Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi4GR περνούν τρία από τα πέντε ενδιαφερόμενα σχήματα. Οι τεχνικές προσφορές των ΟΤΕ, Vodafone -Cosmos Business Systems και Wind έλαβαν την έγκριση της αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και πλέον αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών για να κατακυρωθούν οι ανάδοχοι του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και προαίρεσης.
Σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης των πρακτικών της Επιτροπής Διενέργειας – Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων, του διαγωνισμού, αποκλείστηκαν οι ενδιαφερόμενοι Intracom και IBM, οι οποίοι, έχουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να προχωρήσουν σε προδικαστική προσφυγή εντός δέκα 10 ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίησή της απόφασης.
Δεδομένης της κοντινής βαθμολογίας των τριών υποψηφίων - η κοινοπραξία Vodafone / Cosmos Business Systems βαθμολογήθηκε με 422,94, η Wind με 421,69 και ο ΟΤΕ με 419,19 - αλλά και του γεγονότος ότι το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί με τη Σύναψη Συμφωνίας πλαίσιο από έως και 3 φορείς που πληρούν τα κριτήρια, το πιθανότερο είναι το WiFi4GR να υλοποιηθεί και από τα τρία ενδιαφερόμενα σχήματα.
Παρά το γεγονός ότι η δωρεάν πρόσβαση στο Internet σε δημόσιους χώρους συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, το WiFi4GR προκηρύχθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2021. Στόχος του είναι να προσφέρει την δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε δημόσιους χώρους σε όλη την Επικράτεια.
Οι ανάδοχοι του θα αναλάβουν να παρέχουν δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο internet μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου θα προμηθεύσουν και θα εγκαταστήσουν 5.600 access points σε 2.500 περίπου περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε δήμους της Επικράτειας. Τα σημεία τα θα οποία θα υποδειχτούν από τους Δήμους και θα πρέπει να κατανέμονται σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση, μπορούν να περιλαμβάνουν χώρους συνάθροισης κοινού, χώρους αναμονής – μετακίνησης, χώρους εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και άλλα. Σε καθένα από αυτά δε, μάλλον θα απαιτηθεί η εγκατάσταση δύο ή και τριών access point.
Πέρα από την εγκατάσταση οι ανάδοχοι θα αναλάβουν και την διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης, μέσω ενός συστήματος που θα εγκατασταθεί κεντρικά, για τουλάχιστον τρία χρόνια.