Οικονομάκης (Ε.Ε.Α.Α.): Το 45% των επιχειρήσεων ενώ ρυπαίνει δεν πληρώνει

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομάκης (Ε.Ε.Α.Α.): Το 45% των επιχειρήσεων ενώ ρυπαίνει δεν πληρώνει
Σημαντικοί πόροι εξακολουθούν να χάνονται από την ανακύκλωση στην Ελλάδα.

Σημαντικοί πόροι εξακολουθούν να χάνονται από την ανακύκλωση στην Ελλάδα λόγω θεσμικών κενών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στρατηγικές που στο εξωτερικό έχουν οδηγήσει άλλες χώρες σε υψηλά επίπεδα ανακύκλωσης και επανάχρησης.

Ενώ σταδιακά εισάγονται συστήματα όπως το «Πετάω όσο πληρώνω» και καινοτόμες εφαρμογές όπως είναι το smart voice για τη διαχείριση του γυαλιού αλλά και ρομποτικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και οι μπλε κάδοι, καλύπτοντας το 95% του πληθυσμού κατάφεραν να οδηγήσουν το 2022 στην ανακύκλωση 500.000 τόνων αποβλήτων συσκευασίας, συμβάλλοντας στην μείωση 1,5 εκατ. τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας ικανής να καλύψει τις ηλεκτροδοτικές ανάγκες 870.000 νοικοκυριών, άλλα συστήματα όπως είναι η εγγυοδοσία στην ανακυκλώσιμη συσκευασία δεν λειτουργούν αποτελεσματικά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) κ. Μιχάλης Οικονομάκης, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι το «Πετάω όσο πληρώνω» δίνει κίνητρα στον πολίτη για την ανακύκλωση και έχει δουλέψει με επιτυχία σε χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι «όταν δίνουμε κίνητρα στον πολίτη για να ανακυκλώνει, σε επίπεδο θεσμικής διαχείρισης οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τους πόρους που χάνονται από την ανακύκλωση. Σήμερα υπάρχει ένα 45% των επιχειρήσεων που ενώ ρυπαίνει με απόβλητα συσκευασίας, δεν πληρώνει σε κανένα σύστημα. Οι ρύποι αυτοί μαζεύονται από τα συστήματα και οι επιχειρήσεις εισπράττουν το αντίτιμο του καταναλωτή. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα γιατί λείπουν πόροι από την ανακύκλωση των συσκευασιών και θεωρώ ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρέμβαση της πολιτείας και με την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Όσον αφορά στο μέλλον, όπως επεσήμανε ο κ. Οικονομάκης, είναι σημαντική η εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών για αποτελεσματική ανακύκλωση. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Πολιτείας και των σχετικών φορέων προκειμένου να περάσει το μήνυμα στους πολίτες για τη σημασία της κυκλικής οικονομίας καθώς θα είναι εκείνοι οι εφαρμοστές των σχετικών πολιτικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονομάκης (ΕΕΑΑ): Πρόκληση για την ανακύκλωση τα 22 εκατ. ευρώ από την

Περιβάλλον: Επιστήμονες δημιουργούν ανακυκλώσιμα πλαστικά από ισχυρές κόλλες

gazzetta
gazzetta reader insider insider