Γούτσος: Πολλαπλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γούτσος: Πολλαπλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αναφέρθηκε ο Σταύρος Γούτσος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ μιλώντας στο 4ο ελληνορωσικό φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα στα πλαίσια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov.

Ο κ. Γούτσος έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ τονίζοντας πως «η ΔΕΗ μπορεί να έχει χρέη 900 εκατ. ευρώ προς εργολάβους αλλά το κράτος της οφείλει εξίσου πολλά εκατομμύρια ευρώ».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις εξωπραγματικές τιμές που αντιστοιχούν στην ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά από τους 12.000 ιδιώτες παραγωγούς, η επιβάρυνση των οποίων μετακυλίεται στη ΔΕΗ (350 εκατ. ευρώ για το 2016, 180 εκατ. για το 2017, 190 εκατ. για το 2018).

Όπως σημείωσε, από τον προσωρινό μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος η ΔΕΗ θα καταβάλει 48 εκατ. για το 2016 και 54 εκατ. για το 2017. Επιπλέον αναφέρθηκε και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες θα επιφέρουν οικονομική ζημιά στη ΔΕΗ 300 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς του, ο κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρθκε στην περίοδο τεκτονικών αλλαγών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας την οποία διανύουμε, συμπληρώνοντας πως η ΔΕΗ θα πρωταγωνιστήσει σε αυτές. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η εταιρεία σχεδιάζει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη χώρα.

Αναφερόμενος στις μνημονιακές υποχρεώσεις της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δραστηριοποιείται σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, το οποίο δεν καθορίζεται από τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας αλλά από μέτρα που διαπνέονται από δογματικές αντιλήψεις.

Όπως τόνισε, «διανύουμε περίοδο τεκτονικών αλλαγών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και σοβαρών προκλήσεων που η ΔΕΗ καλείται να αντιμετωπίσει δημιουργικά».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη αναμένονται επενδύσεις αρκετών δισ. ευρώ στη χώρα και η ΔΕΗ σχεδιάζει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτές με μια στρατηγική που βασίζεται στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την επέκταση σε νέες αγορές του εξωτερικού.

Ήδη, άλλωστε, όπως συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, η εταιρεία είχε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην περιφερειακή αγορά ενέργειας. Για το μέλλον επιδιώκει επιχειρηματικές συνεργασίες με την Ρωσία, διάφορες τουρκικές εταιρείες, το Ιράν, χώρες της Μέσης ανατολής ενώ έχουν γίνει και τα πρώτα βήματα συνεργασίας με Αίγυπτο.

Βερροιόπουλος: Τα ΝΟΜΕ δεν είναι ο καλύτερος μηχανισμός

Σχολιάζοντας τη θέση της ΔΕΗ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ανέφερε ότι «το σχέδιο της ΝΔ περιελάμβανε πώληση του συνόλου των ενεργειακών εταιρειών. Αυτό το σχέδιο η παρούσα κυβέρνηση δεν το υλοποιεί. Για τη ΔΕΗ βρήκε έναν μηχανισμό, ο οποίος δεν είναι ο καλύτερος για το άνοιγμα της αγοράς, ώστε στην προμήθεια να μην υπάρχει μόνο ένας παίκτης. Δεν ξέρω αν οι πρώτες ΝΟΜΕ ήταν τρομερά επιτυχημένες, ξέρω ότι οι επόμενες θα πάνε καλύτερα. Επιπλέον, οι ΝΟΜΕ έδωσαν ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΗ».

Ο κ. Βερροιόπουλος απάντησε και για χρήματα που χρεώνεται η ΔΕΗ για να πληρώνει τις ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι προκύπτει σαφέστατη μείωση οριακής τιμής συστήματος από την οποία Θα πρέπει να ωφεληθεί όχι μόνο το σύστημα απολαμβάνοντας κέρδος αλλά και οι καταναλωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider