Τι προβλέπει η νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προβλέπει η νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

Tα πάνω κάτω στην αγορά των καυσίμων φέρνουν οι προτάσεις της τρίτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αναμένεται να παραδοθούν στην Ελληνική Κυβέρνηση σήμερα το μεσημέρι.

Ανάμεσα στα 577 εμπόδια που βάζουν προσκόμματα στον ανταγωνισμό ο ΟΟΣΑ σε έξι κλάδους της οικονομίας (χονδρεμπόριο, ΜΜΕ, ηλεκτρονικό εμπόριο, κατασκευές, φάρμακα, χημικά προϊόντα ) εξετάζοντας τις συνθήκες της χονδρεμπορικής αγοράς ο ΟΟΣΑ εντόπισε μια σειρά στρεβλώσεων στο χονδρεμπόριο καυσίμων η άρση των όποιων εκτιμάτε ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών ανοίγοντας την αγορά και σε νέους παίκτες αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Συγκεκριμένα η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, προτείνει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα μπορούσε να υιοθετήσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση που καλύπτουν όλο το φάσμα του κλάδου της χονδρεμπορίας καυσίμων έως και τις σχέσεις χονδρεμπόρων και πρατήριων καυσίμων. Ειδικότερα για το τελευταίο εισηγείται αλλαγές στις συμβάσεις των εταιρειών με τους πρατηριούχους κάτι το οποίο είχε υποδείξει στο παρελθόν και η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ο ΟΟΣΑ συνιστά την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων εμπορίας καυσίμων, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος και νέων χονδρεμπορικών επιχειρήσεων στην αγορά.

Συγκεκριμένα αναφορικά με τα πρατήρια υγρών καυσίμων στις αλλαγές που θεωρεί ο ΟΟΣΑ ως αναγκαίες είναι η αναθεώρηση των συμβάσεων των εταιρειών εμπορίας με τους πρατηριούχους. Όπως αναφέρει η εργαλειοθήκη θα πρέπει να καταργηθούν οι εξαιρέσεις που υπάρχουν σε σχέση με το ανώτατο όριο των 5 ετών για τη διάρκεια της σύμβασης αποκλειστικότητας, στις περιπτώσεις που το συγκεκριμένο ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του χονδρέμπορου .

Επίσης θεωρεί ότι θα πρέπει να καταργηθεί η υποχρέωση των χονδρεμπόρων να τοποθετούν τα σήματα των εταιρειών τους στα βυτιοφόρα. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ αυτό θα πρέπει να το αποφασίζουν οι εμπλεκόμενοι λιανέμποροι και οι χονδρέμποροι μετά από διαπραγμάτευση.

Ειδικότερα για τους αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ προτείνεται η αποσύνδεση της διάρκειας των συμβάσεων μίσθωσης των αποθηκευτικών χώρων καυσίμων από τη χρονική διάρκεια της άδειας και ταυτόχρονα η υποχρεωτική καταχώριση όλων των αποθηκευτικών χώρων καυσίμων σε μητρώο στην Γενική Γραμματεία Ενέργειας. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο γεωγραφικός περιορισμός που επιβάλει τη χρησιμοποίηση του 30%των αποθηκευτικών χώρων θα πρέπει να καταργηθεί.

Προβλέπει επίσης της μείωση της ελάχιστης χωρητικότητας αποθήκευσης για τις άδειες τύπου Α, ώστε να περιλαμβάνουν πιθανόν χαμηλότερο όγκο πωλήσεων του προηγούμενου έτουςΠροτείνει τον περιορισμό του ελάχιστου αριθμού φιαλών υγραερίου για τις εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά ως χονδρέμποροι. Ενώ παρεμβάσεις προτείνει και στον κλάδο των βιοκαυσίμων προβλέποντας την τροποποίηση ελάχιστου αποθηκευτικού χώρου για βιοκαύσιμα με τέτοιο τρόπο ώστε να απαιτείται η διατήρηση ελάχιστης δυναμικότητας όχι μικρότερης του 1/100 της ποσότητας που ζητείται από τον αιτούντα.

Τέλος υπογραμμίζει την ανάγκη να μειωθεί το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται για όλους τους τύπους των αδειών ώστε να περιλαμβάνεται ένα χαμηλότερο ελάχιστο όριο κεφαλαίου κίνησης που να συναρτάται με τον όγκο πωλήσεων της προηγούμενης χρονιάς.Προτείνει την αποσύνδεση της απαίτησης εγγυητικής επιστολής ή ασφαλιστικής σύμβασης για τους κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών τύπου "Α” από τις διατάξεις για τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ενώ για τους κάτοχους άδειας τύπου "ΣT” που κυρίως δραστηριοποιούνται στη νησιωτική Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την εν λόγω άδεια .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider