Μετά την παροχή bonus προς τους μετόχους με τη διανομή μικτού μερίσματος (για την οικονομική χρήση 2022), μετά από 11 χρήσεις, ύψους 10,1 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 0,07 ευρώ/μετοχή, ο κατασκευαστικός όμιλος ΑΒΑΞ προχωρά σε μία ακόμα κίνηση… χρηματιστηριακού χαρακτήρα, η οποία επίσης θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή τακτική Γενική Συνέλευση της εισηγμένης στις 14 Ιουνίου.
Ειδικότερα, ανάμεσα στα θέματα της Γ.Σ. είναι και η αγορά ιδίων μετοχών, με την ΑΒΑΞ να «εγκαινιάζει» αυτή την τακτική καθώς τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν σχετικές κινήσεις – αποφάσεις.
«Εγκαινιάζει» και αγορά ιδίων μετοχών – Το εύρος και το ταμπλό
Η Γενική Συνέλευση, λοιπόν, καλείται να αποφασίσει για την αγορά έως 10.000.000 μετοχών, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6,9% των υφιστάμενων τίτλων της εταιρείας. Ορίζεται χρονικό διάστημα είκοσι τεσσάρων (24) μηνών για τις ως άνω συναλλαγές. Ως κατώτατο όριο αξίας απόκτησης των εν λόγω μετοχών τίθεται το ποσό των 0,5 ευρώ/μετοχή και αντίστοιχα ως ανώτατο όριο το ποσό των 4 ευρώ/μετοχή. Προφανώς, ως συνηθίζεται να συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, τέτοιου είδους κινήσεις εκλαμβάνονται από την αγορά είτε ως «στήριξη» προς τον τίτλο εάν και εφόσον χρειαστεί («δίχτυ» ασφαλείας) κάτι τέτοιο είτε ως «δείγμα» εμπιστοσύνης προς τις προοπτικές.
Να σημειωθεί ότι σε βάθος χρόνου οι μετοχές αυτές είτε διανέμονται σε προσωπικό – στελέχη είτε ακυρώνονται. Σε κάθε περίπτωση, στην ΑΒΑΞ προχωρούν σε μια κίνηση στην οποία δεν έχουν συνηθίσει την αγορά, με το κάτω όριο να βρίσκεται περίπου στο «μισό» της τρέχουσας τιμής καθώς η μετοχή είναι λίγο κάτω του 1 ευρώ (σε αποτίμηση κάτω των 140 εκατ. ευρώ, υπάρχουν πάνω από 144 εκατ. τεμάχια στο ταμπλό, αν και η μετοχή θεωρείται συγκεντρωμένη σε βασικούς μετόχους) και το άνω εύρος σε πολλαπλάσιο επίπεδο.
Από το εξωτερικό η νέα μεγάλη ενίσχυση του ανεκτέλεστου;
Πέραν των χρηματιστηριακών θεμάτων, ενδεχομένως μέχρι και τη Γενική Συνέλευση ή έστω αργότερα εντός του καλοκαιριού να υπάρχουν νεότερα και για τα projects που αναμένεται να αναλάβει η ΑΒΑΞ, όπως πρόσφατα ανέφερε η διοίκηση του γκρουπ στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών (στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών), τα οποία θα ανεβάσουν το ανεκτέλεστο της εισηγμένης από τα επίπεδα των 2,2 δισ. ευρώ προς αυτά των 3 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι η διοίκηση του γκρουπ έκανε ειδική αναφορά στις ξένες αγορές και στα ενεργειακά projects, όπως είχαμε αναφέρει στην αγορά θεωρούν ότι «φωτογράφισε» μεγάλα ενεργειακό έργο στο εξωτερικό.
Πάντως, ήδη το 2022 ήταν μία ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά ως προς την ανάληψη νέων έργων από τον όμιλο, δεδομένου ότι στη διάρκειά του υπεγράφησαν αρχικές και συμπληρωματικές συμβάσεις δημόσιων & ιδιωτικών έργων, υπεργολαβιών και υπηρεσιών συνολικής αξίας 875 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της υπογραφής συμβάσεων συνολικού ύψους 1,09 δισ. ευρώ το 2021.
Στο τέλος του 2022, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων έργων έφτανε τα 1,9 δισ. ευρώ περίπου. Εντός του 2023 έχει υπογράψει νέες συμβάσεις ύψους 274 εκατ. Ευρώ ενώ υπάρχουν και συμβάσεις προς υπογραφή αξίας 43 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΑΒΑΞ έχει αναλάβει την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας (α’ φάση, σχεδόν 1,5 δις ευρώ), υλοποιεί την πρώτη φάση των υποδομών στο Ελληνικό (υπογειοποίηση Λ. Ποσειδώνος κ.α.), μαζί με την ιταλική Rizzani, όπως έχει αποκαλύψει εδώ και εβδομάδες το insider.gr, έχει αναλάβει τον ρόλο Early Contractor Involvement (ECI) για το Vouliagmenis Mall της Lamda ενώ διεκδικεί τις περισσότερες υποδομές της ανάπτυξης.
Επίσης, κέρδισε μαζί με τη Μυτιληναίος το οδικό ΣΔΙΤ FlyOver Θεσσαλονίκης και αυτόνομα το Μπράλος – Άμφισσα, ενεργειακά έργα, ενώ συμμετέχει σχεδόν σε όλους τους διαγωνισμούς (ΣΔΙΤ, παραχώρηση ΒΟΑΚ και Αττικής οδού, κτηριακά, φράγματα κ.α.). Επιπρόσθετα, κατάφερε να μειώσει αισθητά τον καθαρό δανεισμό και μέσω ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων (Γέφυρα, ίσως και το μερίδιο στην μαρίνα Λεμεσού), ενώ μετά την μεταβίβαση των ΑΠΕ, η ΑΒΑΞ είναι σε συζητήσεις για τη μεταβίβαση του retail/wholesale business. Να επαναλάβουμε ότι υπήρχαν πληροφορίες για επαφές με τη Μυτιληναίος για την πώληση του retail σε αυτήν.