«Εγκλωβισμένη» η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Εγκλωβισμένη» η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα

Αρκετά πίσω βρίσκεται στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα με το θεσμικό πλαίσιο να παρουσιάζει κενά και την αγορά να έχει παγώσει από την αρχή του 2016.Όπως ανέφερε ο Dr. Παναγιώτης Παπασταματίου, μέλος του ΔΣ του ΕΛΕΤΕΑΝ μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ «παρατηρείται πάγωμα της αγοράς των ΑΠΕ από 1/1/2016. Δεν υπογράφονται νέες συμβάσεις καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τους διαγωνισμούς. Στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε ένα διαγωνισμό μετά το καλοκαίρι του 2017», σημείωσε σχετικά ενώ πρόσθετε ότι με βάση αυτό το σενάριο η αγορά αναμένεται να επανεκκινήσει αρχές του 2018, έχοντας σημειώσει ένα διετές πάγωμα με αρνητικές επιπτώσεις. Ως λύση πρότεινε να διεκδικήσει η Ελλάδα εξαίρεση για ένα χρόνο από τις δημοπρασίες

Προβλήματα και με τις επιδοτήσεις

Τα μικρομεσαία έργα παρουσιάζουν κάποιες προοπτικές ανάπτυξης (αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό κλπ) αλλά η αγορά βρίσκεται στα πρώτα της βήματα. Ωστόσο, πρόβλημα παρουσιάζεται με τις επιδοτήσεις καθώς υπάρχουν κενά στο θεσμικό πλαίσιο. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Σωτήρης Καπέλλος, «το ΕΣΠΑ επιδοτεί έργα όπως είναι η αποθήκευση ενέργειας με μπαταρίες αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει βγάλει προδιαγραφές για να εγκατασταθούν».

«Αδικημένα» τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα

Τα μικρά υδροηλεκτρικά θεωρούνται έργα πολλαπλής χρησιμότητας. Στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοια έργα στον αγωγό του Μόρνου, στον Αλφειό, στον Ασπρόπυργο, στην Ξάνθη, στην επιχείρηση ύδρευσης Βόλου, στο Σμόκοβο. Όπως σημειώνει ο κ. Ηλίας Κακιόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ), στην Ευρώπη η αξιοποίηση των υδάτων φθάνει το 70%-90% και στην Ελλάδα μόνο το11%. Και σε αυτό τον τομέα εκκρεμούν αποφάσεις που θα οριοθετήσου τη λειτουργία τους ενώ η ευρωπαϊκή και εθνική οδηγία για τη διατήρηση της ποιότητας των υδάτων και η διεύρυνση των περιοχών natura περιορίζουν τις δυνατότητες κάποιων χρήσεων.

Ο κλάδος στην Ελλάδα παρουσιάζει μικρή ανάπτυξη, η οποία ετησίως υπολογίζεται στο 2%. «Ουσιαστικά η ανάπτυξη είναι μηδενική. Την τελευταία πενταετία υλοποιούνται δύο έγα το χρόνο ενώ πρόβλημα παρουσιάζεται και στο θεσμικό πλαίσιο καθώς ψηφίζονται περιορισμοί ανά περιφέρεια με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πολυδιάσπαση της νομοθεσίας», σημειώνει ο κ.Κακιόπολος.

Στην 40η θέση η Ελλάδα όσον αφορά την ελκυστικότητα των ΑΠΕ

Στην 40η θέση όσον αφορά την ελκυστικότητα για επενδύσεις ΑΠΕ βρέθηκε η Ελλάδα στον κατάλογο που εκπονεί η Ernst&Young, με τίτλο «Renewable Energy Country Attractiveness Index». Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονται σταθερά οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, ενώ την τέταρτη θέση κατέχει η Χιλή και στην Πέμπτη η Γερμανία

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη θέσει κατευθυντήριες γραμμές για τις ενισχύσεις σε επενδύσεις ΑΠΕ, οι οποίες δεσμεύουν τα κράτη μέλη από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Συγκεκριμένα για έργα ισχύος μέχρι 500 kWp, μπορεί να εφαρμόζεται ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων σταθερών τιμών (feed-in-tariffs).

Από 1-1-2016 και για έργα ισχύος 500 kWp έως 1 MWp, οι ενισχύσεις χορηγούνται ως προσαύξηση, επιπλέον της αγοραίας τιμής με την οποία οι παραγωγοί πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά, ισχύει δηλαδή ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων διαφορικών τιμών (feed-in-premium). Ακόμη, από 1-1-2017 και για έργα ισχύος άνω του 1 MWp, oι ενισχύσεις θα χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider