Ποιες είναι οι μεγάλες απειλές για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Τι αναφέρει το βαρόμετρο της Allianz

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιες είναι οι μεγάλες απειλές για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Τι αναφέρει το βαρόμετρο της Allianz
Θολό παραμένει το οικονομικό τοπίο στο λυκαυγές του 2023. Η ενεργειακή κρίση και η οικονομική αβεβαιότητα, συνιστούν τις δύο μεγαλύτερες απειλές για τις ελληνικές επιχειρήσεις φέτος, σύμφωνα με το βαρόμετρο Allianz Risk Barometer 2023.

Θολό παραμένει το οικονομικό τοπίο στο λυκαυγές του 2023. Η ενεργειακή κρίση και η οικονομική αβεβαιότητα, συνιστούν τις δύο μεγαλύτερες απειλές για τις ελληνικές επιχειρήσεις φέτος, σύμφωνα με το βαρόμετρο Allianz Risk Barometer 2023, της ετήσιας κατάταξης επιχειρησιακών κινδύνων που καταρτίζει η εταιρεία ασφάλισης επιχειρήσεων του Ομίλου Allianz, Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

Ειδικότερα το 48% των ερωτηθέντων κατατάσσει στην πρώτη θέση την ενεργειακή κρίση και τις μακροοικονομικές εξελίξεις, με τις δεύτερες, μάλιστα, να αναρριχώνται στην κορυφή από την 6η θέση πέρσι. Αντιστοίχως, την 3η θέση στην κατάταξη μοιράζονται με το ίδιο ποσοστό, 35%, οι κυβερνο-κίνδυνοι αλλά και οι φυσικές καταστροφές.

Ακολουθούν οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς και η κλιματική αλλαγή με το ίδιο ποσοστό (22%) αλλά και οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία με ποσοστό 13% αμφότεροι.

Την ίδια στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο και η διακοπή των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, είναι οι κίνδυνοι που προβληματίζουν περισσότερο τις επιχειρήσεις και οι δύο με ποσοστό 34% των ερωτηθέντων.

Τα περιστατικά που αφορούν στον κυβερνοχώρο, όπως διακοπές λειτουργίας στα δίκτυα IT, επιθέσεις ransomware ή παραβιάσεις δεδομένων, κατατάσσονται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Κατέχουν, μάλιστα, την κορυφαία θέση σε 19 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ο κίνδυνος για τον οποίο ανησυχούν περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις.

Έπεται η διακοπή επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, η οποία είναι νούμερο ένα κίνδυνος σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Γερμανία, το Μεξικό, η Ολλανδία, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, η Σουηδία και οι ΗΠΑ.

Οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή υποχωρούν στην κατάταξη, ( 6η από 3η θέση και 6η από 7η θέση, αντιστοίχως), καθώς οι επιχειρήσεις δίνουν προτεραιότητα στις πιεστικές μακροοικονομικές εξελίξεις, στον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και την πιθανή ύφεση.

Παραμένουν, πάντως, στην πρώτη επτάδα αφού το 2022 ήταν μία χρονιά που περιελάμβανε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασίας και χειμερινών καταιγίδων σε όλο τον κόσμο και ασφαλισμένες ζημίες ύψους 100 δις. δολ.

Την ίδια πορεία ακολούθησε και η πανδημία COVID-19, διολισθαίνοντας στην 13η θέση από την 4η, πέρσι, καθώς τα εμβόλια έδωσαν τέλος στα lockdown και τους περιορισμούς.

Οι πολιτικοί κίνδυνοι και η βία είναι ένας κίνδυνος που προστίθεται φέτος στους 10 κορυφαίους παγκοσμίως, καθώς το 2022 ήταν μία ακόμα χρονιά αναταραχών με συγκρούσεις και εμφύλιες διενέξεις, ενώ η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού σκαρφάλωσε στην 8η θέση.

Τέλος οι αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς παραμένουν σταθερά στην 5η θέση, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιά / έκρηξη υποχώρησε κατά δύο θέσεις, στην 9η.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με «εργαλεία» κατά των πλασματικών εκπτώσεων αλλά χωρίς… κόσμο τα εμπορικά καταστήματα

ΒΟΑΚ: Πώς «κουμπώνει» με λιμένα Σούδας και αεροδρόμιο Χανίων

Real Estate – Χρηματιστήριο: Πώς (δεν) κινούνται στο ταμπλό οι μετοχές των εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων – ΑΕΕΑΠ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider