«Πράσινο φως» για το παραθεριστικό – τουριστικό χωριό «Castello Bibelli» των Φάις – Bluehouse στην Κέρκυρα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» για το παραθεριστικό – τουριστικό χωριό «Castello Bibelli» των Φάις – Bluehouse στην Κέρκυρα
Ένα ακόμα πολεοδομικό βήμα ωρίμανσης για την προώθηση μιας πεντάστερης επένδυσης στην Κέρκυρα, εκτιμώμενου ύψους 30 εκατ. ευρώ. «ΟΚ» από το υπ. Πολιτισμού. Περιλαμβάνει σουίτες, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους εστίασης και αναψυχής.

Ένα ακόμα «πολεοδομικό βήμα» για την προώθηση μιας τουριστικής πεντάστερης επένδυσης στην Κέρκυρα έγινε μόλις προ ημερών. Το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε «την Πολεοδομική Μελέτη για το παραθεριστικό – τουριστικό χωριό του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου “Castello Bibelli (Mibelli)” στη Δ.Κ. Κάτω Κορακιάνας, Δ.Ε. Φαιάκων του Δήμου Κέρκυρας, διότι δεν προκαλείται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο βλάβη στα χαρακτηρισμένα ως μνημεία κτήρια της περιοχής επέμβασης». Επί της ουσίας, επιτυγχάνεται περαιτέρω πολεοδομική ωρίμανση για το τουριστικό project, εκτιμώμενης αξίας άνω των 25 - 30 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία παραθεριστικού τουριστικού χωριού μαζί με την αποκατάσταση του «Castello Bibelli», διατηρητέου στο «νησί των Φαιάκων», υπό το σχήμα των Σάμι Φάις από το Faisgroup και την πλευρά Bluehouse.

Σουίτες, παραθεριστικές κατοικίες, χώροι εστίασης και αναψυχής

Το σχέδιο αξιοποίησης του ιστορικού ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ξενοδοχείο πέντε αστέρων, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους εστίασης και αναψυχής καθώς και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Είχε προηγηθεί προσφάτως η έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της σχετικής πολεοδομική μελέτης, με το υπουργείο πλέον να δημοσιοποιεί το δικό του επίσημο «πράσινο φως» για το έργο. Το ακίνητο σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της Κέρκυρας είχε περάσει στο σχήμα προ ολίγων ετών μετά από την υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στο και στην κοινοπραξία του ομίλου Φάις και της Bluehouse, έναντι περίπου 4,11 εκατ. ευρώ. Το «Castello Bibelli», το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως νεότερο μνημείο, βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας και 700μ από την παραλία της Δασιάς, στην περιοχή «Κάτω Κορακιάνα» του Δήμου Κέρκυρας.

Το γενικότερο πλάνο περιλαμβάνει την αναβίωση και μετατροπή του Πύργου (Castello) σε boutique μονάδα υψηλών προδιαγραφών συμπεριλαμβανομένου και ενός περιορισμένου αριθμού κατοικιών εντός των 77 συνολικά στρεμμάτων.

Ειδικότερα, η πρόταση ανάπτυξης περιλαμβάνει την ανάδειξη του κεντρικού κτιρίου «Castello», το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως «μνημείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το αίθριο και τους δύο πυργίσκους». Αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, όροφο και δύο πύργους. Το κτίριο αυτό μέσω εργασιών εκσυγχρονισμού θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο δυναμικότητας 51 κλινών, 5*, υψηλών προδιαγραφών, εναρμονισμένο με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ακινήτου. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, χώρων εστίασης και αναψυχής, χώρου θεραπείας αναζωογόνησης καθώς και των απαιτούμενων συνοδών έργων υποδομών. Βάσει παλιά μελέτης με την αναπαλαίωση του κτίσματος θα δημιουργηθούν 17 πολυτελείς σουίτες (9 στο ισόγειο και 8 στον όροφο και στους δύο πύργους).
Στην έκταση περίπου 60.400 τ.μ. του παραθεριστικού τουριστικού χωριού θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες δυναμικότητας 135 παραθεριστών.

Η ιστορία του Castello Bibelli

Το Castello Bibelli και τα επτά κτίρια που βρίσκονται εντός του, έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και συνδέονται με την τοπική ιστορία. Ο κυρίως Πύργος (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και τα συνοδευτικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1905 από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκε κήπος από αιωνόβια δένδρα, θάμνους και λουλούδια μοναδικής ομορφιάς.

Το 1940 η οικογένεια Μπιμπέλλι κατέφυγε στην Ιταλία ενώ το CASTELLO BIBELLI καθώς και η κτηματική περιουσία θεωρήθηκε εχθρική μεσεγγυημένη περιουσία και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο. Το 1955 καταχωρείται στα βιβλία καταγραφής του Υπουργείου Οικονομικών. Το 1958 μισθώθηκε σε επιχειρηματία - ξενοδόχο, ο οποίος το χρησιμοποίησε ως πολυτελές ξενοδοχείο με την επωνυμία "CASTELLO BIBELLI" έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Το έτος 1981 περιέχεται στην διαχειριστική αρμοδιότητα της ΚΕΔ με αρκετά προβλήματα αλλά σε μια γενική κατάσταση υποφερτή λόγω των στοιχειωδών συντηρήσεων που απαιτούσε η λειτουργία του ως ξενοδοχείο. Από το 1992, έχουν παραχωρηθεί 6.225,53τ.μ. στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Εντός της έκτασης παραχώρησης περιλαμβάνονται δύο κτήρια (CASTELLETO και CASTELLINO). Ως σκοπός της παραχώρησης συμφωνήθηκε η στέγαση και έκθεση έργων τέχνης.

Το 2009 το ακίνητο πωλήθηκε στον Δήμο Φαιάκων, πώληση η οποία έχει ανεστράφη. Το 2013, το Castello Bibelli μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή. Για να καταλήξει, μέσω διαγωνισμού, στο σχήμα που προωθεί την τουριστική επένδυση.

Οι όροι της έγκρισης

Η έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δόθηκε σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

  1. Να σημειωθούν στα σχέδια της Πολεοδομικής Μελέτης όλα τα χαρακτηρισμένα από το ΥΠΠΟΑ ως μνημεία κτήρια.
  2. Κατά την διαπλάτυνση του υπάρχοντος δρόμου και την κατασκευή του δακτυλίου και του νέου τμήματος δρόμου στα δυτικά της περιοχής να μην κοπούν υψίκορμα δέντρα.
  3. Το μέγεθος, η θέση και τα οικοδομικά χαρακτηριστικά της κολυμβητικής δεξαμενής, να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
  4. Να τηρούνται οι όροι της εγκεκριμένης από το ΥΠΠΟΑ ΣΜΠΕ του έργου.
  5. Να υποβληθεί μελέτη για την αποκατάσταση των χαρακτηρισμένων ως μνημείων κτισμάτων εντός της περιοχής επέμβασης που θα γίνει παράλληλα με τις υπόλοιπες επεμβάσεις στον χώρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Υποδομών & Μεταφορών: Ψηφιακό «μάτι» για έργα και πόρους – Ποια είναι τα «ευφυή» τεχνολογικά συστήματα

Riviera Tower: Πώς και πότε «σηκώνεται» με «σφραγίδα» Bouygues, Intrakat – Χρονοδιάγραμμα, έσοδα και τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider