ΕΚΤ: Εξετάζει «μαχαίρι» του QE κατά 10 δισ. ευρώ το μήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Εξετάζει «μαχαίρι» του QE κατά 10 δισ. ευρώ το μήνα

Φήμες περιορισμού του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) κυκλοφορούν εσχάτως στους κύκλους της ΕΚΤ, την ώρα που οι αγορές αναμένουν τη… χρονική επέκταση του προγράμματος και πέραν του Μαρτίου του 2017.

«Η ΕΚΤ δεν αποκλείεται σταδιακά να περιορίσει τις αγορές ομολόγων και μάλιστα πριν καν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να περιοριστεί κατά 10 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση», αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο πληροφορίες από κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Κι ενώ απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες για την επίσημη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων – τον Μάρτιο του 2017 – μια ανεπίσημη συζήτηση έχει ξεκινήσει στο «στρατηγείο» της Φρανκφούρτης τον τελευταίο μήνα, με αρκετούς Ευρωπαίους τραπεζίτες να θεωρούν σωστή τη σταδιακή μείωση του όγκου των αγορών ομολόγων κάθε μήνα.

Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ούτε και το ενδεχόμενο αύξησης του ύψους των αγορών ομολόγων, εξέλιξη που επιβεβαιώνει περίτρανα πως η ΕΚΤ εξετάζει κάθε πιθανή επιλογή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ – το οποίο θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση τις επόμενες μέρες, προτού τα μέλη του αναχωρήσουν για την Ουάσιγκτον και την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ – έχει ακόμη στη διάθεσή του μόλις τέσσερις προγραμματισμένες συνεδριάσεις, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον του QE, προτού αυτό εκπνεύσει τον Μάρτιο του 2017.

Από τις 3 Σεπτεμβρίου – οπότε και η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων – οι επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται πότε και πως θα ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό QE.

Η μείωσή του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων έως και κατά 10 δισ. ευρώ το μήνα – εάν υλοποιηθεί – θα σημάνει αυτόματα πως η ΕΚΤ ακολουθεί τα βήματα της αμερικανικής Fed, η οποία ξεκίνησε να μειώνει κατά 10 δισ. δολάρια μηνιαίως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τον Δεκέμβριο του 2013. Τελικά, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε εντελώς τον Οκτώβριο του 2014.

Να σημειωθεί εδώ πως οι επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν προγραμματιστεί για τις: 20 Οκτωβρίου, 8 Δεκεμβρίου, 19 Ιανουαρίου, 9 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider