Έντονες ζυμώσεις που επιδιώκεται να παράξουν αποτέλεσμα μέχρι τα τέλη του μήνα το νωρίτερο, διεξάγονται στην Attica Bank, μετά την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Thrivest να συμμετάσχει στην σχεδιαζόμενη ΑΜΚ της Τράπεζας, ύψους 490 εκατ. ευρώ.
Η εμφάνιση του επιχειρηματικού σχήματος των μεγαλομετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας, Δ. Μπάκου – Γ. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, έχει δώσει ανάσα στην Διοίκηση της Attica Bank αλλά και στην ΤτΕ για την ύπαρξη επενδυτή “back – up”, ο οποίος διασφαλίζει την αναλογική κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια στην περίπτωση που αποσυρθεί η Ellington. Την ίδια στιγμή, η Ellington δηλώνει ότι διατηρεί την πρόθεσή της να διερευνήσει την δική της συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της Τράπεζας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων. Μια συμφωνία μετόχων που θα πρέπει να εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες, καθώς αφορά και τους υπόλοιπους μετόχους της Attica Bank, πρωτίστως το ΤΧΣ που δεν μπαίνει στην δεύτερη ΑΜΚ της Attica Bank ως διασώστης, αλλά ως επενδυτής με προοπτική earn out.
Όπως έχει γράψει το insider.gr, στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, όταν πλέον συμφωνήθηκε η εξυγίανση της Attica Bank να προχωρήσει χωρίς «Ηρακλή», οι μέτοχοι επιβεβαίωσαν ότι οι τιτλοποιήσεις θα έχουν επιπλέον ζημίες που θα έχουν να κάνουν με το rating των ομολόγων, τα οποία θα γίνονταν discounted. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ότι ποσό 300 εκατ. ευρώ από τα 490 εκατ. της νέας ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ζημιών εξυγίανσης.
Η συμφωνία αυτή έκτοτε παρέμεινε επιγραμματική και τώρα θα πρέπει να εξειδικευτεί, κρίνοντας και την μετοχική σύνθεση της Attica Bank μετά την νέα ΑΜΚ που θα υλοποιηθεί εντός του α΄ τριμήνου 2023.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, δύο είναι οι κινήσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα και θα κρίνουν την έξοδο ή μη της Ellington. Πρώτον, η ανάλυση της επιγραμματικής συμφωνίας της 30ής Σεπτεμβρίου 2022 με την κατάρτιση των λεγόμενων long form documents που θα περιγράφουν τις λεπτομέρειες της συναλλαγής για τους μετόχους της Τράπεζας και δεύτερον, ο καθορισμός της στρατηγικής για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με κοινή αποδοχή των μετόχων.
Όσον αφορά στα long form documents, περιλαμβάνουν την συμφωνία των μετόχων στο πλαίσιο της νέας συναλλαγής, αλλά και investment agreement για το πώς θα επενδύσει ο καθένας εξ αυτών στην ΑΜΚ, ποια θα είναι τα δικαιώματά του και τι προσδοκά. Συνοπτικά, τα long form documents – έγγραφα με αυξημένες νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες – θα πιστοποιούν την συμφωνία των μετόχων για συμμετοχή τους στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank με στόχο την εξυγίανση και θα θέτουν τους όρους και τον μηχανισμό για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, διασφαλίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτοί θα έχουν μία επικερδή και όχι ζημιογόνα επένδυση.
Το κρίσιμο κομμάτι για την νέα συμφωνία μετόχων, ωστόσο, είναι η επίτευξη συμφωνίας για την στρατηγική μείωσης των NPEs, η οποία θα καθορίσει και το περιεχόμενο των long form documents. H στρατηγική αυτή είχε αποφασιστεί να καθοριστεί κατόπιν due diligence από συμβούλους στους οποίους θα ανέθετε το έργο η Διοίκηση της Attica Bank.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, το due diligence έδειξε ότι η εξυγίανση από τα NPEs θα στοίχιζε το 30% της καθαρής λογιστικής αξίας τους, ένα ποσό που θα άγγιζε τα 550 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι συμφώνησαν το ποσό αυτό να περιοριστεί στα 490 εκατ. ευρώ για την ΑΜΚ και εξ αυτού 300 εκατ. να κατευθυνθούν στη μείωση των NPEs.
Ωστόσο, εκ των υστέρων, η στρατηγική για τον εκμηδενισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν προτείνει οι σύμβουλοι, UBS και Euroxx εκπροσωπώντας την Διοίκηση της Attica Bank και Pepper εκπροσωπώντας την Ellington, έχει διαφορετική οπτική για την μείωση των NPEs, με αντίκτυπο στο τελικό κόστος εξυγίανσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι UBS – Euroxx προτείνουν πώληση χαρτοφυλακίων, ενώ η Pepper τιτλοποιήσεις για την αποαναγνώριση των δανείων από τον ισολογισμό της Τράπεζας, χωρίς την λήψη κρατικών εγγυήσεων.
Με βάση τις πληροφορίες του insider.gr, η πλευρά της Ellington θεωρεί ότι η λύση της πώλησης των NPEs θα αποδειχτεί πολύ ακριβή, εκτός της περιμέτρου των 300 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί ως κόστος εξυγίανσης, δεδομένης της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων (υπάρχουν δάνεια χωρίς στοιχεία και χωρίς collaterals). Η άλλη πλευρά φέρεται να προτείνει δια των συμβούλων της να πωληθεί ένα μέρος (25% - 30%) των χαρτοφυλακίων και το θέμα να επαναξεταστεί στην πορεία.
Η «μάχη» των συμβούλων αναμένεται να κρίνει τις προσεχείς ημέρες την έκβαση της τελικής συμμετοχής των μετόχων στην ΑΜΚ της Attica Bank, εξειδικεύοντας την συμφωνία των μετόχων, οριστικοποιώντας την παραμονή ή μη της Ellington, διαμορφώνοντας το πλαίσιο και εύρος συμμετοχής της Thrivest ως νέου μετόχου και επιτρέποντας στο ΤΧΣ την αποδέσμευση των κεφαλαίων που τηρεί σε ειδικό λογαριασμό για την συμμετοχή του στην ΑΜΚ της Attica Bank. H νέα συμφωνία των μετόχων θα οδηγήσει στην σύνταξη του ενημερωτικού δελτίου για την ΑΜΚ, στην έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην έναρξη των εγγραφών για την αύξηση κεφαλαίου.