Ρεύμα: «Ανάχωμα» στις αυξήσεις με αναδρομικές εκπτώσεις, επιδοτήσεις και πλαφόν στην αγορά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Ανάχωμα» στις αυξήσεις με αναδρομικές εκπτώσεις, επιδοτήσεις και πλαφόν στην αγορά
Η δέσμη μέτρων καλύπτει από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2023, στοχεύοντας στη σταθεροποίηση των τιμών λιανικής από τον μεθεπόμενο μήνα.

Μέτρα που καλύπτουν από τέλη του περασμένου έτους έως δυνητικά τον Ιούνιο του 2023, περιλαμβάνει το νέο Εθνικό Σχέδιο στήριξης στην ενεργειακή κρίση, το οποίο εξειδικεύτηκε χθες από τους αρμόδιους υπουργούς. Έτσι, για το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου, θα δοθούν αναδρομικές μειώσεις που θα «σβήσουν» ακόμη μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων που προκαλούν οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές.

Για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, θα «τρέξει» το υφιστάμενο σχήμα επιδοτήσεων, οι οποίες ωστόσο αυτή τη φορά θα καλύψουν το σύνολο των οικιακών καταναλώσεων, ενώ θα επεκταθούν και στις μη κύριες κατοικίες. Το σχήμα αυτό θα δώσει τη σκυτάλη από την 1η Ιουλίου στη διττή παρέμβαση της παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των λογαριασμών, ώστε έως τον Ιούνιο του 2023, να σταθεροποιηθούν οι τιμές λιανικής, απορροφώντας τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων.

Όσον αφορά τις αναδρομικές μειώσεις, αυτές αφορούν την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο επίμαχο διάστημα, οι οποίες δεν καλύφθηκαν από τις επιδοτήσεις. Η καταβολή τους θα γίνει μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον Ιούνιο. Δικαιούχοι είναι ενοικιαστές ή κάτοχοι κύριας κατοικίας, με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, οι οποίοι πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ (και επομένως θα λάβουν τουλάχιστον 18 ευρώ). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ, ανά καταναλωτή.

Οι επιδοτήσεις του Μαΐου

Για τις επιδοτήσεις που θα «τρέξουν» τον Μάιο, όπως έγινε χθες γνωστό, στις κύριες κατοικίες απορροφάται το 86% της αύξησης για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, με μέση ενίσχυση 56,5 ευρώ. Επιδότηση θα υπάρξει πλέον για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, όπως και για τις μη κύριες κατοικίες. Η μοναδιαία ενίσχυση θα είναι 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ώστε να απορροφηθεί το 50% των αυξήσεων.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων. Στα επαγγελματικά τιμολόγια, η μοναδιαία 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης.

Η παρέμβαση στην αγορά

Οι επιδοτήσεις του Ιουλίου θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα, ενώ από την 1η Ιουλίου θα δώσουν τη σκυτάλη σε ένα πιο δραστικό σχέδιο, με έναν μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση το πραγματικό κόστους λειτουργίας τους, ώστε να ανακτάται το σύνολο των υπερεσόδων και να αποσυνδεθεί η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Ο παραπάνω μηχανισμός θα εξασφαλίσει την κατακρήμνιση των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος, που θα συμπαρασύρει στον ίδιο βαθμό προς τα κάτω και τις λιανικές τιμές. Για την απορρόφηση τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων, θα συνδράμει και η παροχή επιδότησης στα τιμολόγια λιανικής, η οποία θα «αναχαιτίσει» το ποσοστό των ανατιμήσεων που θα απομείνει.

Οι επιδοτήσεις θα εφαρμοσθούν οριζόντια, δηλαδή θα καλύπτουν το σύνολο των οικιακών, επαγγελματικών και αγροτικών παροχών – με διαφορετικά, ωστόσο, ποσά ενίσχυσης ανά κατηγορία. Επίσης θα καλύπτουν το σύνολο των καταναλώσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider