Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Alpha Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Deutsche Bank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Alpha Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Deutsche Bank
Θετική είναι η γνωμοδότηση των αναλυτών της Goldman Sachs, της JP Morgan και της Deutsche Bank για το σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Alpha Bank, εστιάζοντας κυρίως στην πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους, στην πιστωτική επέκταση και ποιότητα, τον καθαρό σχηματισμό NPEs και τα επαναλαμβανόμενα κόστη.

Θετική είναι η γνωμοδότηση των αναλυτών της Goldman Sachs, της JP Morgan και της Deutsche Bank για το σετ αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Alpha Bank, εστιάζοντας κυρίως στην πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους, στην πιστωτική επέκταση και ποιότητα και στον καθαρό σχηματισμό NPEs.

Συνολικά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι υποκείμενες τάσεις είναι ισχυρές, με τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη του τρίτου τριμήνου να διαμορφώνονται κατά 46% και κατά 28% υψηλότερα από τη θέση της και από το consensus αντίστοιχα. Η θετική διάψευση από την πλευρά της Alpha Bank εξηγείται ουσιαστικά από (1) την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων (με 10% και 8% υψηλότερα έναντι των εκτιμήσεων της Goldman Sachs και του consensus) και (2) τον ισχυρότερο από το αναμενόμενο έλεγχο του κόστους (με τα λειτουργικά κόστη να διαμορφώνονται κατά 4% και κατά 5% χαμηλότερα έναντι των εκτιμήσεων της Goldman Sachs και του consensus).

Σε οργανική βάση το κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε στις 61 μονάδες βάσης (έναντι 90 μονάδων βάσης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους) και ο δείκτης CET1 ενισχύθηκε κατά 100 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση στο 12,1% (τόσο εξαιτίας της οργανικής παραγωγής κεφαλαίου όσο και άλλων συναλλαγών).

Τα ανακοινωθέντα κέρδη ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις εξαιτίας μιας one off χρέωσης ύψους 77 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με τις υπόλοιπες συναλλαγές παλαιών μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων - NPA - (που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα project «Sky» και «Skyline» - εξίσου κατανεμημένο μεταξύ των απομειώσεων DTA και REO (Skyline) συν άλλες προσαρμογές). Παράλληλα, η τράπεζα αναβάθμισε το guidance για το 2022 στη βάση των καθαρών εσόδων από τόκους - των οργανικών προ προβλέψεων κερδών - και των καθαρών εσόδων αναμένοντας πλέον έναν δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων, ROTE για το 2022 στο 7% (έναντι 6% προηγουμένως). Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Alpha Bank με την τιμή στόχο στα 1,19 ευρώ προς ώρας.

Η JP Morgan, από τη μεριά της, στέκεται ιδιαίτερα 1) στα καθαρά κέρδη της τράπεζας, ύψους 93 εκατ. ευρώ που ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων του αμερικανικού οίκου και του consensus (στα 123 εκατ. και στα 126 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στην υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση καθώς και στα υψηλότερα κόστη συναλλαγών που καταγράφηκαν και πέρασαν στο τρίμηνο, με τις βασικές γραμμές να είναι καλύτερες από το consensus. 2) Τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 12% σε τριμηνιαία βάση, με συνέχιση της ενίσχυσης των δανειακών χαρτοφυλακίων και τίτλων, καθώς και του οφέλους από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, παρά τη χαμηλότερη πορεία στη βάση του TLTRO. Ο αντίκτυπος των επιτοκίων καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της επαναλαμβανόμενης αύξησης. Επίσης 3) τα εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου αυξήθηκαν κατά 2% στο τρίμηνο στα 31,4 δισ. ευρώ με 0,5 δισ. ευρώ τριμηνιαία καθαρή πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα με «οδηγό» τα επιχειρηματικά δάνεια. 4) Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ανήλθαν στα 93 εκατ. ευρώ, ενώ η χαμηλότερη τριμηνιαία βάση, αποτελεί αντανάκλαση και αποδίδεται εξ ολοκληρου στην πρόσφατη πώληση των δραστηριοτήτων αποδοχής καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών στη Nexi (με σχετική εξοικονόμηση στη γραμμή κόστους). 5) Τα επαναλαμβανόμενα κόστη ήταν σε γενικές γραμμές σταθερά σε τριμηνιαία βάση, ενώ 6) ο καθαρός σχηματισμός NPEs ήταν επίσης σταθερός και ευθυγραμμισμένος με την προηγούμενη τάση και χωρίς την ύπαρξη κάποιου δείγματος επιδείνωσης. Σε οργανική βάση το κόστος κινδύνου ως ποσοστό των χορηγήσεων μετά από προβλέψεις ανήλθε στις 61 μονάδες βάσης, με το ρυθμό εκτέλεσης σε εννεάμηνη βάση στις 70 μονάδες βάσης. 7) Ο δείκτης CET1 βελτίωθηκε επίσης κατά 47 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 12,1% pro forma, με τον στόχο του 12,5% περίπου μέχρι τα τέλη του 2022 να είναι εύκολα υλοποιήσιμος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Για το 2023, ο βασικός παράγοντας για μια επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του consensus προέρχεται από τα επιτόκια, με τη JP Morgan να αναμένει πως το guidance για τα καθαρά έσοδα από τόκους για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 από μόνο του - με απόσυρση όλων των πλεονεκτημάτων από τις γραμμές TLTROs - συνεπάγεται μια αναβάθμιση κατά 5% - 6% περίπου, με τη δυναμική μια περαιτέρω αναβάθμισης να είναι τελικά σημαντικά υψηλότερη δεδομένης της ευαισθησίας στα επιτόκια.

Η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο για το 2024 δείκτη P/E (τιμή προς κέρδη) στο 4,9x και με δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας (P/TBV) στο 0,35x, τη στιγμή που το discount έναντι των υπόλοιπων συστημικών φτάνει στο 22% με μέσο P/TBV στο 0,45x, ενώ το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώνεται στο 54%, με 0,76x P/TBV. Η JP Morgan θέτει σύσταση «overweight» για τη μετοχή της τράπεζας με τιμή στόχο στα 1,40 ευρώ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κίνεται και η Deutsche Bank, διατηρώντας τη σύσταση «buy» με τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ. Όπως σημειώνει, ενώ οι προσδοκίες για τα καθαρά έσοδα από τόκους έχουν βελτιωθεί, λόγω των δραστηριοτήτων της τράπεζας και των επιτοκίων, οι υπόλοιπες υποκείμενες τάσεις επιφύλαξαν μερικές λιγοστές εκπλήξεις, οδηγώντας σε μια αναβάθμιση των καθαρών κερδών και του RoTBV για το σύνολο του 2022. Μόνο το ελαφρώς υψηλότερο guidance για τα κόστος κινδύνου και η χαμηλότερη μείωση των NPEs για το 2022 θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποια αρνητικά στοιχεία, ειδικά καθώς ο δείκτης κάλυψης παραμένει πολύ χαμηλός κατά τη Deutsche Bank, οδηγώντας έτσι σε περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών στο μέτωπο των προβλέψεων. Η βελτίωση των κεφαλαίων της τράπεζας ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες, με τον δείκτη CET1 FL να διαμορφώνεται πλέον στο 11,6% και στο 12,1% σε pro forma. Συνολικά, η Deutsche Bank πιστεύει ότι αυτό το σετ αποτελεσμάτων αποτυπώνει τις θετικές τάσεις, βάζοντας την τράπεζα σε μια τροχιά σημαντικής ανάκαμψης της κερδοφορίας για το 2022 και το 2023, με την ευαισθησία στα επιτόκια να αποτελεί σαφώς έναν παράγοντα για μια επί τα βελτίω αναθεώρηση και τις τελικές προσπάθειες για μια περαιτέρω εξυγίανση την κύρια πρόκληση για την Alpha Bank.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί πως τόσο η Pantelakis όσο και η Axia Ventures διατηρούν τις συστάσεις τους για τη μετοχή της Alpha Bank, με την πρώτη να θέτει σύσταση «overweight» και τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ και τη δεύτερη να θέτει σύσταση «buy» και τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέες τιμές στόχοι από την HSBC για τις ελληνικές τράπεζες - Ποιες ξεχωρίζει - Ποια θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο

Η «ακτινογραφία» της Moody's για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία - Τα βήματα προόδου και οι αντιξοότητες

Πού θα κάτσει η «μπίλια» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider