Πλώρη για να… λάμψει ακόμη περισσότερο το 2023 βάζει ο κλάδος της εγχώριας αργυροχρυσοχοΐας, με τους φορείς της αγοράς να εκφράζουν αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον και να ποντάρουν σε καλύτερες μέρες για τις επιχειρήσεις τους.
«Περιμένουμε ένα πολύ καλό 2023 για τον κλάδο μας», εξηγεί, μιλώντας στο insider.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) Πέτρος Καλπακίδης, προβλέποντας μάλιστα πως η φετινή χρονιά θα είναι όχι μόνο καλύτερη από το 2022, αλλά και από το 2019, ήτοι το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Η ώθηση από τον τουρισμό
Ο κ. Καλπακίδης αναφέρει πως όσο η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσεται, τόσο θα ισχυροποιείται και η εγχώρια επιχειρηματικότητα, εκτιμώντας παράλληλα πως ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας έχει πολλά να κερδίσει από τις επιδόσεις του τουρισμού.
«Αναμένουμε πολλά από τον τουριστικό κλάδο», παραδέχεται, την ώρα που όλοι οι αρμόδιοι φορείς προβλέπουν μια εξαιρετική τουριστική χρονιά το 2023.
Ψηλά η πρώτη ύλη…
Όπως σπεύδει ωστόσο να επισημάνει ο ίδιος, παρά τις θετικές προοπτικές που διαφαίνονται για τον κλάδο, η κατάσταση για τους Έλληνες αργυροχρυσοχόους δεν είναι ρόδινη, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.
Η τιμή της πρώτης ύλης συνεχίζει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ όπως προβλέπουν οι γκουρού των διεθνών αγορών, οι τιμές του χρυσού και του αργύρου αναμένεται να καταγράψουν άνοδο εντός του 2023, στη σκιά του αδύναμου δολαρίου και της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Έχοντας πρόσφατα ολοκληρώσει την ετήσια έρευνά της, η London Bullion Market Association (LBMA) διατύπωσε την εκτίμηση ότι η τιμή του χρυσού και του αργύρου θα αυξηθούν κατά 3,3% και κατά 8,8% αντίστοιχα, μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.
«Μπορεί οι τιμές να έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά που έπιασαν πέρυσι, κατά το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ωστόσο εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ακόμη», διαπιστώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ.
Είναι ενδεικτικό ότι τη δεδομένη στιγμή η τιμή του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων διαπραγματεύεται πέριξ των 1.850 δολαρίων ανά ουγγιά, όταν στις αρχές Μαρτίου του 2022 - λίγα μόλις 24ωρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - είχε σκαρφαλώσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων η ουγγιά.
Χθες Παρασκευή , ο χρυσός έκλεισε στα 1.854,60 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ για τον μήνα Φεβρουάριο κατέγραψε μηνιαία πτώση 5,6%. Αντίστοιχα, την Παρασκευή τα συμβόλαια του ασημιού έκλεισαν στα επίπεδα των 21,24 δολαρίων ανά ουγγιά.
Η ακρίβεια ωθεί τον καταναλωτή σε πιο οικονομικές λύσεις
Όπως αποκαλύπτει ο κ. Καλπακίδης, η ελληνική αργυροχρυσοχοΐα προσπαθεί να επιδείξει αντοχές και προσαρμοστικότητα στη νέα πραγματικότητα που συνθέτουν οι πληθωριστικές τάσεις.
Εκπροσωπώντας έναν κλάδο που εμπορεύεται είδη πολυτελείας και όχι είδη πρώτης ανάγκης, ο ίδιος εξηγεί πως μπορεί η κατανάλωση να έχει περιοριστεί, αλλά εκείνο που πραγματικά έχει μειωθεί είναι το ποσό που διατίθεται να ξοδέψει ο κάθε καταναλωτής ή ο εν δυνάμει πελάτης. «Ο καταναλωτής θα ψωνίσει, απλά λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που διαμορφώνει το κύμα ακρίβειας επιλέγει να στραφεί σε οικονομικότερες λύσεις. Ο κόσμος θα αγοράσει κόσμημα, αλλά δεν θα είναι τόσο ακριβό όσο θα μπορούσε να ήταν παλαιότερα», σημειώνει.
Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ απευθύνει, παράλληλα, έκκληση οι καταναλωτές να προτιμήσουν το ελληνικό κόσμημα κατά τις αγορές τους «γιατί πραγματικά αξίζει και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τον ανταγωνισμό».
Να σημειωθεί εδώ ότι από χθες και μέχρι τη Δευτέρα 6 Μαρτίου πραγματοποιείται η 35η Διεθνής Έκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων & Εξοπλισμού, Athens International Jewellery Show, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αττική. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση του κλάδου στην Ελλάδα. Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 270 εκθέτες από την Ελλάδα, αλλά και από 16 χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι θα υποδεχτούν για τέσσερις ημέρες χιλιάδες επαγγελματίες από τον χώρο της λιανικής πώλησης κοσμημάτων και ωρολογίων, καθώς και κατασκευαστές, ιδιοκτήτες εργαστηρίων και σχεδιαστές. «Τα μηνύματα για την επισκεψιμότητα στην έκθεση είναι πολύ θετικά», σχολιάζει, τέλος, o κ. Καλπακίδης.