Έτοιμη η Τράπεζα Πειραιώς για μια ακόμη αναβάθμιση των στόχων της

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμη η Τράπεζα Πειραιώς για μια ακόμη αναβάθμιση των στόχων της
Προς μια δεύτερη κατά σειρά αναβάθμιση του guidance για φέτος φαίνεται να οδεύει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τάσεις του δευτέρου τριμήνου φανερώνουν μια άκρως βελτιούμενη εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών.

Προς μια δεύτερη κατά σειρά αναβάθμιση του guidance για φέτος φαίνεται να οδεύει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τάσεις του δευτέρου τριμήνου φανερώνουν μια άκρως βελτιούμενη εικόνα των θεμελιωδών μεγεθών.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) σε τριμηνιαία βάση φαίνεται να αυξήθηκαν εκ νέου χάρη στην περαιτέρω ανατιμολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων, ενώ το κόστος των καταθέσεων παρέμεινε χαμηλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι, το consensus ανέμενε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους προς το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι που φαίνεται να διαψεύδεται και να οδεύει για αργότερα μέσα στο έτος, λόγω της βραδύτερης αναπροσαρμογής των επιτοκίων στο σκέλος των καταθέσεων.

Επιπλέον, οι όγκοι ήταν αρκετά καλοί, καταγράφοντας μια αντιστροφή σε σύγκριση με τους πιο ήπιους που αναφέρθηκαν στο πρώτο τρίμηνο, με την Πειραιώς να δείχνει ικανή να πετύχει τον στόχο της για μια καθαρή πιστωτική επέκταση της τάξεως των 1,6 δισ. το 2023.

Συνεπώς, η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται να αναβαθμίσει εκ νέου to guidance για φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στα 0,55 ευρώ από 0,45 ευρώ προηγουμένως και δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ROTE στο 12% από 10% περίπου προηγουμένως.

Επί του παρόντος, ο τίτλος της τράπεζας διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) στο 0,6x για το 2024, γεγονός που επιτρέπει ένα περαιτέρω re - rating.

Να σημειωθεί πως η μετοχή της τράπεζας συγκαταλέγεται πλέον στις κορυφαίες τραπεζικές επιλογές της Morgan Stanley σε παγκόσμια βάση («Financials' Finest List»), αντικαθιστώντας τη Eurobank, που συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη στην κατηγορία, τράπεζα, στην Ελλάδα.

Όπως είχαν αναφέρει οι αναλυτές, «μετά από ένα «ράλι» που ξεπερνά το 100% κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αντικαθιστούμε τη Eurobank με την Τράπεζα Πειραιώς στη λίστα «Financials' Finest». Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο ότι, η Πειραιώς αποτελεί μια φθηνότερη επιλογή, καθώς διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία, P/BV στο 0,5x για το 2024».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως: 1) η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται με δείκτη P/BV στο 0,5x για το 2025 και για δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων. ROTE στο 11%, κάτι που συνεπάγεται ένα υψηλό discount έναντι, τόσο των υπόλοιπων συστημικών όσο και των ευρωπαϊκών τραπεζών, 2) διατηρούν μια πιο συντηρητική βάση εκτιμήσεων για τον δείκτη ROTE για το 2025, τοποθετώντας τον μάλιστα χαμηλότερα από το 12% που θέτει στο guidance η τράπεζα, διαμορφώνοντας έτσι σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανοδικές αναθεωρήσεις, 3) παρά τα υψηλά - υψηλότερα επιτόκια, οι αναλυτές αναμένουν μια ανθεκτικότητα στο σκέλος του ενεργητικού, με το κόστος κινδύνους στις 99 - 70 μονάδες βάσης το 2023 - 2025 και 4) μια σταθερή αύξηση των δανείων για το 2023 - 2025 στο 5% - 7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές της Morgan Stanley εντάσσεται η Τράπεζα Πειραιώς

Τα θετικά μηνύματα της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία από το ταξίδι της στην Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Προ των πυλών η παράταση για τις επιχειρήσεις, ανοιχτό το παράθυρο για τα φυσικά πρόσωπα

gazzetta
gazzetta reader insider insider