Ντόμινο «κουρεμάτων» φέρνει η διάσωση του Μαρινόπουλου

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντόμινο «κουρεμάτων» φέρνει η διάσωση του Μαρινόπουλου

Tα πάνω κάτω στην αγορά έφερε τελικά το σχέδιο διάσωσης του «Μαρινόπουλου» και ειδικότερα το κούρεμα από τους προμηθευτές της που προβλέπεται στη συμφωνία.

Μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου απαιτούν πλέον από τους προμηθευτές τους μεγαλύτερες παροχές ή καλύτερη τιμολογιακή πολιτική ακόμα και ανάλογες του κουρέματος που έκαναν στη Μαρινόπουλος ,ανοίγοντας έτσι ένα ντόμινο ανακατατάξεων το οποίο προκαλεί φόβο στην αγορά με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθούν από τις τράπεζες και άλλα σχέδια αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Μάλιστα όπως λένε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι τότε οι ορέξεις που θα ανοίξουν σε βάρος προμηθευτριών επιχειρήσεων που θα αναγκαστούν να κουρέψουν και πάλι οφειλές πελατών τους. Υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο που δημιουργείται αρκετοί να μην συναινούν στις αναδιαρθρώσεις υπό το φόβο της επόμενης ημέρας.

Η εξέλιξη αυτή η οποία δεν είχε όπως φαίνεται προβλεφθεί προκαλεί πονοκέφαλο στις βιομηχανίες και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες καθώς οι πιέσεις που υφίστανται σύμφωνα με τους ίδιους είναι μεγάλες.Tο ξαναμοίρασα της αγοράς σε λιγότερους παίκτες ως απόρροια της κρίσης και των προβλημάτων που δημιούργησε αλλάζει εντελώς το τοπίο της επιχειρηματικότητας.

Μάλιστα οι φόβοι αυτοί ενισχύονται και από το γεγονός ότι μετά και την ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις ρυθμίσεις των χρεών των επιχειρήσεων κανείς δεν ξέρει πόσες θα είναι τελικά οι επιχειρήσεις που θα κριθούν βιώσιμες και θα παραμείνουν ενεργές στην αγορά και εάν τελικά το παιχνίδι θα είναι μόνο στα χέρια λίγων και μεγάλων που θα βάλλουν εκ νέου τους δικούς τους όρους.

Ήδη στο λιανεμπόριο τροφίμων και ειδών καθημερινής χρήσης η αλλαγή του χάρτη των σούπερ μάρκετ μετά την επί της ουσίας αποχώρηση της Βερόπουλος και της Μαρινόπουλος άλλαξε κατά πολύ τις συνθήκες.

Κάτι ανάλογο εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι δεν αποκλείεται να συμβεί και σε άλλους τομείς οι αναδιαρθρώσεις των οποίων δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Σε δυσχερέστερη θέση εκτιμούν ότι θα βρεθούν οι μικρομεσαίες βιομηχανίες και προθηθευτές των οποίων η παραγωγή απορροφάται στο μεγαλύτερο ποσοστό της στην εσωτερική αγορά. Αυτοί όπως λένε θα είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν μάλιστα ήδη την δημιουργία συμμαχιών σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ανάχωμα στις απαιτήσεις των πελατών τους.

Παράγοντας της αγοράς κάνει λόγο για τα απόνερα που δημιούργησε η σημαντική καθυστέρηση της διευθέτησης των κόκκινων δανείων και εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα τα προβλήματα θα είναι ακόμα μεγαλύτερα εάν τελικά στην ελληνική αγορά η οποία είναι έτσι και αλλιώς είναι μικρή μείνουν λίγες επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider