Σημαντικές θα είναι οι επόμενες δέκα ημέρες για την Attica Bank, καθώς αναμένεται να ξεδιπλωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος για την οριστική εξυγίανσή της με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από 120 έως 240 εκατ. ευρώ και είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Οι διεργασίες συντελούνται με απόλυτη μυστικότητα, με μοναδική βεβαιότητα ότι στην τελική λύση για την Αttica Bank θα συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μαζί κάποιος ιδιώτης.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Αttica Bank, καθώς θα έχει προηγηθεί η μετατροπή των warrants σε κοινές μετοχές της τράπεζας, με την Τράπεζα να εκδίδει μία νέα μετοχή για κάθε παραστατικό τίτλο. Συνολικά αναμένεται ότι θα εκδοθούν 16.541.878 νέες κοινές μετοχές, οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ με εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης την 20ή Οκτωβρίου. Οι νέες μετοχές κατά τη μετατροπή θα μεταβιβαστούν για λογαριασμό του Δημοσίου στο ΤΧΣ.
Το Ταμείο αναμένεται να βρεθεί με ποσοστό 68,2% στην Αttica Bank, ενώ το ποσοστό των υφιστάμενων μετόχων θα υποστεί σημαντική απίσχναση. Σημειώνεται ότι με δεδομένα προ μεταβίβασης μετοχών στο ΤΧΣ, το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) κατέχει το 46,32%, ο ΕΦΚΑ το 32,34%, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ το 2,83% και λοιποί μέτοχοι το υπόλοιπο 18,51% της Attica Bank.
Σήμερα οι νέες κοινές μετοχές από τη μετατροπή των warrants θα εγγραφούν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, θα γίνει η μεταβίβασή τους στο ΤΧΣ και θα ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των συμβούλων (Axia Ventures και Euroxx) και του Ταμείου για τα επόμενα βήματα και τη μετοχική στάση που θα τηρήσει το ΤΧΣ.
Οι επόμενες κινήσεις στην Attica Bank αναμένεται ότι θα εξελιχθούν σύντομα, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν και παραμένει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να υλοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο. Ο στρατηγικός επενδυτής βέβαια, είναι αυτός που θα καθορίσει τις εξελίξεις, έτσι ώστε η λύση στο κεφαλαιακό κενό της τράπεζας να μην δοθεί με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδιωχθεί η κρατικοποίηση της Attica Bank μέσω του ΤΧΣ να είναι προσωρινή και η τράπεζα να ιδιωτικοποιηθεί. Παρά την αισιοδοξία, ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει μυστήριο το εάν έχει εκδηλωθεί εγγράφως δέσμευση από κάποιον από τους φημολογούμενους έξι επενδυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην ΑΜΚ της Attica Bank.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εξελίξεις στην Attica Bank, και συγκεκριμένα η ιδιωτικοποίησή της, με ρόλο – κλειδί το ΤΧΣ, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα τροπολογία με την οποία προβλέπεται εξαίρεση από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης σε περίπτωση που κάποιος επενδυτής εισέλθει άμεσα ή έμμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένης στο χρηματιστήριο τράπεζας. Με βάση τον νόμο του 2006, όταν ένας επενδυτής αποκτούσε στρατηγικό ποσοστό σε εισηγμένη θα έπρεπε στη συνέχεια υποχρεωτικά να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση. Πλέον, δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα, αλλά ούτε και αυτή θα απαγορεύεται αν ο επενδυτής ή το ΤΧΣ κρίνει απαραίτητη την υποβολή δημόσιας πρότασης.
Ειδικότερα, η τροπολογία αναφέρει ότι η υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης δεν ισχύει σε περίπτωση άμεσης ή έμμεσης απόκτησης από το ΤΧΣ δικαιωμάτων ψήφου λόγω κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω της συμμετοχής του Ταμείου σε ΑΜΚ πιστωτικού ιδρύματος ή της μετατροπής των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή της άρσης των περιορισμών του Ταμείου στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου ή απόκτησης μετοχών.
Με την τροπολογία θα διευκολυνθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην Attica Bank μέσα από άσκηση δικαιωμάτων ή μετοχών του ΤΧΣ ή μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή συνδυαστικά.