Το πρόγραμμα για την στήριξη των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων απέναντι στις αυξήσεις των επιτοκίων, ανακοίνωσαν χθες επισήμως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς).
Μετά από μια μακρά περίοδο πολύ χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων, η απότομη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων υποχρέωσε τις κεντρικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και την ΕΚΤ, σε ραγδαία αύξηση του βασικού επιτοκίου τους για την τιθάσευσή τους. Η αύξηση των επιτοκίων, που οφείλεται αποκλειστικά στη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, επιβάρυνε αυτόματα τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων.
Προκειμένου να ανακουφίσουν τους δανειολήπτες που με κόπο ανταποκρίνονται στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν Πρόγραμμα Ανταμοιβής Συνεπών Δανειοληπτών, το οποίο θωρακίζει τους πελάτες τους από τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες θα προβεί η ΕΚΤ.
- Διαβάστε ακόμα: Παραμένει θετική η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες μετά το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια
Το νέο πρόγραμμα έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος επιδότησης δόσεων των στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτείται το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης στεγαστικών δανείων με ημερομηνία αναφοράς την 30/6/2022 και για διάστημα 12 μηνών. Η περίοδος διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου προγράμματος επεκτείνεται μέχρι τις 31/7/2023 (ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις), ενώ οι πρώτες επιδοτήσεις αναμένεται να δοθούν μέσα στον Απρίλιο. Σύντομα αναμένεται και η έκδοση υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που θα αυξήσει τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κατά 30% (μόνο για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος), διευρύνοντας σημαντικά την περίμετρο των δικαιούχων.
Και τα δύο προγράμματα θα καλυφθούν από τις τράπεζες και δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μέσα από 10 ερωτήσεις – απαντήσεις, το insider.gr σας ενημερώνει για το πρόγραμμα ανταμοιβής των συνεπών δανειοληπτών, με «πάγωμα» του κυμαινόμενου επιτοκίου και οιονεί μετατροπής του σε σταθερό.
- Ποια δάνεια αφορά το «πάγωμα» επιτοκίου;
Στο νέο πρόγραμμα των τραπεζών θα ενταχθούν όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο, τόσο σε ευρώ, όσο και σε ελβετικό φράγκο. Στο πρόγραμμα δεν εντάσσονται στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου ή στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιό τους διαμορφώνεται βάσει του Βασικού Επιτοκίου Στεγαστικής Πίστης, καθώς αυτά δεν επηρεάζονται από την μεταβολή των διατραπεζικών επιτοκίων αναφοράς.
- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα ανταμοιβής των τραπεζών;
Ο δανειολήπτης να είναι ενήμερος και εφόσον έχει δάνειο σε ρύθμιση, να μην ξεπερνά σε ημέρες καθυστέρησης πληρωμής της δόσης τις 89 ημέρες. Να έχει εκταμιεύσει το δάνειό του έως τις 31/12/2022 και το δάνειο να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές με ημερομηνία αναφοράς την 28η Απριλίου 2023.
- Περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και επιχειρηματικά δάνεια με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία;
Όχι. Το πρόγραμμα αφορά μόνο σε δάνεια φυσικών προσώπων, στεγαστικά, για πρώτη ή δευτερεύουσα κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού. Δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση στην πρώτη κατοικία. Δεν περιλαμβάνονται επίσης δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί, ενώ περιλαμβάνονται δάνεια που έχουν ρυθμιστεί. Υπάρχει πρόβλεψη από κάποιες τράπεζες για τα επισκευαστικά δάνεια και τα δάνεια home equity, δηλαδή δάνεια που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση σε ακίνητο και άρα εμπίπτουν στη σφαίρα των στεγαστικών δανείων.
- Μπορούν να περιληφθούν στο πρόγραμμα και δάνεια που θα ενταχθούν στο άλλο πρόγραμμα των τραπεζών, αυτό της επιδότησης του 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης;
Ναι, ένας δανειολήπτης μπορεί να συμμετάσχει και στο πρόγραμμα παγώματος επιτοκίου των τραπεζών, ασχέτως εάν έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου.
- Για πόσο θα ισχύσει το «πάγωμα» επιτοκίων;
H ισχύς του προγράμματος θα είναι για 12 μήνες, δηλαδή από τις 2 Μαϊου που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, μέχρι το τέλος Απριλίου 2024.
- Πώς θα γίνει το «πάγωμα» επιτοκίου;
Οι τράπεζες θα «παγώσουν» στην ημερομηνία της 31ης Μαρτίου 2023 το επιτόκιο βάσης με το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Το «πάγωμα» επιτοκίων αφορά όλα τα επιτόκια (Euribor μηνός και τριμήνου, SARON – Libor για το ελβετικό φράγκο, επιτόκιο EKΤ κ.λπ.). Μάλιστα, το «πάγωμα» επιτοκίου θα γίνει 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου αυτό βρισκόταν στις 31/3/2023. Έτσι, το επιτόκιο που θα ισχύσει θα είναι: 2,70% Euribor μηνός, 2,85% Euribor τριμήνου, 3,30% επιτόκιο ΕΚΤ, 1,20% SARON (για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο). Το πρόγραμμα δεν επηρεάζει το περιθώριο (spread) επιπλέον του επιτοκίου αναφοράς, το οποίο προβλέπεται στην αντίστοιχη δανειακή σύμβαση του κάθε πελάτη χωριστά. Η πρώτη εκτοκιστική περίοδος θα είναι μετά την 2α /5/2023, δηλαδή για τη δόση Ιουνίου 2023.
- Εάν μέχρι την λήξη του προγράμματος των τραπεζών, στο τέλος Απριλίου 2024, η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια, τι θα ισχύσει;
Το πρόγραμμα λειτουργεί για την προστασία των δανειοληπτών από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ωστόσο, δεν κατισχύει της μείωσης των επιτοκίων. Πράγμα που σημαίνει ότι αν μειωθούν τα επιτόκια, ο δανειολήπτης αυτόματα επωφελείται από το χαμηλότερο επιτόκιο.
- Ποια είναι η προϋπόθεση για να ισχύσει το «πάγωμα» επιτοκίου;
Για να διατηρηθεί η προνομιακή τιμολόγηση του προγράμματος, θα πρέπει το δάνειο του δανειολήπτη να παραμείνει ενήμερο και για τους 12 μήνες της περιόδου προνομιακής τιμολόγησης.
- Τι πρέπει να κάνω για να λάβω την προνομιακή τιμολόγηση του προγράμματος των τραπεζών;
Οι συνεπείς δανειολήπτες θα ενταχθούν αυτόματα στο πρόγραμμα, χωρίς να απαιτείται καμία από μέρους τους ενέργεια. Όλοι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα ενημερωθούν ατομικά για το μειωμένο επιτόκιο του δανείου τους και την αντίστοιχη δόση μέσω των αντιγράφων λογαριασμών που λαμβάνουν.
- Το «πάγωμα» επιτοκίου στα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που θα αποφάσισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς επίσης και για τις εταιρείες διαχείρισης;
Δεν υπάρχει ακόμη κάποια αντίδραση εκ μέρους των μικρότερων, μη συστημικών τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν, ανακοινώνοντας συμμετοχή τους στο «πάγωμα» επιτοκίων.