Συνολικό ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαθέσει ως το 2025 σε δράσεις που αφορούν στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων η Παπαστράτος. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας καμπάνιας ενημέρωσης για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.
Η νέα, δημόσια δέσμευση της Παπαστράτος εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από το 2012 η Παπαστράτος έχει διαθέσει περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ στη μάχη κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, για την εκπαίδευση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ενίσχυση των διωκτικών Αρχών με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Παρά τις όποιες δράσεις και πρωτοβουλίες για την καταπολέμησή του, το παράνομο εμπόριο συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την οικονομία, την υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, η Ελλάδα βρέθηκε το 2020 στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, καθώς σχεδόν ένα στα τέσσερα πακέτα τσιγάρων (22,4%) που καταναλώθηκαν ήταν παράνομο.
«Η Παπαστράτος στα 90χρονα γενέθλιά της, συνεχίζει το ταξίδι της προς ένα νέο προορισμό. Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Σε αυτή την πορεία, τα παράνομα τσιγάρα δεν είναι απλώς εμπόδιο. Αποτελούν μια διαρκή απειλή για την κοινωνία, για κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η λύση στο πρόβλημα μπορεί να έρθει μόνο με έναν τρόπο. Ενώνοντας δυνάμεις, σχηματίζοντας μια μεγάλη συμμαχία με την Πολιτεία, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Χαρπαντίδης.
«Η περιστολή του λαθρεμπορίου καπνού, διαχρονικού και διατοπικού φαινομένου που πλήττει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία, αποτελεί στρατηγικής σημασίας δράση για την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών», τόνισε, στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για πρόβλημα πανευρωπαϊκό, στη λύση του οποίου η Ελλάδα μπορεί να έχει κομβικό ρόλο.
Τα λαθραία καπνικά προϊόντα «στερούν» 600 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία
Όπως σημείωσε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώθηκαν 34,2 δισ. παράνομα τσιγάρα το 2020, αριθμός που αντιστοιχεί στο 7,8% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στα 27 κράτη-μέλη της. Για την Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 22,4%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Σταϊκούρας, μόνο από τα καπνικά λαθραία προϊόντα, χάνονται σε ετήσια βάση περί τα 600 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Ενδεικτικά, την τετραετία 2015-2018, χάθηκαν 2,5 δισ. ευρώ.
Σε δεύτερη ανάγνωση το παράνομο εμπόριο χρηματοδοτεί άλλες μορφές εγκληματικών οργανώσεων και έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέσεις εργασίας και στην ασφάλεια των πολιτών, ενώ τα παράνομα καπνικά προϊόντα, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, φέρουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.
Οι πέντε πυλώνες του νομοθετικού πλαισίου για την πάταξη του λαθρεμπορίου
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ν. 4758/2020 για την περιστολή του λαθρεμπορίου αποτέλεσε κομβικής σημασίας πρωτοβουλία για την επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως με τις ρυθμίσεις αυτής της νομοθετικής παρέμβασης, το Ελληνικό Κράτος:
- αντιμετώπισε ολιστικά και συστηματικά, το ζήτημα του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών,
- εκσυγχρόνισε το νομοθετικό πλαίσιο,
- ενδυνάμωσε τον επιχειρησιακό συντονισμό των υπηρεσιών,
- ενίσχυσε τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, και
- εισήγαγε μια δέσμη νέων μέτρων και αυστηρών κυρώσεων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, το νέο πλαίσιο εδράζεται σε πέντε πυλώνες:
1ος Πυλώνας: Αναβαθμίστηκε το υφιστάμενο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο και επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητές του σε προϊόντα φόρου κατανάλωσης, όπως είναι ο καφές και τα καπνικά.
2ος Πυλώνας: Προβλέφθηκε η διασύνδεση και δια-λειτουργικότητα του εθνικού Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών με το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων.
3ος Πυλώνας: Βελτιώθηκε το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τα μέτρα δέουσας επιμέλειας των εταιρειών καπνικών προϊόντων.
4ος Πυλώνας: Αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο των προβλεπόμενων ποινών φυλάκισης και κάθειρξης για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
5ος Πυλώνας: Κυρώθηκε το διεθνές Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπνού. Μία κύρωση με ιδιαίτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία, καθότι αποτελεί τη βάση για διακρατική συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον κρίσιμο τομέα του ελέγχου για τον εντοπισμό του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων και την περιστολή της λαθρεμπορίας.
Συνεχίζοντας ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «οι προσπάθειες και τα βήματα προόδου που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, από το σύνολο των εμπλεκόμενων Υπουργείων, για την περιστολή του λαθρεμπορίου είναι πραγματικά αξιόλογα.
Συνεχής η συνεργασία δημόσιων φορέων και διωκτικών Αρχών
Η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών δημόσιων φορέων και των διωκτικών Αρχών έχει φέρει σημαντικές επιτυχίες, όπως είναι:
-Η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων και ο εντοπισμός παράνομων εργοστασίων τσιγάρων, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.
