Π. Μυλωνάς: Οι τρεις στόχοι για την Εθνική Τράπεζα μέχρι το 2024 – Προοπτική για μέρισμα από το 2023

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Π. Μυλωνάς: Οι τρεις στόχοι για την Εθνική Τράπεζα μέχρι το 2024 – Προοπτική για μέρισμα από το 2023
Στόχος η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022. Ο δείκτης CET1 fully loaded θα ενισχυθεί άνω του 15% το 2024 από 14,9% το 2021.

Για συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές για τη σταδιακή επανέναρξη διανομής συνετών μερισμάτων, με δυνατότητα διανομής ακόμη και από τα κέρδη του 2022, έκανε λόγο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2021 στους αναλυτές.

Έχοντας μειώσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και με ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας χωρίς να έχει καταφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Εθνική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα, όπως είπε ο CEO Παύλος Μυλωνάς, να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος. «Υπάρχουν συζητήσεις με τον επόπτη, ο οποίος είναι συντηρητικός λόγω του προβλήματος των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχε η Εθνική. Τώρα βρισκόμαστε σε άλλη κατάσταση και μπορούσε να συζητήσουμε τη διανομή συνετών και μικρών αρχικά μερισμάτων, ενδεχομένως και από τα κέρδη του 2022. Πρέπει πρώτα να περπατήσουμε και ύστερα να τρέξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά περίπου 120μ.β. σε ετήσια βάση, σε 16,9%, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχεται σε 17,5%, αποτυπώνοντας το όφελος τόσο από τη συναλλαγή Frontier που ενίσχυσε τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 150μ.β., όσο και από την ισχυρή κερδοφορία της τράπεζας. Η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων και η στρατηγική συνεργασία με την Evo Payments που αναμένεται να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο 2022 (ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι η συμμετοχή της EVO Payments κατά 51% στη νέα κοινή εταιρεία πληρωμών δεν συνιστά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αλλά στρατηγική συνεργασία), θα ενισχύσουν τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας περαιτέρω κατά 160μ.β. περίπου, δημιουργώντας ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα στρατηγικής σημασίας. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική συνεργασία με την EVO Payments, καθώς και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο δείκτης CET1 της ΕΤΕ διαμορφώνεται σε 18% περίπου, με το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Τράπεζας να ανέρχεται σε περίπου 19% περίπου.

Ο CEO της ΕΤΕ αναφέρθηκε στους τρεις άξονες στους οποίους προσανατολίζεται τώρα η Εθνική Τράπεζα. Όπως είπε πρόκειται για:

Ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού με μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 6,9% στο τέλος του 2021 σε περίπου 3% το 2024. Στόχος είναι οι εισροές νέων NPEs να παραμένουν αρνητικές μέσω αποτελεσματικών αναδιαρθρώσεων και ρευστοποιήσεων. Ο δείκτης ΜΕΑ της ΕΤΕ στην Ελλάδα έπεσε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 και διαμορφώθηκε σε 6,9% στην Ελλάδα. Ποσοστό 40% περίπου των ΜΕΑ , ύψους 2,1 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις που απομένουν στον ισολογισμό της Εθνικής, είναι ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών, τα οποία εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησής τους στα επόμενα τρίμηνα.

Ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίου για την περαιτέρω υψηλή και διατηρήσιμη κερδοφορία και διατήρηση ισχυρών κεφαλαιακών buffers. Στόχος η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022. Ο δείκτης CET1 fully loaded θα ενισχυθεί άνω του 15% το 2024 από 14,9% το 2021.

Επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 10% το 2024 από 8,1% το 2021. Πρόβλεψη για αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας κατά 1,5 – 2 δισ. ευρώ ετησίως (το 2021 η αύξηση ήταν κατά 1,4 δισ. ευρώ), αύξηση των εσόδων από προμήθειες 10% κατ΄ έτος, μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα κάτω του 47%, με μεγάλη επένδυση και στροφή στο digital και μείωση του κόστους κινδύνου κάτω από τις 60 μονάδες βάσης.

Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων θα έχουν επίπτωση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά το γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη δημιουργία νέων NPLs.

Αναφερόμενος στα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημικής κρίσης, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι όλα τα μορατόρια της ΕΤΕ έχουν λήξει στις 31/12/20 και περισσότερο από ένα χρόνο μετά, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, λιγότερο από το 4% των δανειοληπτών κατέστησαν εκ νέου κόκκινοι. Στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» η ΕΤΕ είχε επιλέξιμα στεγαστικά δάνεια για επιδότηση 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 40% πέρασε από καθεστώς αναστολής πληρωμών, και μόλις το 4% - δάνεια 63 εκατ. ευρώ – είναι ακόμη ενεργά στο πρόγραμμα. Στο «Γέφυρα 2» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιλέξιμα για επιδότηση ήταν δάνεια 800 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 40% αφορά δανειολήπτες που είχαν μπει σε μορατόρια πληρωμών. Ενεργά στο πρόγραμμα σήμερα παραμένουν δάνεια 154 εκατ. ευρώ (20%). Δάνεια περίπου 70 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα step – up “Εθνογέφυρα», ενώ δάνεια 200 εκατ. ευρώ έχουν λάβει επίσης διευκολύνσεις αποπληρωμής (κυρίως ξενοδοχεία, καταλύματα και κάδος ψυχαγωγίας).

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στις νέες εκταμιεύσεις δανείων της ΕΤΕ, ύψους 4,9 δισ. ευρώ το 2021 και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός και η σφιχτότερη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα δημιουργήσουν μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες στις επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης (οι επιχειρήσεις θα μειώσουν τις εταιρικές εκδόσεις ομολόγων για την άντληση κεφαλαίων).

Ερωτώμενος για την επίπτωση που θα έχει στα επιτοκιακά έσοδα της ΕΤΕ μία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50 μ.β. από την ΕΚΤ, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα θα ενισχυθούν κατά 70 εκατ. ευρώ.

Ερωτώμενος για τις εκδόσεις στο πλαίσιο κάλυψης υποχρεώσεων MREL ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η ΕΤΕ σχεδιάζει δύο εκδόσεις, αλλά λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές ίσως γίνει μία έκδοση και σε κάθε περίπτωση ό,τι γίνει θα γίνει μάλλον στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 833 εκατ. ευρώ το 2021 -Άλμα 40% στα οργανικά κέρδη

gazzetta
gazzetta reader insider insider