«Πάρτι» διαφθοράς με δώρα, ταξίδια και πόρνες στην HBOS

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πάρτι» διαφθοράς με δώρα, ταξίδια και πόρνες στην HBOS

Ακριβά δώρα, ιδιωτικά jet και πρωτοκλασάτες συνοδοί ήταν «κομμάτι της δουλειάς» για πρώην στελέχη της βρετανικής τράπεζας HBOS που κατάφεραν να συνδυάσουν την εργασία με την απόλαυση –κυριολεκτικά.

Η HBOS «ντρόπιασε» τους Βρετανούς τραπεζίτες, και έπληξε ανεπανόρθωτα τον κλάδο-καμάρι της βρετανικής οικονομίας, όταν το 2009 ξέσπασε το σκάνδαλο που οδήγησε στην εξαγορά της «αμαρτωλής» τράπεζας από τη Lloyds Banking Group.

Όσο πιο βαθιά μπαίνουν οι διωκτικές αρχές της Βρετανίας στο τραπεζικό σκάνδαλο ύψους 245 εκατ. λιρών, νέα «πιπεράτα» στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Τα golden boys δεν είναι τόσο αθώα τελικά –τουλάχιστον όχι όλα.

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε η δίκη του David Mills, ενός ιδιοκτήτη συμβουλευτικής εταιρείας που ειδικεύεται στη διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων. Συνεργός του Mills ήταν η σύζυγός του Alison, η οποία κάθεται επίσης στο εδώλιο.

Ο David Mills και η σύζυγός του Alison

Ο 59χρονος μεγιστάνας της «διάσωσης» κατηγορείται ότι είχε συνάψει «δεσμούς διαφθοράς» με τον Lyndon Scourfield, διευθυντή του τμήματος επισφαλειών της τράπεζας. Οι δύο άντρες κατηγορούνται ότι μεταξύ 2003 και 2007 αναλάμβαναν προβληματικές επιχειρήσεις, εκτίνασσαν τα χρέη τους σε δυσθεώρητα επίπεδα και στη συνέχεια ζητούσαν υπέρογκες αμοιβές για να τις «ξελασπώσουν».

«Ο Scourfield ήταν η κότα που καθόταν πάνω σε χρυσά αυγά. Ο David Mills το μόνο που έκανε ήταν να την ταΐζει –και την τάιζε καλά», εξηγεί ο δικηγόρος κατηγορίας Brian O’Neill. Ο Mills είναι ο ένας από τους έξι κατηγορούμενους σε αυτή τη δίκη που μπορεί να κρατήσει έως και έξι μήνες. Οι υπόλοιποι τρεις είναι ένα πρώην τραπεζικό στέλεχος της HBOS και δύο επιχειρηματίες.

Το στέλεχος της HBOS, Lyndon Scourfield

Την ώρα που οι προβληματικές επιχειρήσεις που αναλάμβαναν πάσχιζαν να επιβιώσουν, οι δύο φίλοι απολάμβαναν τους καρπούς των… προσπαθειών τους. Ο Mills τροφοδοτούσε τη «συνεργασία» του με τον Scourfield με μετρητά, εμβάσματα, ακριβά δώρα, πιστωτικές κάρτες, ακριβά ταξίδια και ερωτικές συνευρέσεις με καλλονές συνοδούς, αποκαλύπτει ο O’Neill. Τουλάχιστον 28 εκατ. λίρες έχουν διακινηθεί μέσω των λογαριασμών και των εταιρειών που συνδέονται με τον Mills και τη σύζυγό του.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της στενής «φιλίας» και της χλιδάτης ζωής που έκαναν οι δύο κατηγορούμενοι ήταν ότι ταξίδεψαν στα νησιά Μπαρμπάντος για να γιορτάσουν τα 40ά γενέθλια της Alison.

Επίσης, ο Scourfield και η σύζυγός του περνούσαν τις διακοπές τους σε μια υπερπολυτελή βίλα στο πορτογαλικό θέρετρο Αλγκάρβε τα έτη 2004-2005 –ζωή που προφανώς δεν δικαιολογούνταν από τον μισθό του στην τράπεζα.

Η αμαρτωλή σχέση… μέσα από μηνύματα

Το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στη σχέση Scourfield – Mills. Μέσα από μια σειρά emails, οι εισαγγελικές αρχές κατάφεραν να σκιαγραφήσουν τη σχέση εξάρτησης μεταξύ των δύο αντρών. Δια του λόγου το αληθές, έδειξαν στο δικαστήριο ένα μήνυμα από το 2006, στο οποίο ο Scourfield έγραφε στον Mills ότι «Θα σου είμαι πάντα πιστός».

Λίγους μήνες αργότερα, Scourfield έγραψε στον Mills «Ανακηρύχτηκα Μέγας Μάγιστρος» και ο Mills του απάντησε: «Τέλεια. Παντρέψουμε με!». Ο Scourfield του απάντησε με τη σειρά του: «Νόμιζα πως ήμασταν ήδη παντρεμένοι».

«Βουνά χρέους» για τις επιχειρήσεις

Το δίδυμο φόρτωνε τις επιχειρήσεις που αναλάμβανε τη διάσωσή τους με χρέη εκατομμυρίων λιρών, οδηγώντας τις στην κατάρρευση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Η Clode, η οποία φορτώθηκε με χρέη 20 εκατ. λιρών μετά την παρέμβαση των δύο κατηγορουμένων, όπως ισχυρίζεται η ίδια η εταιρεία.
  • Η βιομηχανία γραβατών Theros που είδε τα χρέη της να διογκώνονται στα επίπεδα των 21 εκατ. λιρών στην HBOS.
  • Το πορνογραφικό περιοδικό Remnant που φορτώθηκε χρέη άνω των 16 εκατ. λιρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider