Ο Γουόρεν Μπάφετ υπερασπίστηκε τις επαναγορές μετοχών στην Berkshire Hathaway
την ετήσια επιστολή του, αντικρούοντας όσους διαμαρτύρονται κατά της πρακτικής που πιστεύει ότι είναι επωφελής για όλους τους μετόχους του επενδυτικού κολοσσού.
«Όταν σας λένε ότι όλες οι εξαγορές είναι επιβλαβείς για τους μετόχους ή τη χώρα, ή ιδιαίτερα ωφέλιμες για τους Διευθύνοντες Συμβούλους, ακούτε είτε έναν οικονομικό αγράμματο, είτε έναν δημαγωγό και το ένα δεν αποκλείει το άλλο», το 92χρονος επενδυτής στην πολυαναμενόμενη επιστολή που κυκλοφόρησε το Σάββατο.
Όπως αναφέρει το CNBC, o «μάντης της Ομάχα» ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επαναγοράς το 2011 και βασίστηκε σε αγορές τα τελευταία χρόνια μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον σύναψης συμφωνιών και ένα ακριβό χρηματιστήριο. Ο όμιλος ξόδεψε ένα ποσό ρεκόρ 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επαναγορές μετοχών το 2021 κυρίως στις ΗΠΑ, καθώς ο Μπάφετ βρήκε λίγες ευκαιρίες στο εξωτερικό.
Οι δραστηριότητες επαναγοράς επιβραδύνθηκαν φέτος σε περίπου 8 δισ. δολάρια, καθώς ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής προχώρησε σε πλειάδα αγορών σε μετοχές που βρέθηκαν σε χαμηλές τιμές. Η Berkshire ανέλαβε επίσης την ασφαλιστική εταιρεία Alleghany για 11,6 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη συμφωνία του Μπάφετ από το 2016.
Οι επαναγορές μετοχών έχουν προκαλέσει κριτική από πολιτικούς, που πιστεύουν ότι οι μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μετρητά τους με άλλους τρόπους, για να τονώσουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, όπως παροχές σε εργαζόμενους και κεφαλαιουχικές δαπάνες. Πολλοί λένε ότι οι επαναγορές δίνουν συχνά μια σταδιακή ώθηση στην αύξηση των κερδών ανά μετοχή και όταν οι εταιρείες σταματήσουν να το κάνουν αυτό, η επίτευξη αυτού του στόχου γίνεται πιο δύσκολη.
Ο Buffett πιστεύει ότι οι επαναγορές είναι επωφελείς για τους μετόχους, καθώς παρέχουν αύξηση στην εγγενή αξία ανά μετοχή.
«Τα μαθηματικά δεν είναι περίπλοκα: Όταν ο αριθμός των μετοχών μειώνεται, το ενδιαφέρον σας για τις πολλές επιχειρήσεις μας αυξάνεται. Κάθε μικρό κομμάτι βοηθάει εάν πραγματοποιούνται επαναγορές γίνονται σε τιμές που αυξάνουν την αξία», είπε ο Μπάφετ. «Τα κέρδη από επαναγορές που αυξάνουν την αξία, πρέπει να τονιστεί, ωφελούν όλους τους ιδιοκτήτες – από κάθε άποψη», συμπλήρωσε.
Ο θρυλικός επενδυτής ανέδειξε την Apple και την American Express, ως δύο από τις μεγαλύτερες μετοχές του, που έχουν παρόμοιες στρατηγικές. Ο Μπάφετ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι είναι θαυμαστής του προγράμματος επαναγοράς μετοχών του Τιμ Κουκ και πώς αυτό δίνει στον όμιλο αυξημένη ιδιοκτησία για κάθε δολάριο των κερδών του κατασκευαστή iPhone, χωρίς ο επενδυτής να χρειάζεται να σηκώσει το δάχτυλό του.
«Στην Berkshire, αυξήσαμε άμεσα το ενδιαφέρον σας για τη μοναδική συλλογή των επιχειρήσεων μας, επαναγοράζοντας το 1,2% των μετοχών της εταιρείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάφετ.
Έγραψε ζημιές
Πάντως η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε καθαρή ζημία 22,819 δισ. δολάρια το 2022 από κέρδη 89,795 εκατ. δολάρια το 2021.
Στον αντίποδα, η διαθέσιμη ρευστότητα του επενδυτικού κολοσσού εκτοξεύτηκε στα 128,651 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2022, από 109 δισ. το τρίτο τρίμηνο.
Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, η Berkshire εμφάνισε κέρδη 30,793 δισ. δολάρια, υψηλότερα κατά 12,2% σε σχέση με το 2021.