Φάκελος 240 κόκκινων δανείων στο «μικροσκόπιο» της ΤτΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φάκελος 240 κόκκινων δανείων στο «μικροσκόπιο» της ΤτΕ

Διακόσια σαράντα (240) κόκκινα δάνεια που έχουν καταγγελθεί βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι επιθεωρητές και ελεγκτές της ΤτΕ ερευνούν διεξοδικά τους φακέλους 240 δανείων τα οποία έχουν καταγγείλει οι πιστώτριες τράπεζες. Στόχος είναι να ελεγχθούν διεξοδικά οι συμβάσεις και να αποδοθούν ευθύνες στις πιστώτριες τράπεζες, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν συντελεστεί παρατυπίες κατά τη χορήγηση των συγκεκριμένων δανείων.

Τα δάνεια αυτά στην μεγάλη τους πλειονότητα είναι επιχειρηματικά, ενώ συμπεριλαμβάνονται και κοινοπρακτικά δάνεια στα οποία μετείχαν περισσότερες της μίας τράπεζας. Για τα συγκεκριμένα δάνεια μετά την καταγγελία των συμβάσεων οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν «το δρόμο της διαγραφής τους». Φυσικά η απαίτηση και οι όποιες υποχρεώσεις απορρέουν για τους δανειολήπτες, δεν διαγράφονται. Ένα μικρό μόνο μέρος των δανείων αυτών αφορούν την Τράπεζα Αττικής, όπου ήδη τα αποτελέσματα του ελέγχου περιλαμβάνονται στο πόρισμα που κατετέθη στη Βουλή.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες δεσμεύονται έναντι του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος σε συγκεκριμένους στόχους για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η επίτευξη των στόχων θα εξετάζεται ανά τρίμηνο. Έως το 2019 τα δάνεια αυτά σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά περίπου 40%. Η μείωση αυτή αντιπροσωπεύει ένα ποσό της τάξεως των 40 με 45 δισ. ευρώ, το οποίο θα προκύψει από τη διαγραφή των δανείων, από τις ρυθμίσεις σε όποιες περιπτώσεις είναι εφικτό, αλλά και από την πώληση τους σε εξειδικευμένα funds.

H πιο κρίσιμη χρονιά για την αξιολόγηση του πλαισίου που θα τεθεί σε εφαρμογή είναι το 2017 παρόλο που ο στόχος της μείωσης που έχει τεθεί είναι σχετικά χαμηλός (8%).Και τούτο διότι θα φανεί ποίες είναι οι πραγματικές αντοχές του συστήματος αλλά και η λειτουργικότητα της δευτερογενούς αγοράς δανείων που ακόμη δεν έχει στηθεί. Με άλλα λόγια θα αποτυπωθεί στην πράξη οι «τιμές» στις οποίες θα κατορθώνουν να πουλήσουν οι τράπεζες τα πρώτα τους δάνεια. Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2018 είναι μείωση κατά 12% ενώ το 1219 η μείωση των NPEs θα πρέπει να φθάσει το 16%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider