Νέα δίκτυα και υποδομές για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα δίκτυα και υποδομές για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα

Σε νέες περιοχές φθάνει το φυσικό αέριο καθώς υλοποιούνται σταδιακά νέες επενδύσεις για τις υποδομές και την επέκταση δικτύου. Έτσι, οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Κεντρικής Ελλάδας και της Εύβοιας και της Κεντρικής Μακεδονίας θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο ενώ με βάσει το ΜΟU που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ με τη ΔΕΗ το φυσικό αέριο θα φθάσει και στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θόδωρος Κιτσάκος, μιλώντας στο 1ο Ελληνο-ρωσικό ενεργειακό συνέδριο, τα τελευταία 25 χρόνια η ΔΕΠΑ έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις αξίας 2 δις. ευρώ (για εισαγωγή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου) ενώ σημείωσε ότι η ΔΕΠΑ εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση στην αγορά με ετήσιο τζίρο ο οποίος κυμαίνεται από 800 εκατ. ευρώ έως 1,5 δις. ευρώ.

Η αγορά φυσικού αερίου είναι ακόμη στα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα με παραγωγή 3,5-4 bcm (δις. κυβικά μέτρα) ετησίως και όπως ανέφερε ο κ. Κιτσάκος «είναι παράδοξο οι αγωγοί να περνούν έξω από πολλές πόλεις της Ελλάδας και αυτές να μην έχουν φυσικό αέριο». Προς αυτή την κατεύθυνση δρομολογούνται έργα επέκτασης δικτύου και για την αποκεντρωμένη χρήση και όπως τόνισε «σκοπός είναι να πάμε το φυσικό αέριο όπου είναι εφικτό, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και να καταπολεμήσουμε την ενεργειακή φτώχεια».

Εκτός από τη συνεργασία της με τη ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ θα βασιστεί και σε ιδιώτες επενδυτές και ο κ. Κιτσάκος ανέδειξε την ελκυστικότητα αυτών των επενδύσεων αναφέροντας ότι «πρόκειται για μια αγορά που είναι έτοιμη». Όσον αφορά στην λοιπή χρηματοδότηση, τα προγράμματα της περιφέρειας έχουν ενταχθεί στο πακέτο Juncker και βρίσκονται στην Κομισιόν όπου η εταιρεία έχει υποβάλει ακριβείς μελέτες και στοιχεία για τα έργα στην Ελλάδα.

Έργα διεθνούς ενδιαφέροντος με συμμετοχή της Ελλάδας

Οι αγωγοί ΙGB, East Med, Vertical Corridor αποτελούν έργα διεθνούς ενδιαφέροντος, τα οποία εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και αναβαθμίζουν το ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα των Βαλκανίων.

«Όταν λέμε αεριοποιούμε τη χώρα, εννοούμε ότι βοηθάμε τη διεθνή παρουσία της χώρας. Διότι, αν δεν είσαι ο ίδιος αγορά έστω μεσαίας δυναμικότητας δεν προκρίνεσαι. Μιλάμε για αναβάθμιση ποιοτική και ποσοτική. Βοηθάμε τα μέγιστα τα διεθνή projects», σημείωσε ο κ. Κιτσάκος.

«Εφόσον κυβέρνηση, θεσμοί, αγορά και αρχές της αγοράς βοηθήσουν, όλα τα μεγάλα έργα σε ορίζοντα τετραετίας θα είναι απολύτως επιτεύξιμα», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ.

Ο αγωγός IGB (Ελληνο-Βουλγαρικός Διασυνδετήριος Αγωγός) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους 182 περίπου χλμ (εκ των οποίων 31 χλμ βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας). Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός καταλήγει στην Stara Zagora, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας.

Aποτελεί τμήμα του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Corridor) και με όλους τους διασυνδετήριους αγωγούς που σχεδιάζονται, για να ενώσουν ενεργειακά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (αποτελεί την αναβίωση του South Stream).

Ο αγωγός East Med, ο οποίος όπως σημείωσε ο κ. Κιτσάκος είναι ένα έργο απολύτως εφικτό, έχει ένα budget συγκρατημένο και μπορεί να μεταφέρει μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου (16 δις. κυβικά μέτρα). Η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, στη συνέχεια θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία, μέσω του αγωγού IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ).

«Ο East Med αποτελεί αυτό που η Κομισιόν θέλει να ονομάσει ως νέο μοντέλο αγωγού και ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά για τη διαφοροποίηση της πηγής και τη διαφοροποίηση της όδευσης», ανέφερε ο κ. Κιτσάκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider