Κέκροψ: Τζίρος μόλις 12 χιλ. ή 1.330 ευρώ το μήνα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέκροψ: Τζίρος μόλις 12 χιλ. ή 1.330 ευρώ το μήνα

Τζίρο μόλις 12 χιλιάδων ευρώ ή 1.330 ευρώ... το μήνα εμφανίζει στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήση η εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων Κέκροψ, μία από τις παλαιότερες του χώρου, που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ψυχικού.

Η εταιρεία, η οποία έχει, εδώ και αρκετά χρόνια, να παρουσιάσει κάποια επενδυτική εξέλιξη - λόγω της στασιμότητας που επικρατεί στον τομέα των ακινήτων αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας της είναι μπλεγμένο νομικά - φαίνεται να έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους βασικούς μετόχους της, ήτοι τον Σωκράτη Κόκκαλη (κατέχει το 21,45% μέσω της Intrapar), τον Σταύρο Ψυχάρη (με ποσοστό 21,58%) και τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με 23,97%).

Μάλιστα κάποιοι εκ των ανωτέρω μετόχων, έχουν εδώ και καιρό χαρακτηρίσει «μη επιτυχή» την επένδυση τους και φέρονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι.

Με βάση τα οικονομικά μεγέθη του εννεαμήνου του 2015, η Κέκροψ εμφανίζει συνεχιζόμενες ζημίες και αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, συνθήκες που εγείρουν σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της να συνεχίσει τη δραστηριότητά της (όπως έχει επισημάνει πολλάκις και ο ορκωτός ελεγκτής), εφόσον δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας της.

Αναζητείται επειγόντως λύση

Εδώ και αρκετό καιρό, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας εξετάζουν τρόπο άρσης του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η εταιρεία.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι η μείωση των λειτουργικών της δαπανών αλλά και η κάλυψη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της με έσοδα από την πώληση μέρους των συμμετοχών της.

Επίσης εξετάζεται και η δυνατότητα λήψης ομολογιακού δανείου ύψους 1,53 εκατ. ευρώ εμπραγμάτως εξασφαλισμένου, με σκοπό την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της και τη χρηματοδότηση των επενδυτικών της σχεδίων.

Μάλιστα για το θέμα αυτό η Κέκροψ θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 11 Δεκεμβρίου.

Αν η λήψη ομολογιακού δανείου δεν επιτευχθεί, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο προσφυγής σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των βασικών μετοχών.

Αν αυτή προχωρήσει, θα είναι η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιείται σε διάστημα του ενός έτους περίπου, καθώς μόλις τον περασμένο Αύγουστο ολοκληρώθηκε η πρώτη αμκ, ύψους 3,4 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από τους βασικούς μετόχους.

Όμως η κάλυψη νέας αύξησης κεφαλαίου τίθεται εν αμφιβόλω, αφού κάποιοι εκ των βασικών μετόχων της εταιρείας βρίσκονται σε οικονομική στενότητα και ως εκ τούτου θεωρείται πολύ δύσκολο να «βάλουν το χέρι στην τσέπη».

Δικαστικές υποθέσεις... χρόνων

Για την Κέκροψ πάντως εδώ και χρόνια τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο στην αξιοποίηση της ακίνητης αυτής περιουσίας και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξή της, τον έχει η δικαιοσύνη. Μάλιστα η εισηγμένη διαθέτει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ καλά οργανωμένο νομικό τμήμα, το οποίο υπερτερεί και από το τμήμα ανάπτυξης έργων.

Οι δικαστικές διαμάχες του Κέκροπα είτε με το ελληνικό δημόσιο είτε με τον δήμο Ψυχικού είναι πολύχρονες, μπλεγμένες στις αναιρέσεις, τις εφέσεις και τις αιτήσεις αναστολής.
Οι κυριότερες εξελίξεις από το μέτωπο της δικαστικής διαμάχης είναι οι εξής:

- Επί της διεκδικήσεως του ελληνικού δημοσίου έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση που δικαίωσε την Κέκροψ. Ύστερα από έφεση του ελληνικού δημοσίου εκδόθηκε προδικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία δεν εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση και η οποία τάσσει συμπληρωματικές αποδείξεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο των διεξαγωγών.

- Τμήμα 185 στρεμμάτων (πρώην λατομείο) από την εκτός σχεδίου περιοχή που ανήκει στην εισηγμένη έχει κηρυχθεί αναδασωτέο. Η αίτηση της Κέκροψ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της αναδάσωσης απερρίφθη.

- Τμήμα 4,2 στρεμμάτων από την εκτός σχεδίου περιοχή που ανήκει στην εισηγμένη τελεί υπό απαλλοτρίωση.

- Για όλα τα υπό απαλλοτρίωση οικόπεδα εντός σχεδίου της εταιρείας, πλην ενός, έχουν εκδοθεί αμετάκλητες αποφάσεις με τις οποίες αίρονται οι απαλλοτριώσεις και αναπέμπονται οι υποθέσεις στην Διοίκηση προκειμένου αυτή να προβεί στις οφειλόμενες από αυτήν ενέργειες. Εκκρεμεί μόνο έφεση του Δήμου Ψυχικού στο ΣτΕ για το Ο.Τ. 145.

- Εκκρεμεί αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Ψυχικού ενώπιον του ΣτΕ κατά της απόφασης του Νομάρχη με την οποία απέκτησαν όρους δόμησης οικόπεδα της εταιρείας εκτάσεως 6,8 στρεμμάτων. Τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει να ληφθούν ο Δήμος Ψυχικού από το τμήμα αναστολών του ΣτΕ για τη συγκεκριμένη υπόθεση απερρίφθησαν.

- Εκκρεμεί Έφεση του Δήμου Ψυχικού στο ΣτΕ, μετά την απόρριψη της τριτανακοπής του από το Διοικητικό Εφετείο, για το οικόπεδο των 5 στρεμμάτων όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εισηγμένης.

- Σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η Κέκροψ έχει την επικαρπία του οικοπέδου και του κτιρίου της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού. Ωστόσο, η κυριότητα του ακινήτου έχει αποδοθεί στο Δήμο Ψυχικού. Η υπόθεση θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο, μετά την κατάθεση αιτήσεων αναιρέσεως από τους διαδίκους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider