Κερδίζουν έδαφος οι βιομηχανικές startup – Η χαρτογράφηση του κλάδου στην Ελλάδα και τα success stories

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κερδίζουν έδαφος οι βιομηχανικές startup – Η χαρτογράφηση του κλάδου στην Ελλάδα και τα success stories
Ο κλάδος αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας, ακολουθώντας από κοντά κορυφαία Ευρωπαϊκά IndstrialTech Hubs, όπως αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Σημαντικές ευκαιρίες ανοίγονται στις startup εταιρείες βιομηχανικής τεχνολογίας (IndustrialTech), ένας κλάδος που σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος τα τελευταία τρία χρόνια και ο οποίος αναπτύσσεται έντονα και στη χώρα μας όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες εξαγορές εταιρειών όπως αυτές των Augmenta, Myrmex και Think Silicon.

Σύμφωνα με μελέτη της L-Stone Capital, του ελληνικού venture capital που επενδύει στα αρχικά στάδια startup επιχειρήσεων ο κλάδος αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας, ακολουθώντας από κοντά κορυφαία Ευρωπαϊκά IndstrialTech Hubs, όπως αυτά της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Συγκεκριμένα υπάρχουν 113 Βιομηχανικού τύπου εταιρείες με Έλληνες (συν)ιδρυτές που χρησιμοποιούν κάποιου είδους Hardware στις λύσεις που προσφέρουν στην αγορά, όπως συσκευές IoT, Ρομπότ, Drones ή άλλου είδους Wearables.

Από αυτές τις εταιρείες (η λίστα δεν είναι εξαντλητική) η συντριπτική τους πλειοψηφία (το 91%) είναι B2B, το 63% των startups έχει τη βάση του στην Ελλάδα, ενώ το 37% έχει έδρα στο εξωτερικό. Παραπάνω από τις μισές ιδρύθηκαν μεταξύ του 2015 και του 2019 και το 29% είναι κάτω των τριών ετών.

Το 18% δραστηριοποιείται στον κλάδο των βιομηχανικών κατασκευών (ConstructionTech), εκ των οποίων πάνω από τις μισές, χρησιμοποιούν Ρομποτικές τεχνολογίες, Drones, ή κάποιου άλλου είδους IoT συσκευή.

Το 14% είναι Ιατρικές (MedTech) startups που έχουν αναπτύξει κάποιου είδους wearable ή ιατρική συσκευή.

Το 11% είναι Αγροτεχνολογικές (AgriTech) startups, οι οποίες προσφέρουν λύσεις με Ρομπότ ή Drones εκτός από την Centaur και την Agenso, οι οποίες χρησιμοποιούν IoT τεχνολογίες για να βελτιστοποιήσουν τις υπηρεσίες τους.

Το 9% ανήκουν στον EnergyTech IoT κλάδο εκτός της Perceptual Robotics, εταιρεία που είναι στο portfolio της L-Stone, η οποία χρησιμοποιεί Drones για την επίβλεψη ανεμογεννητριών.

Ένα ακόμα 9% των startups χρησιμοποιεί συσκευές IoT (6%) ή Ρομποτικές εφαρμογές (3%) σε διάφορους άλλους κλάδους.

Κλάδοι όπως το Mobility (5%), Semiconductors (5%) καθώς και η Διαστημική και Αεροπορία (4$) είναι αυτοί που ακολουθούν.

Ένα 3% των startups αντιπροσωπεύουν τους κλάδους του Φαγητού (FoodTech), της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, του Αθλητισμού, της Πράσινης Τεχνολογίας, της Νανοτεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα success stories

Έξι IdustrialTech startups κατάφεραν να εξαγοραστούν. Συγκεκριμένα, το 67% αυτών, εξαγοράστηκε μετά από 4 – 8 χρόνια λειτουργίας, αφού είχαν ιδρυθεί μεταξύ του 2015 – 2019. Μόνο δύο από αυτές προσέφεραν λύσεις με ρομπότ ή drones. Αναλυτικά:

Η Think Silicon, ιδρυθείσα το 2017, δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των semiconductors και εξαγοράστηκε από την Applied Materials το 2020, μετά από 13 χρόνια λειτουργίας.

Η Smart Wires, ιδρύθηκε το 2010, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Ενέργειας και μπήκε στο χρηματιστήριο του Nasdaq το 2021, μετά από 11 χρόνια λειτουργίας.

Η Myrmex, ιδρύθηκε το 2015, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας και εξαγοράστηκε από την Ocado Group το 2022, μετά από 7 χρόνια λειτουργίας.

Η Seervision, ιδρύθηκε το 2016, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της video τεχνολογίας και πρόσφατα εξαγοράστηκε από την Q-SYS, μετά από 7 χρόνια λειτουργίας.

Η Augmenta, ιδρύθηκε το 2017, δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της αγροτεχνολογίας και εξαγοράστηκε από την CNH Industrial το 2023, μετά από 6 χρόνια λειτουργίας.

Η MC chargers, ιδρύθηκε το 2019, δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ηλεκτροκίνησης και εξαγοράστηκε από την COSMOS ALUMINIUM το 2021, μετά από 2 χρόνια λειτουργίας.

Από τις εναπομείνασες 107 startups το 47% είναι Bootsrapped με ίδια κεφάλαια, και οι περισσότερες είναι μικρότερες των 8 ετών. Το 14% αυτών έχει σηκώσει Pre-Seed γύρο χρηματοδότησης και οι περισσότερες από αυτές έχουν λιγότερο από οκτώ χρόνια παρουσίας στην αγορά. Συγκεκριμένα, τρεις εταιρείες (Agroverse, Aidplex και Swam Aero), σήκωσαν τους γύρους τους μέσα στο 2023. Το 9% των εταιρειών έχει χρηματοδοτηθεί από Angel επενδυτές ή έχει λάβει κάποιου είδους επιχορηγήσεις. Ένα ακόμα 9% έχει σηκώσει Series A γύρο. Εξαίρεση αποτελεί η Axelera AI, που ιδρύθηκε το 2021, καθώς οι υπόλοιπες startups ιδρύθηκαν πριν το 2019.

«Όσο ο κλάδος μεγαλώνει, ολοένα και περισσότερες ελληνικές starτups θα αδράξουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον χώρο. Καθώς το IndustrialTech συμπεριλαμβάνεται στα Megatrends της επενδυτικής μας στρατηγικής, η L-Stone θα είναι εδώ να επενδύσει και να στηρίξει τις εταιρείες αυτές», σημειώνεται στην ανακοίνωση του venture capital fund που διαχειρίζονται οι Jason Manolopoulos, Μιχάλης Στάγγος και Θωμάς Αθανασίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider