Τελευταία Ενημέρωση 10:25
Τον δρόμο για την επανεκκίνηση των ομολογιακών εκδόσεων από τις ελληνικές τράπεζες, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ανοίγει η Eurobank με τη χθεσινή έκδοση senior preferred ομολόγου με το οποίο άντλησε από τις αγορές 500 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, σημειώθηκε συμμετοχή τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους επενδυτές, με τους ξένους επενδυτές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 52% της συνολικής ζήτησης. Το ομόλογο έχει ημερομηνία λήξης στις 9 Μαρτίου 2025 με δυνατότητα ανάκλησης στις 9 Μαρτίου 2024 (2.75NC1.75) και ετήσιο τοκομερίδιο 4,375%. Η ημερομηνία διακανονισμού είναι στις 9 Ιουνίου 2022. Το ομόλογο θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου στην αγορά Euro MTF. Οι συντονιστές της έκδοσης ήταν οι Deutsche Bank, Morgan Stanley και Nomura.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα διατεθούν για γενικούς σκοπούς χρηματοδότησης, τονίζει η Eurobank, ενώ η συναλλαγή είναι ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής της Τράπεζας για την κάλυψη των υποχρεώσεων της όσον αφορά την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities – MREL).
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η έκδοση της Eurobank είναι επίσης η πρώτη που έγινε με αλλαγή του μέχρι σήμερα μοντέλου. Έχοντας ήδη κάποιους lead investors, η Τράπεζα απευθύνθηκε σε συμβούλους, θέτοντας η ίδια εκ των προτέρων τους όρους με τους οποίους θα έβγαινε στις αγορές: για μίνιμουμ ποσό 350 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο 4,5%. Στη βάση των όρων αυτών η Τράπεζα κατέληξε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στους τρεις οίκους που ανέλαβαν να τρέξουν το βιβλίο προσφορών - την Deutsche Bank, την Morgan Stanley και την Nomura. Οι προσφορές που υποβλήθηκαν και που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν σχεδόν 50% - 50% από ξένους και (λιγότερο) Έλληνες θεσμικούς, real money investors και όχι hedge funds – ξεπέρασαν τα 650 εκατ. ευρώ.
Τα κεφάλαια που άντλησε η Τράπεζα είναι σαφώς ακριβότερα από αυτά της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης του περασμένου Οκτωβρίου, καθώς είναι διαφορετικές και οι συνθήκες στις αγορές. Τότε, το κουπόνι του ομολόγου είχε διαμορφωθεί σε 2,25% και τώρα σε 4,50%. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι δύο εκδόσεις διαφέρουν στη διάρκεια. Η προηγούμενη ήταν διάρκειας 6 ετών με πρώτο call στα 5 χρόνια, ενώ η χθεσινή είναι διάρκειας 3 ετών παρά 3 μήνες και μπορεί να ανακληθεί από την Τράπεζα στους 21 μήνες.
Πάντως, στις ομολογιακές εκδόσεις που πραγματοποιούνται από τις τράπεζες για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL, λίγη σημασία έχει «φωτογραφικά» το επιτόκιο της κάθε έκδοσης, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν «μαραθώνιο» εκδόσεων που η τελική αποτίμηση του κόστους τους μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος του 2025. Μέχρι τότε, και βάσει των μέχρι στιγμής ενδείξεων από το 2023, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν βελτιώσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων MREL, καθώς αναμένουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της χώρας και ως συνέπεια, τις δικές τους αναβαθμίσεις.
Μετά τη χθεσινή ομολογιακή έκδοση, η Eurobank έχει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια να κάνει τον προγραμματισμό της για επόμενες εκδόσεις MREL. Ήδη η Διοίκηση της Τράπεζας είχε δηλώσει στους αναλυτές ότι η Eurobank έχει καλύψει τον στόχο για τα κεφάλαια για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) και παρακολουθούσε τις εξελίξεις στις αγορές για την πιθανή έκδοση senior ομολόγων.
Πλέον, ενδέχεται η Τράπεζα να μην προβεί σε καμία άλλη έκδοση εντός του έτους, αν και αυτό θα κριθεί από την πορεία του γ΄ τριμήνου και τις προβλέψεις που θα κάνει η Διοίκηση για το σύνολο της χρονιάς. Σημειώνεται ότι οι υποχρεώσεις MREL διαμορφώνονται ανά τράπεζα ως ποσοστό των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού τους. Η Eurobank, εν προκειμένω, πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια MREL έως το 20% των RWAs της. Όμως το ποσό των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού θα μειωθεί καθώς θα απομειώνονται περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια, ενώ την τελική διαμόρφωσή του θα κρίνουν και τα νέα δάνεια που θα χορηγήσει η Τράπεζα.
Η χθεσινή ομολογιακή έκδοση της Eurobank αναμένεται να ακολουθηθεί και από ανάλογες κινήσεις των υπολοίπων τραπεζών. Και αυτό, διότι μετά τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν στο α' τρίμηνο 2022 και τα οποία πιστοποιούν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει από την κρίση στην ανάπτυξη, στα κέρδη και στην επιστροφή μερίσματος στους μετόχους, υπάρχει θετικό momentum και όρεξη των επενδυτών να τοποθετηθούν στις ελληνικές τράπεζες.