Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι για ακόμη μια φορά πλουσιότερος από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε μια υπενθύμιση της ανθεκτικότητας της επενδυτικής του προσέγγισης στον χρόνο.
Είναι επίσης το αποτέλεσμα της απότομης πτώσης των μετοχών τεχνολογίας αυτή την εβδομάδα, η οποία εξανέμισε περίπου 50 δισ. δολάρια από τις περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων της Silicon Valley.
Η καθαρή περιουσία του Έλον Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, έπεσε κατακόρυφα κατά 25,8 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη. Πρόκειται για την τέταρτη πιο απότομη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Από τις αρχές του έτους η περιουσία του έχει συρρικνωθεί κατά 54 δισ. δολάρια φέτος. Ο Ζούκερμπεργκ, συνιδρυτής της Meta Platforms, έχει δει την περιουσία του να μειώνεται κατά 12%, ή κατά 15 δισ. δολάρια το 2022.
«Παλιά καραβάνα»
Η καθαρή περιουσία του Μπάφετ έχει αυξηθεί 2,4 δισ. δολάρια φέτος στα 111,3 δισ. δολάρια. Πλεόν ξεπερνάει τον Ζούκερμπεργκ κατά 1 δισ. δολάρια και πλασάρεται στην καλύτερη θέση στον δείκτη του Bloomberg από τον περασμένο Μάρτιο.
Οι μετοχές αξίας, το θεμέλιο της επενδυτικής φιλοσοφίας του Μπάφετ και το επίκεντρο της προσοχής της Berkshire Hathaway, έχουν υπεραποδώσει έναντι των τεχνολογικών εταιρειών και του δείκτη S&P 500 από την αρχή του έτους, καταγράφοντας πτώση 4,2% σε σύγκριση με πτώση 9,2% για τον S&P και 15% για τις τεχνολογικές μετοχές.
Ο 91χρονος Μπάφετ, είναι το μόνο άτομο μεταξύ των 10 πλουσιότερων στον κόσμο που είδε την περιουσία του να αυξάνεται από τις αρχές του έτους. Οι μετοχές κλάσης A της Berkshire Hathaway -- που αντιπροσωπεύουν το 98% της περιουσίας του -- έχουν σημειώσει άνοδο 2,3% από την 1η Ιανουαρίου.
Η επίμονη παρουσία του Μπάφετ μεταξύ των κορυφαίων της κατάταξης των δισεκατομμυριούχων είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου του χρηματικού ποσού που έχει δωρίσει όλα αυτά τα χρόνια: μετοχές της Berkshire αξίας σχεδόν 33 δισ. δολαρίων έχουν πάει στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates από το 2006. Μόνο ο ίδιος ο Γκέιτς, που βρίσκεται στο Νο. 4 της κατάταξης με καθαρή περιουσία 127 διισ. δολαρίων, έχει κάνει δωρεές αυτής της κλίμακας.
Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν συνολικά 635 δισ.δολάρια από την 1η Ιανουαρίου, καθώς οι αγορές αντιδρούν στην επικείμενη σύσφιξη της πολιτικής της Fed αλλά και στον πληθωρισμό που κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.