Eurobank: Η εξέλιξη των καταθέσεων από το 2001

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Η εξέλιξη των καταθέσεων από το 2001

Eκτενή αναφορά στην πορεία των καταθέσεων από το 2001 μέχρι σήμερα υπάρχει στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Eurobank.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) το σύνολο των καταθέσεων των κατοίκων εσωτερικού του ιδιωτικού τομέα παρουσίασε μηνιαία αύξηση +1,32 δισ. ευρώ τον Αύγουστο 2016.

Η εν λόγω μεταβολή προήλθε κατά 79,53% από τις επιχειρήσεις και κατά 20,47% από τα νοικοκυριά. Σε σχέση με τον Ιούλιο 2015, δηλαδή τον πρώτο μήνα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (28/6/2015), οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σημείωσαν αύξηση +3,06 δισ. ευρώ

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank «η επιστροφή μέρους των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα που οδηγήθηκαν εκτός εγχώριου τραπεζικού συστήματος τα τελευταία 6 χρόνια (Σεπτέμβριος 2009 - Αύγουστος 2016: -113,93 δισ. ή -47,90%) παράλληλα με την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν δύο βασικές προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία του θεσμού της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και την αύξηση της παροχής ρευστότητας και πιστώσεων σε παραγωγικές, υγιείς, καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας «κλειδί για την ενεργοποίηση του ενδογενούς μηχανισμού επιστροφής των καταθέσεων στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΝΧΙ) είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από το Σεπτέμβριο 2009 μέχρι τον Ιούνιο 2012 και από το Σεπτέμβριο 2014 μέχρι τον Ιούλιο 2015, δηλαδή τις δύο υποπεριόδους που σημειώθηκε η υψηλότερη συνολική εκροή καταθέσεων (-87,24 δισ. στην πρώτη και -43,92 δισ. ευρώ στη δεύτερη) το οικονομικό κλίμα και η αβεβαιότητα βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά και πολύ υψηλά επίπεδα αντίστοιχα. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη στις υποπεριόδους Ιουνίου 2012 - Σεπτεμβρίου 2014 και Ιουλίου 2015 - Αυγούστου 2016. Στη μεν πρώτη καταγράφηκε αύξηση των καταθέσεων κατά +14,16 δισ. στη δε δεύτερη ενίσχυση κατά +3,06 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω υποπερίοδοι (και ειδικότερα η πρώτη) χαρακτηρίστηκαν από σχετική βελτίωση του οικονομικού κλίματος και μείωση της αβεβαιότητας».

«Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία έχουν τα χαρακτηριστικά των μεταβλητών αποθέματος, δηλαδή απαιτείται χρόνος και επένδυση για να ανακτηθεί πιθανή απώλειά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις καταθέσεις η πορεία των οποίων συνδέεται άμεσα με τις προαναφερθείσες μεταβλητές.

Ωστόσο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής (3ο ΠΟΠ), οι ασκούντες την οικονομική πολιτική έχουν τη δυνατότητα να επιταχύνουν σε ένα βαθμό την εν λόγω διαδικασία μέσω αποτελεσματικών παρεμβάσεων», αναφέρεται επίσης στην εκτενή ανάλυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider