Ξανά στο σημείο μηδέν για μια νέα προσπάθεια εκκίνησης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, φαίνεται πως θα οδηγηθεί σύντομα η Αttica Bank, μετά από ένα μήνα κατά τον οποίο επιχειρείται να κρατηθεί «ζεστό» το ενδιαφέρον επενδυτών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Το σήμα για μία “step – up” κεφαλαιακή ενίσχυση, με πρώτο μέρος αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ, αλλά με την Τράπεζα να παραμένει κρατικοποιημένη και ένα δεύτερο μέρος σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα 2 – 3 μηνών, όπου νέα κεφαλαιακή ένεση προσδοκάται από ιδιώτη επενδυτή για να οδηγήσει στην επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, αναμένεται να δοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όπως αναμένεται, η εξέλιξη αυτή θα προδιαγραφεί την Παρασκευή, οπότε εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, για να αποφανθεί – λίγο πριν την εκπνοή της «διορίας» του Οκτωβρίου για την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ – για το αποτέλεσμα των δεσμευτικών προσφορών και την ύπαρξη πραγματικού ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές.
Οι εξελίξεις «τρέχουν», μένοντας παράλληλα στάσιμες, καθώς από τη μία πλευρά ο χρόνος - και ο SSM - πιέζουν για εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης με προαπαιτούμενη την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας και από την άλλη, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν φαίνεται να υπάρχει σε επίπεδο εξεύρεσης του ιδιώτη επενδυτή που θα βάλει κεφάλαια στην Τράπεζα (πόσω μάλλον να αναλάβει ρόλο στρατηγικού επενδυτή, σενάριο στο οποίο στόχευαν ως βέλτιστο η Τράπεζα της Ελλάδος και η Διοίκηση της Attica Bank).
H σιγή ιχθύος που έχει διατηρηθεί όλο το τελευταίο διάστημα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ξεπερνά τις δεσμεύσεις εμπιστευτικότητας που ισχύουν στις διαπραγματεύσεις επικείμενων deals, αποτυπώνοντας τη δυσκολία να βρεθεί ο γαμπρός για μία νύφη που ούτως ή άλλως δεν ήταν πολύφερνη. Στην ουσία, οι διεργασίες που συντελούνται μοιάζουν μάλλον με παζάρι για την προίκα που θα πρέπει να έχει η νύφη προκειμένου να πει το ναι ο γαμπρός αργότερα...
Χθες, η Attica Bank προέβη σε μία άκρως λιτή χρηματιστηριακή ανακοίνωση, ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό ότι στις 25 Οκτωβρίου έληξε η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Η Τράπεζα αναφέρει ότι έλαβε προσφορές από όλους τους υποψήφιους επενδυτές που είχαν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές και σε συνεργασία με τους συμβούλους της θα προχωρήσει στην αξιολόγησή τους. Η Τράπεζα θα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για την πρόοδο της σχετικής διαδικασίας.
Πάντως, όπως οι μη δεσμευτικές προσφορές ήταν γεμάτες όρους και προϋποθέσεις, έτσι ακούγεται ότι παραμένουν και οι δεσμευτικές, αφού οι επενδυτές θέτουν ως προαπαιτούμενο για την είσοδό τους στην Attica Bank ένα εις βάθος due diligence των στοιχείων που τους παρουσιάστηκαν στο Virtual Data Room. Όσο για τους επενδυτές, πιο «ουσιαστικοί» και από πλευράς fit & proper, φέρεται να είναι η Bain Capital (το αμερικανικό fund έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική αγορά NPLs), η JC Flowers (είναι πιθανό ότι το έτερο αμερικανικό fund έχει προχωρήσει σε προσφορά από κοινού με την Bain Capital) και η Ellington, η οποία κατέχει το 69% των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας της Attica Bank, Thea Artemis Financial Solution, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης «Ωμέγα».
Όπως είχε γράψει το insider.gr, την ενημέρωση της Attica Bank για τις δεσμευτικές προσφορές από τους συμβούλους, Axia Ventures και Euroxx, θα ακολουθήσει η διαβούλευση των τελευταίων με τους υποψήφιους επενδυτές και τις διευκρινίσεις για το πλαίσιο των προσφορών τους. Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Ελλάδος θα κληθεί να εξετάσει το ποιόν των επενδυτών και αν πληρούν τα κριτήρια fit & proper, καθώς επίσης και την ύπαρξη και ποιότητα των κεφαλαίων που προσφέρουν. Υπενθυμίζεται ότι η Αttica έχει εξαγγείλει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από 120 έως 240 εκατ. ευρώ, με το υψηλό όριο του εύρους να είναι αυτό που κρίνεται σκόπιμο.
Ενημέρωση για τις δεσμευτικές προσφορές και την αξιολόγησή τους θα λάβει και ο SSM, ο οποίος είχε δώσει διορία μέχρι 30/9 στην Attica Bank να βρει τρόπο για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό της. Βεβαίως, θα ενημερωθεί και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Attica Bank με ποσοστό 68,2%.
Στην πράξη, το ΤΧΣ είναι ενήμερο και παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, «αγωνιώντας» να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής. Αν και το ΤΧΣ έχει υψηλά διαθέσιμα για να καλύψει το περίπου 70% της ΑΜΚ της Αttica Bank, εντούτοις δεν επιθυμεί να βρεθεί με τόσο μεγάλο ποσοστό στην Τράπεζα, αλλά αντιθέτως να το μειώσει στο δυνατότερο εφικτό. Η συνύπαρξη με έναν ιδιώτη επενδυτή θα προσέδιδε εμπορευσιμότητα στη μετοχή της Attica Bank και θα καθιστούσε ευκολότερη την απεμπλοκή του ΤΧΣ. Επιπλέον, η τόσο μεγάλη συμμετοχή του ΤΧΣ για διάστημα που δεν θα είναι βραχυπρόθεσμο, θα προσκρούει στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και δεν θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από την DGComp.
Επί του παρόντος, το ΤΧΣ φαίνεται ότι θα κληθεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που έχει ανάγκη, σε πρώτη φάση η Attica Bank, με μικρή συμβολή του ΤΜΕΔΕ. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα κεφάλαια που θα εισφέρει το ΤΧΣ για την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ θα κινηθούν στα 190 εκατ., με το ΤΜΕΔΕ να καλύπτει τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ. Και αυτά, με στόχο την επόμενη ΑΜΚ σε 2 – 3 μήνες για ποσό σχεδόν ισόποσο των 240 εκατ. ευρώ…