Πώς θα «γυρίσουν» υγιή τα κόκκινα δάνεια στην οικονομία - Ξεκινά η δευτερογενής αγορά NPLs

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα «γυρίσουν» υγιή τα κόκκινα δάνεια στην οικονομία - Ξεκινά η δευτερογενής αγορά NPLs
Ξεκινούν το 2022 πωλήσεις μεικτών πακέτων δανείων που έχουν αγοραστεί πρωτογενώς από funds και βρίσκονται υπό τη διαχείριση εταιρειών διαχείρισης. Τι συζήτησαν χθες στην ΤτΕ Στουρνάρας και εταιρείες διαχείρισης. Γιατί αυτές δεν μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν απευθείας τις επιχειρήσεις.

Τρόπους για την μεταστροφή των κόκκινων δανείων σε πράσινα και την επάνοδό τους στο τραπεζικό σύστημα, θα αναζητήσουν Τράπεζα της Ελλάδος και Εταιρείες Διαχείρισης.

Μετά την απομάκρυνση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών και τη μεταβίβασή τους σε επενδυτές και εταιρείες διαχείρισης, η επιστροφή των κόκκινων δανείων υγιών πίσω στις τράπεζες και την οικονομία θα είναι το μεγάλο στοίχημα του 2022, όταν οι τράπεζες θα έχουν επιτύχει τον μονοψήφιο δείκτη NPE χάρη στον «Ηρακλή» 1 και 2.

Την ίδια στιγμή, το 2022 αναμένεται να ανοίξει η δευτερογενής αγορά NPLs, καθώς τα δάνεια που έχουν εξυγιανθεί ή εξυγιαίνονται από τις Εταιρείες Διαχείρισης, καθώς και δάνεια που είναι ακόμη κόκκινα, θα συνθέσουν μεικτά πακέτα δανείων προς πώληση σε νέους επενδυτές. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα εμβαθύνεται η εξυγίανση της οικονομίας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και θα ενισχύεται η δυναμική των ανακτήσεων από τους Servicers, θωρακίζοντας την ασφάλεια των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή».

Τα παραπάνω θέματα συζήτησαν χθες οι Εταιρείες Διαχείρισης με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, σε γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος στο οποίο συμμετείχε και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Το θέμα της επιστροφής των πρώην κόκκινων δανείων, πράσινων στις τράπεζες, έχουν θέσει πρόσφατα τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή για το ζήτημα της παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες στις επιχειρήσεις, όσο και ο Διοικητής της ΤτΕ, παριστάμενος στις 24 Νοεμβρίου στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις.

Τότε, ο Διοικητής της ΤτΕ είχε τονίσει την ανάγκη παροχής πιο βιώσιμων λύσεων στις επιχειρήσεις από τους Servicers, καθώς και την ανάγκη να στηρίξουν χρηματοδοτικά την εξυγίανση επιχειρήσεων. Ο κ. Στουρνάρας, μάλιστα, είχε πει ότι «καμία από τις εταιρίες διαχείρισης δεν έχει κάνει υποβάλει αίτημα στην ΤτΕ για λήψης άδειας –κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015- που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων. Διότι σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη».

Στο χθεσινό γεύμα με τον Διοικητή, οι Εταιρείες Διαχείρισης εξήγησαν γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, ούτε μπορεί να αναμένεται, καθώς ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης διεθνώς δεν είναι να δίνουν οι ίδιες δάνεια. Αφενός διότι δεν έχουν καταθέσεις ή χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, όπως οι τράπεζες, για να την μετατρέψουν σε δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Αφετέρου διότι η συμβολή τους στην αναχρηματοδότηση των υπό εξυγίανση επιχειρήσεων είναι έμμεση: α) μέσα από τις βιώσιμες λύσεις ρύθμισης του χρέους που προσφέρουν στις επιχειρήσεις, χωρίς να τις αποστερούν από τη ρευστότητά τους, β) μέσα από τα κουρέματα οφειλών που τους προσφέρουν και γ) μέσα από τις μειώσεις επιτοκίων με τις οποίες συνολογούνται οι ρυθμίσεις. Όπως είπαν δε στον Διοικητή της ΤτΕ οι Εταιρείες Διαχείρισης, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και διατηρούνται ενόσω η προβληματική επιχείρηση είναι υπό εξυγίανση, αλληλόχρεοι λογαριασμοί που έχουν οι επιχειρήσεις με τις τράπεζες.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, η ανάγκη για νέα ρευστότητα είναι μεγαλύτερη στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το πρόβλημα είναι ηπιότερο στις μεγάλες.

Μία σημαντική, ωστόσο, παράμετρος της ουσιαστικής εξυγίανσης των κόκκινων δανείων που τέθηκε χθες και από τους Servicers, είναι τα θεραπευμένα δάνεια των τιτλοποιήσεων να μπορέσουν να επιστρέψουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών λαμβάνοντας νέο τραπεζικό δανεισμό. Με τα σημερινά δεδομένα, το ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο απαγορεύει σε μία τράπεζα που έχει τιτλοποιήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα έχει βγάλει από τον ισολογισμό της, να τα πάρει ξανά πίσω υγιή.

Αποτελεί επομένως ζήτημα προς διαπραγμάτευση από την ΤτΕ με την ΕΚΤ και τον SSM το πώς θα μπορέσουν ενήμερα δάνεια των τιτλοποιήσεων να επανέλθουν στις τράπεζες και αυτές να μπορέσουν να τα ξαναχρηματοδοτήσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση κατατέθηκαν ιδέες για το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το θέμα, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ρόλου ως ενδιάμεσου για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ειδικά για περιπτώσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Συμφωνήθηκε να συσταθούν κοινές ομάδες εργασίας με εκπροσώπους των εταιριών διαχείρισης και της ΤτΕ, να καταγραφούν τα προβλήματα και προτάσεις για την επίλυσή τους και αυτές να συζητηθούν με την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους επόπτες.

Ο Διοικητής της ΤτΕ ζήτησε χθες ενημέρωση από τους Servicers και για την πορεία των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή». Όπως του αναφέρθηκε, υπήρξαν καθυστερήσεις στις ανακτήσεις και στην επίτευξη των στόχων των business plans, εξαιτίας της μακράς αναστολής των πλειστηριασμών λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η υστέρηση αυτή θα καλυφθεί, καθώς – όπως εκτιμήθηκε από το 2022 – θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δευτερογενής αγορά NPLs, δηλ. τα δάνεια που έχουν αγοραστεί από επενδυτές και βρίσκονται υπό τη διαχείριση των Servicers θα αρχίσουν να μεταπωλούνται σε νέους επενδυτές. Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν μεικτά πακέτα δανείων – κόκκινων, εξυγιασμένων σε ένα βαθμό, αλλά και πράσινων -, τα οποία θα βγουν ξανά προς πώληση σε νέους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με υψηλότερα τιμήματα που θα ενισχύουν τις ανακτήσεις των Servicers. Σημειώνεται ότι στη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για τα κόκκινα δάνεια απέβλεπε ο «Ηρακλής», έτσι ώστε το τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από τα NPLs με κόστος των επενδυτών (και όχι των Ελλήνων φορολογούμενων) και όφελος για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Η «ποιότητα της πίστωσης» στο στόχαστρο τα επόμενα 3 χρόνια - Στο «κόκκινο» ο ρυθμός αύξησης των NPL

Τράπεζες: Με τον «Ηρακλή» μείωσαν στο μισό τα κόκκινα δάνεια σε μια διετία – Το 2022 θα φανούν τα νέα NPLs της πανδημίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider