Κατασκευαστικές: Πώς θα «στηρίξουν» το growth story – «Ψήνονται» ΑΜΚ, ομολογιακά, πωλήσεις assets

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατασκευαστικές: Πώς θα «στηρίξουν» το growth story – «Ψήνονται» ΑΜΚ, ομολογιακά, πωλήσεις assets
Επεξεργάζεται αύξηση κεφαλαίου και ομολογιακό δάνειο η διοίκηση της Intrakat. Πώς θα χρηματοδοτήσει τα mega projects η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τα πλάνα της ΑΒΑΞ για δραστηριότητες, παραχωρήσεις και περιουσιακά στοιχεία. Επενδύσεις, διαγωνισμοί και αναπτύξεις απαιτούν επιπλέον κεφάλαια και ρευστότητα.

Τη «σκυτάλη» από την ΑΜΚ που ολοκλήρωσε σχετικά πρόσφατα επιτυχώς ο όμιλος Ελλάκτωρ αναμένεται να πάρουν οι υπόλοιποι κατασκευαστικοί όμιλοι με στόχο να υποστηρίξουν το growth story του τομέα υποδομών, να υλοποιήσουν επενδύσεις και να δώσουν το «παρών» στα διάφορα στάδια εξέλιξης των δεκάδων διαγωνισμών που προχωρούν ή έρχονται. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως προ εβδομάδας ανέδειξε το insider.gr, προχωρά σε ομολογιακή έκδοση μέσα στο 2021, με τη διοίκηση της Intrakat να επεξεργάζεται «διπλή κίνηση», με αύξηση κεφαλαίου και ομόλογο, όπως άλλωστε «φωτογράφισε» την Παρασκευή η στήλη «BlackStory» αναφορικά με την κατασκευαστική που σχεδιάζει να σηκώσει κεφάλαια προσεχώς.

Οι επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται σε διάφορους τομείς, οι διαγωνισμοί που προωθούνται μαζικά και οι ιδιωτικές αναπτύξεις που αναμένονται, αποτελούν ένα προς διεκδίκηση «πακέτο» δεκάδων δις ευρώ που απαιτεί ισχυρή κεφαλαιακή και χρηματοοικονομική διάρθρωση που θα στηρίξει το growth story του κλάδου των υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, επεξεργάζονται σχέδια ενίσχυσης σε επίπεδο ρευστότητας, μέσω έκδοσης νέων ομολογιακών δανείων μεγάλου μεγέθους ή αντικατάστασης μέρους παλιών, αλλά και πλάνα κεφαλαιακής ενδυνάμωσης μέσω αύξησης κεφαλαίου. Παράλληλα, επεξεργάζονται ή δρομολογούν και άλλες κινήσεις, όπως η αναδιάρθρωση δανειακών χαρτοφυλακίων από τις τράπεζες, η πώληση μετοχικών μεριδίων ή και η αποεπένδυση από συμμετοχές που θεωρούνται ως μη βασικές δραστηριότητες ή ως περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν το χρηματοοικονομικό προφίλ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως κυκλοφορεί σε χρηματιστηριακά και τραπεζικά γραφεία, ανάμεσα στα γκρουπ που ακούγονται ως υποψήφια τόσο για μια επικείμενη ΑΜΚ όσο και για έκδοση ομολογιακού δανείου (ενδεχομένως με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης) είναι η Intrakat -του ομίλου Intracom συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη- η οποία την τελευταία περίοδο, υπό τον CEO, Πέτρο Σουρέτη, αναμφίβολα έχει «ανέβει επίπεδο» στον χώρο των μεγάλων έργων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατασκευαστική εταιρεία έχει ενισχύσει το «αποτύπωμά» της στον χώρο των υποδομών, όχι μόνο σε παραδοσιακά έργα ή ΣΔΙΤ, αλλά και στην ενέργεια, στον τομέα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων/αποβλήτων, στα σιδηροδρομικά projects, δίχως να αφήνει εκτός πεδίου δράσης το real estate και τον τουρισμό. Ωστόσο, οι σημαντικές επενδύσεις που προωθεί στην ενέργεια, μετά και τη συγχώνευση με τα ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ, με στόχο την προώθηση projects άνω του 1 δισ. ευρώ στα επόμενα έτη στις ΑΠΕ (διαθέτει άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW), η συμμετοχή σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς (ΣΔΙΤ άνω των 1,5 δισ. ευρώ, παραχωρήσεις, δημόσια και ιδιωτικά projects, δημοπρατήσεις στο Ελληνικό όπου έχει αναλάβει και τις κατεδαφίσεις, έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ή του ΕΣΠΑ κ.α.) αλλά και ενδεχόμενα σχέδια του γκρουπ για «άπλωμα» δραστηριοτήτων, απαιτούν πρόσθετη ρευστότητα, ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, έκδοση εγγυητικών και επενδύσεις κ.α. Βέβαια, και παλιότερα είχαν κυκλοφορήσει ανάλογα σενάρια δίχως να προκύψει κάτι. Ωστόσο, έκτοτε «κύλησε νερό στο αυλάκι», το γκρουπ ενισχύθηκε σε διάφορους τομείς ενώ ευρύτερα και η μητρική Intracom είναι σε φάση αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης (με διάφορες κινήσεις απέκτησε ρευστότητα ή δυνατότητα μόχλευσης άνω των 300 εκατ. ευρώ). Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα ίδια τα στελέχη της Intrakat έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η εταιρεία, προκειμένου να προωθήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα (π.χ. στις ΑΠΕ) και να διεκδικήσει μεγάλους διαγωνισμούς (υπάρχει στο μέλλον σημαντικό «πακέτο» έργων, η Αττική Οδός κ.α.) είναι «ανοιχτή» σε διαδικασίες συνεργασιών, ενίσχυσης, στρατηγικών συμπράξεων κ.λπ., δηλαδή σε κάθε μοντέλο ενίσχυσης της εταιρείας. Και ίσως να έχουμε εξελίξεις σύντομα.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την πλευρά της, όπως αποκάλυψε προ ημερών το insider, προχωρά σε νέα ομολογιακή έκδοση, έως 250-300 εκατ. ευρώ, εντός του 2021, μένει να φανεί αν η έκδοση θα έχει με τη μορφή «βιώσιμης ανάπτυξης», ενώ έχει συγκαλέσει και δύο Γ.Σ. ομολογιούχων (για τα 500+120 εκατ. ευρώ, δύο εκδόσεις δηλαδή) για τροποποίηση όρων που όπως αναφέραμε και στο σχετικό θέμα, υπό μία έννοια «ανοίγουν τον δρόμο». Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχε στα σχέδιά του μια τέτοια κίνηση με σκοπό τη χρηματοδότηση projects όπως η Εγνατία Οδός (1,5 δισ. ευρώ συν άλλες υποχρεώσεις συντήρησης κ.λπ.), το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Καζίνο στο Ελληνικό (επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ), οι ενεργειακές μπίζνες στις ΑΠΕ κ.α., ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου. Το γκρουπ σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί την καλή συγκυρία για τα ελληνικά assets ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει προχωρήσει και σε άλλες εκδόσεις και κινήσεις, όπως πέρυσι το καλοκαίρι του 2020 (με 7ετές ομόλογο άντλησε 500 εκατ. ευρώ και κουπόνι στο 2,75%) ή το 2018 (120 εκατ. ευρώ), ενώ ομόλογο έχει «σηκώσει» και η Τέρνα Ενεργειακή. Με ανεκτέλεστο κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ (με τα προς υπογραφή έργα), το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου, υπό τον Γ. Περιστέρη, συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του (υποδομές, παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ, παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειας, κυκλική οικονομία – έργα περιβάλλοντος), με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος να υπερβαίνουν σε αξία τα 6,5 δισ. ευρώ

Όσον αφορά στην ΑΒΑΞ των Ιωάννου, Κουβαρά, Μιτζάλη, ο όμιλος προκειμένου να αποδεσμεύσει κεφάλαια για να τα επανατοποθετήσει σε νέες συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να απο-επενδύσει από μη βασικές δραστηριότητες, περιουσιακά στοιχεία και παραχωρήσεις. Η αρχή άλλωστε έχει γίνει παλιότερα, με την πώληση του ΣΔΙΤ των 10 Σχολείων στην Αττικής και του κτιρίου των γραφείων διοίκησης στο Μαρούσι, δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον, καθώς στην αγορά εκτιμάται ότι λογικά θα πρέπει να αναμένεται συνέχεια σε ανάλογες συναλλαγές. Παράλληλα, η εισηγμένη προωθεί τη μεταβίβαση των συμμετοχών της σε συμβάσεις παραχώρησης σε θυγατρική εταιρεία, την ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις, προκειμένου να αναδείξει την αξία αυτού του χαρτοφυλακίου και να διευκολυνθεί η άντληση κεφαλαίων είτε με τη μορφή έκδοσης ομολογιακού δανείου από τη θυγατρική εταιρεία είτε με την είσοδο στρατηγικού συνεταίρου. Υπενθυμίζεται ότι προ μηνών το insider είχε αποκαλύψει ότι η μεταφορά αυτών των μεριδίων θα ενισχύσει την «αξία» του τομέα Παραχωρήσεων έως και 200 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, ο όμιλος ΑΒΑΞ συνεχίζει τη στενή και καλή του σχέση με το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να έχει ανταγωνιστικό επιτοκιακό κόστος στα κοινοπρακτικά ομολογιακά του δάνεια, ύψους περίπου 450-500 εκατ. ευρώ, τα οποία αποπληρώνονται κυρίως από τα μερίσματα του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων. Τον περασμένο Ιούνιο, η διοίκηση διέψευσε φήμες ότι σκόπευε να προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά την μικρή αύξηση ύψους 20 εκατ. ευρώ που είχε κάνει στις αρχές του 2020, κυρίως με στόχο την αναμόρφωση των εσωτερικών μετοχικών ισορροπιών και την απομάκρυνση της οικογένειας Παρασκευαΐδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider