Tα πάνω κάτω στην αγορά των καπνικών προϊόντων φέρνει από την 1 Ιανουαρίου 2017 η νέα αύξηση τηςφορολογίας. Καλλιεργητές, μεταποιητές και λιανέμποροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από την κυβέρνηση να καταργήσει ή έστω να αναστείλει την εφαρμογή του νέου ΕΦΚ καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πλήγμα για τον κλάδο θα έχει μη ανατρέψιμες συνέπειες
Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και η Πανελλήνια Διεπαγγελματική Οργάνωση Ακατέργαστου Καπνού (Πα.Δ.Ο.Α.Κ.), οι εκπρόσωποι καλλιεργητών, μεταποιητών κι εμπόρων μίλησαν για ναρκοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης της ελληνικής καπνοπαραγωγής, έναν κλάδο με διεθνή ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Τόνισαν μάλιστα ότι η σχεδιαζόμενη αύξηση του ΕΦΚ η οποία είναι η 9η στην διάρκεια των τελευταίων 7 ετών και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα τροφοδοτήσει περαιτέρω το λαθρεμπόριο καπνικών, θα απειλήσει τη βιωσιμότητα μεγάλων ελληνικών και ξένων επενδύσεων στη μεταποίηση και τη βιομηχανία,θα έχει ως συνέπεια πλήγμα και για τους καλλιεργητές αλλά και λουκέτα στο δίκτυο της λιανικής .
H αύξηση του αναλογικού ΕΦΚ στα τσιγάρα, που εκτιμάται ότι θα είναι στα 50 λεπτά περίπου υπολογίζεται ότι θα ωθήσει περαιτέρω τους καταναλωτές στη μη νόμιμη αγορά καπνικών. Σήμερα το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού ανέρχεται σε 500 τόνους ετησίως και τα παράνομα τσιγάρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2015 αντιστοιχούν στο 24% της κατανάλωσης έναντι μόλις 3% το 2009.Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από 60.000 οικογένειες ζουν από την απασχόληση σε ολόκληρη την καπνική αλυσίδα. Τα τελευταία χρόνια μόνο ο κλάδος των περιπτερούχων έχει δει τους τζίρους του να μειώνεται δραματικά με το 25% των σημείων να έχουν ήδη κλείσει.Πλέον η αγορά των καπνικών προϊόντων που αποτελούσε το βασικό προϊόν για τις επιχειρήσεις αυτές γίνεται ακριβότερο με αποτέλεσμα οι καταναλωτές είτε να μειώνουν την κατανάλωση είτε να στρέφονται στα παράνομα και λαθραία τσιγάρα, τα οποία είναι και αμφιβόλου ποιότητας για την υγεία των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου σήμερα το 84% της μέσης λιανικής τιμής ενός πακέτου τσιγάρων αντιστοιχεί σε φόρους (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις το 16% αφορά το ποσοστό που μοιράζεται όλη η καπνική αλυσίδα από τον καλλιεργητή έως και τον περιπτερούχο. Μάλιστα, με τη νέα αύξηση που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017, το ποσοστό της φορολογίας στην τελική τιμή θα φτάσει στο 90%.
«Για κάθε ένα ευρώ λοιπόν που θα πληρώνει ένας καταναλωτής, τα 90 λεπτά θα πηγαίνουν στο κράτος (ΕΦΚ και ΦΠΑ) και μόλις 10 λεπτά σ' όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, καλλιεργητές, μεταποιητές, βιομηχανίες, διανομείς, λιανέμποροι», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, Θεόδωρος Μάλλιος. Όπως υπογράμμισε ήδη 12.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της μικρής λιανικής έχουν κλείσει. «Με δεδομένο ότι τα 2/3 του τζίρου μας βασίζονται στα καπνικά προϊόντα, η νέα αύξηση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτο λουκέτο πάνω από τα μισά περίπτερα της χώρας»,σημείωσε ο κ. Μάλλιος και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες, λόγω και της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης, αδυνατούν να ακολουθήσουν τις συνεχείς αυξήσεις στα τσιγάρα με αποτέλεσμα η νόμιμη αγορά να έχει χάσει περίπου το 50% του όγκου της». Ετσι όπως είπε αντί να έρθουν τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα των 120 εκ. ευρώ από τη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καπνά, αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα «μαύρη τρύπα» που θα επιτείνει το φαύλο κύκλο ελλειμματικών προϋπολογισμών και της ενίσχυσης της παραοικονομίας.
Η υπέρογκη φορολόγηση όμως εκτός των περιπτερούχων έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε χιλιάδες καπνοπαραγωγούς. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού (Πα.Δ.Ο.Α.Κ) , Βασίλης Μελενεκλής, «θα πρέπει κατανοήσουν η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα ότι με την αύξηση στους φόρους για τα καπνά δεν τιμωρούν τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, αλλά αντιθέτως τιμωρούν τις δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που εργάζονται νυχθημερόν στην παραγωγή ελληνικού καπνού, του πιο ποιοτικού παγκοσμίως». Προσέθεσε μάλιστα ότι πέρα από τις δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις, η εμμονή της υπερφορολόγησης στα καπνικά έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια αναποτελεσματική και, σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα ζημιογόνα για τα δημόσια έσοδα».
«Να επικρατήσει η λογική. Στην Ελλάδα έχουμε χορτάσει από βαρύγδουπες εξαγγελίες» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων Ακατέργαστου Καπνού κ. Νίκος Τζούμας,προσθέτωντας ότι παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την κρισιμότητα του θέματος, στην Ελλάδα δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα βήματα τόσο για την αυστηροποίηση των ελέγχων και των ποινών.