-Ο εντοπισμός και η κατάσχεση παράνομων τσιγάρων σε πλοία, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.
-Ο εντοπισμός παράνομων εργαστηρίων παραγωγής νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και παράνομων τσιγάρων στα λιμάνια, από την ΑΑΔΕ και τα Τελωνεία.
-Ο εντοπισμός παράνομων εργαστηρίων παραγωγής νοθευμένων αλκοολούχων ποτών και ο εντοπισμός αποθηκών παράνομων τσιγάρων και καφέ, από το ΣΔΟΕ.
«Αρκούν, όμως, αυτές οι επιτυχίες; Σίγουρα όχι, αν και είναι σημαντικές», σχολίασε στη συνέχεια ο υπουργός, καθιστώντας σαφές πως για την επίλυση του σύνθετου αυτού προβλήματος, χρειάζονται πολυδιάστατες, αλλά ταυτόχρονα και στοχευμένες ενέργειες, ενισχυμένη συνεργασία και ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας και των οικονομικών δρώντων.
«Πρέπει μέσα από την εκπαίδευση και τη συνεργασία Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Οφείλουμε να αυξήσουμε τις δράσεις περιστολής, αλλά και να ενημερώσουμε την κοινωνία για τον αρνητικό αντίκτυπο αγοράς και κατανάλωσης παράνομων προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας».
Κοινός εθνικός στόχος η πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων
Λαμβάνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος σημείωσε πως η περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων αποτελεί έναν κοινό, εθνικό στόχο.
«Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής μας, μέσα από δράσεις αλλά και ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις, δώσαμε έμπρακτα δείγματα γραφής», συμπλήρωσε.
«Μέσα από το σύνολο αυτών των δράσεων, η χώρα μας βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκτός της «λίστας 301» στην οποία βρισκόταν από το 2008, μια λίστα στην οποία περιλαμβάνονται Κράτη που κρίνονται αναποτελεσματικά και ανεπαρκή ως προς την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, της διαδικτυακής πειρατείας, καθώς και σχετικά με την προστασία των εμπορικών σημάτων και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», ανέφερε, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Βεσυρόπουλος.
Στο κρίσιμο έργο των διωκτικών Αρχών αναφέρθηκαν από την πλευρά τους οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αντίστοιχα.
Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε πως «καμία μορφή εγκλήματος δεν είναι για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λιγότερο σημαντική. Ό,τι απειλεί τον πολίτη, ό,τι απειλεί την κοινωνία και την οικονομία μας, είναι η αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Χάρη στους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ., από το 2018 μέχρι σήμερα, εντοπίστηκαν 28 εργοστάσια/εργαστήρια/γραμμές παραγωγής λαθραίων τσιγάρων και προϊόντων καπνού, 1 εκτυπωτικό κέντρο (τυπογραφείο) για εκτύπωση ετικετών τσιγάρων και μεγάλος αριθμός αποθηκών, σε ένα συνολικό αριθμό υποθέσεων που ξεπερνά τις 5.500. Επιτυχίες που απέτρεψαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των νόμιμων εταιρειών του κλάδου, τη διαφυγή φόρων από τα δημόσια ταμεία και προστάτεψαν την υγεία των καταναλωτών, καθώς η ποιότητα των λαθραίων προϊόντων είναι αμφίβολη».
Μέσα σε 10 χρόνια το Λιμενικό εξάρθρωσε 707 οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου
Με τη σειρά του ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε πως «μια από τις βασικές αποστολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος, μέρος του οποίου είναι και το θαλάσσιο λαθρεμπόριο. Το Λιμενικό Σώμα και στον τομέα αυτόν, όπως και στους άλλους τομείς των αρμοδιοτήτων του, έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο.
Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία, από το 2011 μέχρι και σήμερα το Λιμενικό Σώμα:
- Έχει εξαρθρώσει 707 οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
- Έχει προβεί σε 1.234 συλλήψεις.
- Έχει συλλέξει 1,4 δισ. παράνομα τσιγάρα καθώς και 13,9 τόνους καπνού.
- Έχει κατάσχει 277 οχήματα και 45 πλοία.
- Έχει διασφαλίσει ότι δεν διέφυγαν 242,3 εκατομμύρια ευρώ σε δασμούς. (242.290.668,09 εκατ. ευρώ).
Πρόκειται για μια ακόμα, πολύ σημαντική, διάσταση της πολυεπίπεδης προσφοράς του Λιμενικού Σώματος στον τόπο μας. Στην εθνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία».
«Η συνεργασία του Κράτους με τον ιδιωτικό τομέα είναι ένα από τα βασικά όπλα και στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου. Συνεχίζουμε μαζί, εντείνοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μας και την παραγωγική συνεργασία μας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του υγιούς ανταγωνισμού», σχολίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Με κεντρικό μήνυμα «Μαζί, σβήνουμε και το παράνομο τσιγάρο», η καμπάνια της Παπαστράτος υλοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στοχεύοντας στην ενημέρωση των πολιτών γύρω από τις σοβαρές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων.