Bloomberg: Χαλαρώνει η κρίση έλλειψης ημιαγωγών προς τέρψη της αυτοκινητοβιομηχανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Χαλαρώνει η κρίση έλλειψης ημιαγωγών προς τέρψη της αυτοκινητοβιομηχανίας
microchip
Αισθητά βελτιωμένη η κατάσταση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αλλά ακόμα οι κατασκευαστές δεν πανηγυρίζουν.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών (τσιπ) που έχει βαλτώσει την αυτοκινητοβιομηχανία για σχεδόν δύο χρόνια δείχνει σημάδια χαλάρωσης, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, Η Mercedes Benz, η Daimler Truck και η BMW είναι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που τώρα λαμβάνουν αρκετά από τα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για να κατασκευάζουν οχήματα σε πλήρη παραγωγική κλίμακα, αφού αντιμετώπισαν εξοντωτικές διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα για μήνες.

Η αποκατάσταση των παραδόσεων ημιαγωγών έγινε νωρίτερα από ότι υπολόγιζε η αυτοκινητοβιομηχανία, που αντιμετωπίζει την επιδείνωση της οικονομίας και την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ διαχειρίζεται μια ιστορική μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Βέβαια, οι κατασκευαστές επευφημούν τη βελτίωση της προσφοράς τσιπ, αλλά δεν κηρύσσουν ακόμη τη νίκη.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το θέμα από εβδομάδα σε εβδομάδα, αλλά μέχρι τώρα σε όλο τον κόσμο, δεν είχαμε προβλήματα με την παραγωγή», δήλωσε ο Joerg Burzer, επικεφαλής της παραγωγής και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας της Mercedes. Προβλήματα ανεφοδιασμού συμβαίνουν «εδώ κι εκεί», είπε, «αλλά τίποτα σε σύγκριση με αυτό που ήταν πέρυσι».

Ακόμη και όταν η ζήτηση για αυτοκίνητα αυξήθηκε, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναγκάστηκαν να περιορίσουν την παραγωγή τους, καθώς τα εργοστάσια παγκοσμίως δεν μπορούσαν να προμηθευτούν αρκετά τσιπ, τα οποία αποτελούν κρίσιμα εξαρτήματα για τα ολοένα και πιο εξαρτώμενα από υπολογιστές οχήματα. Οι μειώσεις της παραγωγής οχημάτων ήταν τόσο σοβαρές, που η παγκόσμια παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων μετά βίας έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης στα προ πανδημίας επίπεδα.

Καθώς η προσφορά ημιαγωγών βελτιώνεται, οι αυτοκινητοβιομηχανίες περιορίζουν τις εκκρεμείς παραγγελίες τους και οι ανησυχίες στρέφονται πλέον στο πώς θα διατηρηθεί η καταναλωτική ζήτηση εν μέσω επιταχυνόμενου πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων. Ενδεικτικά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, δήλωσε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων πρέπει να μειώσει το προσωπικό της κατά 10% και ότι έχει ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider