Τραπεζικές διοικήσεις και κόκκινα δάνεια εξετάζει ο SSM

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικές διοικήσεις και κόκκινα δάνεια εξετάζει ο SSM

Σε συστάσεις για περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών και άμεση συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων στα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Danièle Nouy και το μέλος της Διοίκησης της ΕΚΤ Benoît Cœuré στη συνάντηση που είχαν με τον προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Χριστόφορο Στράτο στην Φρανκφούρτη.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει θέσει αυστηρούς στόχους στις διοικήσεις των τραπεζών. Με βάση τη στοχοθεσία αυτή τα προβληματικά χαρτοφυλάκια πρέπει να μειωθούν έως και το τέλος του 2019 κατά 40-45 δισ. ευρώ από τα επίπεδα των 110 δισ. ευρώ στα οποία βρίσκονται σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια υποχώρηση των επισφαλειών θα πρέπει να φτάνει τουλάχιστον τα 10 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από το 2017.

Κατά τον SSM πρόκειται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να έχουν μειωθεί έως και τις αρχές του 2018, δηλαδή στα επόμενα έξι τρίμηνα, κατά τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος θα οδεύσει προς μία νέα ανακεφαλαιοποίηση, την τέταρτη από το ξέσπασμα της κρίσης στην οποία όμως πιθανότατα να συμμετέχουν και οι καταθέτες.

Παράλληλα, Nouy και Cœuré τόνισαν στον επικεφαλής του ΤΧΣ την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στα ΔΣ των τραπεζών, όπου αυτές έχουν καθυστερήσει. Να σημειωθεί πως εκκρεμότητες εξακολουθούν να υπάρχουν με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την προεδρία των Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και με τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν CEO σε Τράπεζας Πειραιώς και Αττική Τράπεζα.

Οι αλλαγές διοίκησης για την Τράπεζα Πειραιώς είναι πιο προχωρημένες με την Egon Zehnder που είναι ο σύμβουλος του πιστωτικού ιδρύματος να έχει short list 33 υποψηφίων για τη θέση του CEO. Ομοίως η αντιπροεδρία της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτίσει λίστα με τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν θέση προέδρου στην τράπεζα. Γνώμη δε για το θέμα έχει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αλλά και η λίστα με τους πιθανούς αντικαταστάτες της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη είναι έτοιμη. Ωστόσο, επειδή στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται στελέχη που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις θέσεις CEO και προέδρου της Πειραιώς το τοπίο στην Εθνική θα ξεκαθαρίσει όταν κλειδώσουν τα πρόσωπα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της ανασύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών θα πρέπει να γίνει το αργότερο στα μέσα Οκτωβρίου περίοδος που θα έχει ξεκαθαρίσει και η νέα σύνθεση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider