Ξεκίνησε προ ημερών, και ειδικότερα την Δευτέρα 21/02 η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο των νέων 27.027.028 κοινών, ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου μετοχών της Intrakat που προήλθαν από την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ παλαιών μετόχων ύψους περίπου 51 εκατ. ευρώ. Μετά τη διαδικασία, όπως άλλωστε αναμένονταν, προέκυψε και διαφοροποίηση στα ποσοστά των μετόχων του «στενού βασικού πυρήνα» και διεύρυνση του free float σε επίπεδα άνω του 25%.
Όπως προκύπτει, το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της ΙΝTRACOM HOLDINGS ανέρχεται σε 36,79% (ήτοι 27.615.350 δικαιώματα ψήφου, εκ των οποίων 17.671.019, δηλ. 23,544%, άμεσα και 9.944.331, δηλ. 13,250%, έμμεσα μέσω της θυγατρικής της «INTRACOM TECHNOLOGIES S.a.r.l»). Κατά συνέπεια, η μητρική εταιρεία συμφερόντων Σ. Κόκκαλη άσκησε σχεδόν το σύνολο των δικαιωμάτων της διατηρώντας ανάλογα ποσοστά που είχε και προς της ΑΜΚ, αν και πλέον έχει «σπάσει» το μερίδιο στα δύο (Holdings και Technologies).
Επιπρόσθετα, ο αριθμός των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου που ελέγχει η ADAMAS GROUP LIMITED (Δ. Κούτρας) ανέρχεται σε 6.100.610, ήτοι ποσοστό 8,13% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου και μετοχών της Εταιρείας. Ο κ. Δημήτριος Κούτρας, ως μοναδικός της μέτοχος, ελέγχει την ADAMAS GROUP LIMITED και έτσι κατέχει έμμεσα, μέσω αυτής, 6.100.610 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,13% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου και μετοχών της Εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι προ της ΑΜΚ το πολύπειρο στέλεχος του ομίλου και του κλάδου ήλεγχες μετοχικό ποσοστό 12,69% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου και μετοχών της Εταιρείας, ενώ πριν από την κρίσιμη συναλλαγή (δηλαδή την ΑΜΚ) το ποσοστό ανερχόταν σε 11,859%.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Danech Estate (ελέγχεται από τους κυρίους Λαζαράκη - Στασινόπουλο) κατέχει μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ περίπου 10%, η Strong View συμφερόντων Δ. Θεοδωρίδη κατέχει περί το 12% της Intrakat, ενώ ο CEO της εισηγμένης Πέτρος Σουρέτης φέρεται να κατέχει μετοχικό ποσοστό περί το 6%. Κατά συνέπεια, διευρύνθηκε το free float σε επίπεδα άνω του 25%, προς τι 27%, σημαντικό μέρος του οποίου ελέγχεται από θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά και ιδιώτες μετόχους.
Τα κεφάλαια ύψους 50,9 εκατ. ευρώ που άντλησε η εισηγμένη, υπό τον CEO, Π. Σουρέτη, θα κατευθυνθούν επί της ουσίας στον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου μέσω της ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ αλλά και στον τομέα των υποδομών, δημοσίων έργων και ΣΔΙΤ. Τα αντληθέντα κεφάλαια από την αύξηση θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, κατά ποσό 20 εκατ. για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων ή και νέων έργων ΑΠΕ (αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα, έργα αποθήκευσης ενέργειας κ.λπ.), κατά 15 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων έργων που εκτελούνται μέσω συμβάσεων παραχώρησης ή και ΣΔΙΤ, ή και νέων επενδύσεων που εμπίπτουν στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων (παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ αυτοκινητόδρομων, κτηρίων, διαχείρισης απορριμμάτων) και κατά 15,8 εκατ. για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας.
Όπως αναφέρονταν και στο ενημερωτικό δελτίο, στόχος της ΑΜΚ είναι να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι επερχόμενες προοπτικές που αφορούν στους 4 πυλώνες δραστηριοποίησης της Intrakat και συγκεκριμένα τα νέα και εκτελούμενα κατασκευαστικά έργα υποδομών, τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά & φωτοβολταϊκά πάρκα, έργα storage κλπ), τα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων καθώς και τα έργα Real Estate στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επιπρόσθετα, η διοίκηση της εισηγμένης ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι βρίσκεται αυτήν την περίοδο τις σχετικές διαπραγματεύσεις για τη λήψη χρηματοδότησης συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα (60 εκατ. ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (60 εκατ. ευρώ). Αντικείμενο της χρηματοδότησης αυτής θα είναι η κατασκευή και λειτουργία νέων σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μεταξύ των οποίων τέσσερα αιολικά πάρκα δυναμικότητας 100 MW, η αδειοδότηση των οποίων έχει πλέον «ωριμάσει». Οπως σημείωνε η διοίκηση της Intrakat, τα νέα αυτά αιολικά θα συνεισφέρουν 14 εκατ. ευρώ ετησίως στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου και μάλιστα σε επαναλαμβανόμενη βάση.
Στον τομέα των ΑΠΕ ο Όμιλος διαθέτει πλέον χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος άνω του 1GW. Από την ως άνω συνολική ισχύ, αιολικά πάρκα ισχύος 98MW είναι σε κατασκευαστικό ή προκατασκευαστικό στάδιο, με τα 20MW εξ’ αυτών να τίθενται σε λειτουργία εντός του 2022. Επιπρόσθετα η Εταιρία, τον Νοέμβριο του 2021, έλαβε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας («ΡΑΕ») άδειες για 6 σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 496 ΜW.
Στον τομέα των έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων ο Όμιλος ήδη συμμετέχει σε πληθώρα ενεργών διαγωνισμών, σε διάφορα στάδια των διαγωνιστικών διαδικασιών. Επίσης, αναφορικά με τον τομέα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων, η Εταιρία έχει ως στόχο τη συμμετοχή της σε επιπρόσθετους διαγωνισμούς που αναμένονται να προκηρυχθούν τη τρέχουσα χρήση 2022. Η Intrakat δίνει ήδη το «παρών» σε διαγωνισμούς για μεγάλες υποδομές, όπως για παράδειγμα σε συνεργασία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το εξωτερικό υδροδοτικό Αθήνας (ΣΔΙΤ, 235 εκατ. ευρώ), στο ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ (με ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις μαζί) ή τα σιδηροδρομικά projects των 4 δις ευρώ, σε συμμαχία με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις αναμένεται να κερδίσει το οδικό ΣΔΙΤ «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη», με τη Μυτιληναίος (συν τη Wade Adams) διεκδικεί τις αρχικές υποδομές στο Ελληνικό που προωθεί η Lamda, συμμετέχει σε κτηριακά ΣΔΙΤ (με τον όμιλο Κοπελούζου σε κοινοπραξία με την Redex έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων για το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία και τα δικαστικά μέγαρα στην ίδια περιοχή) κ.α.
Η Intrakat έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων 419 εκ. ευρώ ενώ ως σήμερα η εταιρεία έχει μειοδοτήσει σε έργα συνολικού ύψους 382 εκ. ευρώ.
Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων ο Όμιλος ολοκλήρωσε και λειτουργεί το πρώτο 5άστερό του ξενοδοχείο Xenodocheio Milos στην Αθήνα. Επιπρόσθετα, συμμετέχει ως κατασκευαστής για την ανάπτυξη στην Μύκονο ενός τουριστικού συγκροτήματος (Resort Hotel & Villas). Ο συνολικός σχεδιασμός του τομέα ανάπτυξης ακινήτων αποβλέπει στην περαιτέρω δραστηριοποίηση με τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στους τομείς των τουριστικών υποδομών σε προορισμούς υψηλής προστιθέμενης αξίας .
Όπως σημειώνεται, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «RRF» ύψους 30,9 δισ. ευρώ καθώς και το νέο ΕΣΠΑ ύψους 26,2 δισ. ευρώ (2021-2027) θα δώσουν στην κατασκευαστική αγορά ένα σημαντικό αριθμό έργων υποδομής και σιδηροδρομικών έργων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 10 δισ. ευρώ τα οποία θα τονώσουν τον κατασκευαστικό κλάδο ποιοτικά και ποσοτικά. Παράλληλα προβλέπεται ότι θα δρομολογηθούν σημαντικά έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων που αφορούν υποδομές και περιβάλλον με μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον τόσο για τις ελληνικές εταιρίες όσο και για διεθνείς επενδυτικούς ομίλους. Ήδη ο Όμιλος στα πλαίσια δημοπρατήσεων έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων συμμετέχει σε διαγωνισμούς συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το 2021 ο όμιλος Κόκκαλη πούλησε στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, Netcompany Group A/S, την Intrasoft International, βάζοντας στα ταμεία του και συγκεκριμένα στα ταμεία της θυγατρικής του, Intracom Technologies (στην οποία άνηκε το 91,74% της Intrasoft) μετρητά ύψους 166,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει με αφορμή την παραπάνω συναλλαγή η διοίκηση της Holdings «ο συνδυασμός ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης που αποκτά η Intracom Holdings, τής προσδίδει επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ» ενώ σε άλλο σημείο της ίδια ανακοίνωση ανέφερε: «Η Intracom Holdings διερευνά προσεκτικά τη συμμετοχή της σε τομείς που αναπτύσσονται δυναμικά στην Ελλάδα και στοχεύει στην καινοτομία και τεχνολογίες αιχμής σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας, όπως το περιβάλλον, την ενέργεια, τη ναυτιλία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και σύνθετα Real Estate developments».