στον κλάδο του επιχειρησιακού λογισμικού και στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που εμφανίζει χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα αλλά και ευρύτερα. Ο λόγος για την SoftOne, την θυγατρική του ομίλου Olympia που από το 2002 μέχρι και σήμερα δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων ERP και CRM, καθώς και πρωτοποριακών cloud υπηρεσιών και η οποία μπήκε πρόσφατα στο στόχαστρο διεθνών αλλά κι εγχώριων επενδυτών.
Για την ακρίβεια, όπως ανακοινώθηκε χθες, η κοινοπραξία του Franck Cohen, βετεράνου στην αγορά ERP αλλά και του Μάρκου Βερέμη απέκτησε το 45% της Softone, μέσω της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών των Γ. Καρατζίκου, Δ. Βαλαχή, Ν. Αρενίκη και Σ. Βογλίτση. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το υπόλοιπο 55% των μετοχών της εταιρείας παραμένει στα χέρια του Ομίλου Olympia και του επιχειρηματία Αντώνη Κυριαζή σε ποσοστό περίπου 34% και 21% αντίστοιχα. Franc Cohen και Μάρκος Βερέμης μπαίνουν μάλιστα ως ενεργοί επενδυτές, αφού θα συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας του ομίλου του Πάνου Γερμανού, κατόπιν παραίτησης των επενδυτών που πούλησαν τα μερίδιά τους στην κοινοπραξία.
«Η SoftOne θεωρείται από πολλούς ως ηγέτης στην αγορά του επιχειρησιακού λογισμικού ERP και πιστεύουμε ότι η εταιρεία έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, χάρη στα ευέλικτα, καινοτόμα και υψηλής ποιότητας προϊόντα της που την τοποθετούν σε ισχυρή θέση ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις ευκαιρίες. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την συνεργασία μας ως επενδυτές με τον Όμιλο Olympia ώστε να στηρίξουμε το νέο στάδιο ανάπτυξης στο οποίο εισέρχεται η εταιρεία» ήταν συνοπτικά οι δηλώσεις του Franck Cohen για το νέο αυτό επενδυτικό βήμα.
Η τεχνογνωσία της SoftOne και η συνεχής ανάπτυξή της ήταν ωστόσο ένας από τους λόγους που η προαναφερθείσα κοινοπραξία επέλεξε να επενδύσει στην θυγατρική του Ομίλου Ολύμπια.
Ο άλλος ήταν η εκθετική ανάπτυξη που καταγράφει διεθνώς η αγορά του ERP, και η οποία οφείλεται τόσο στις αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας τους όσο και για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ο τελευταίος άλλωστε ο οποίος ξεκίνησε με αφορμή την πανδημία οδηγεί μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου στην υιοθέτηση cloud-based λύσεων.
Σημειωτέον ότι οι προοπτικές ψηφιοποίησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η οποία αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να αυξηθούν αισθητά το προσεχές διάστημα και επί ελληνικού εδάφους, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. Για το λόγο αυτό άλλωστε προβλέπονται κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν σε ΜμΕ με την μορφή επιδοτήσεων φοροκινήτρων και δανειοδοτήσεων.
Στόχος η ενίσχυση μέσα από οργανική ανάπτυξη και νέες εξαγορές
Η επένδυση της κοινοπραξίας φέρνει μια νέα δυναμική στη SoftOne η οποία από το 2002, αναπτύσσει σύγχρονες λύσεις μηχανογράφησης που υποστηρίζουν κάθε εναλλακτικό μοντέλο λειτουργίας (on-premise ή SaaS), μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τις σύνθετες απαιτήσεις μεγαλύτερων εταιρειών.
Παράλληλα όμως ενισχύει την εταιρεία και με πρόσθετους πόρους, οι οποίοι όπως διευκρινίστηκε θα χρησιμοποιηθούν τόσο για την ενίσχυση της θέσης της σε αγορές στρατηγικού ενδιαφέροντος που ήδη δραστηριοποιείται όσο και για την επέκταση σε νέες. Σύμφωνα με πληροφορίες αγορές στόχους θα μπορούσαν να αποτελέσουν, είτε χώρες των Βαλκανίων, όπως η Σερβία είτε περιοχές της Ευρώπης που παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την ελληνική αγορά, όπως για παράδειγμα η γειτονική Ιταλία και κυρίως το νότιο κομμάτι της.
Στόχος του νέου σχήματος δεν είναι άλλωστε να διεκδικήσει μερίδιο από τους ανταγωνιστές, αλλά από την πίτα που αναμένεται να διευρυνθεί αισθητά το προσεχές διάστημα πετυχαίνοντας έτσι την ανάπτυξή της. Πέρα βέβαια από την οργανική ανάπτυξη και με δεδομένες τις ζυμώσεις του κλάδου, κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο η SoftOne να επιδιώξει την ανάπτυξή της και μέσω νέων εξαγορών.
Σημειωτέον ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 2002 από την ιδρυτική ομάδα της Unisoft με στόχο την δραστηριοποίηση στην αγορά του επιχειρησιακού λογισμικού. Το 2005 η μετοχική της ομάδα ενισχύθηκε με τον ιδρυτή της Singular, Αντώνη Κυριαζή και ακολούθησε το 2016 η είσοδος του Όμιλου Εταιρειών Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, ως επενδυτή. Η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται και τρία χρόνια αργότερα, το 2019 απέκτησε μέσω εξαγοράς την εταιρεία λογισμικού Unisoft, μετά την κεφαλαιοποίηση των χρεών του βασικού μετόχου της (Altec Συμμετοχών) από τις συστημικές τράπεζες καθώς και την εταιρεία Prosvasis.
Σήμερα απασχολεί συνολικά περισσότερους από 170 εργαζόμενους στα γραφεία της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και στις θυγατρικές της σε Ρουμανία, Κύπρο και Βουλγαρία και το πελατολόγιό της περιλαμβάνει πάνω από 20.000 επιχειρήσεις. Το 2020 μάλιστα, τα αποτελέσματα της εταιρείας ξεπέρασαν το ορόσημο των 15.000 πελατών στο Cloud (SaaS) και η SoftOne πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 24% σε σχέση με το 2019. O κύκλος εργασιών της έκλεισε στα 21,36 εκατ. ευρώ έναντι 17,01 εκατ. ευρώ του 2019 ενώ το Cash EBITDA έκλεισε στα 5,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 99% σε σχέση με το 2019.
Το νέο διοικητικό σχήμα
Η επενδυτική και μετοχική ομάδα που δημιουργείται μετά και την είσοδο Cohen - Βερέμη υπόσχεται ακόμα καλύτερες επιδόσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι περιλαμβάνει πλέον πέρα από τον κ. Κυριαζή, ένα από τα εμπειρότερα στελέχη της αγοράς πληροφορικής στην Ελλάδα κι έναν αναγνωρισμένο value investor όπως ο όμιλος Olympia και τον Μάρκο Βερέμη, επιχειρηματία που έχει συνδέσει το όνομά του με μερικά από τα καλύτερα sucess stories του τεχνολογικού επιχειρείν. Να θυμίσουμε ότι ο επιχειρηματίας του «νέου κύματος» Μάρκος Βερέμης, είναι ο ένας εκ των δύο ιδρυτών της Upstream (σ.σ ο άλλος είναι ο Αλέξανδρος Βρατσκίδης) μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών συσκευών (m-commerce) παγκοσμίως, με παρουσία σε πάνω από 45 χώρες. Μέσα σε 20 χρόνια επιχειρηματικής διαδρομής από όταν ίδρυσε την Upstream έχει εξελιχθεί σε σημαντικό venture capitalist (BigPi Venture Capital) με επενδύσεις σε περισσότερες από 35 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και επιτυχημένα ονόματα όπως οι Persado, Workable, Hellas Direct κ.ά.
Όσο για τον Franck Cohen, αποτελεί στέλεχος με παρόμοιο εκτόπισμα, αφού κατείχε επί σειρά ετών διευθυντικές θέσεις στη SAP Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος εταιρειών τεχνολογίας όπως η UIPath και η Workday.
Σημειωτέον ότι στο τιμόνι της της SoftOne έχει τοποθετηθεί από τον Απρίλιο του 2021 ο Πάνος Μαρτίνης, ο οποίος υπήρξε για πάνω από μια δεκαετία στενός συνεργάτης του κ. Βερέμη, ως CFO της Upstream. Επιπλέον και ο κ. Βερέμης, έχει διατελέσει ανεξάρτητο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της SoftOne Technologies από το 2019.