Πάνος Δανός: Πως θα ανακάμψει η κτηματαγορά

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνος Δανός: Πως θα ανακάμψει η κτηματαγορά

Βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι είναι η εικόνα της ελληνικής κτηματαγοράς το 2016. Το ελληνικό real estate συνεχίζει όμως να επηρεάζεται αρνητικά από τις απρόβλεπτες εξελίξεις στην οικονομία και την πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα αρνητικά επιδρά επίσης η ασύμμετρη και διαρκώς μεταβαλλόμενη φορολογική πολιτική. Αυτό σημειώνει ο κ. Πάνος Δανός, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΔΑΝΟΣ - an Alliance Member of ΒΝP Paribas Real Estate.

10«Τα δημόσια έργα είναι το μέλλον», τονίζει ο κ. Δανός προσθέτοντας πως έργα όπως οι πέντε αυτοκινητόδρομοι (Μορέας, Αιγίου, Ιονία, Ολυμπία και Ε65), το Μετρό της Θεσσαλονίκης, και τα υπό κατασκευή αεροδρόμια (π.χ. στο Καστέλι Κρήτης) μπορούν να οδηγήσουν την οικονομία και την κτηματαγορά σε ανάκαμψη.

Σημαντικά είναι σύμφωνα με τον κ. Δανό και τα μεγάλα ιδιωτικά έργα που δρομολογούνται στη χώρα μας με τον ίδιο να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. «Το Ελληνικό θα είναι ένα ηχηρό ορόσημο-μήνυμα ανάπτυξης για τους εντός, αλλά ιδιαίτερα για τους εκτός της Ελλάδας επενδυτές», σημειώνει.

Ένας ακόμη τομέας ο οποίος θα πρέπει να στηριχθεί σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας ΔΑΝΟΣ είναι ο τουρισμός. «Η Ελλάδα είχε 25 εκατομμύρια τουρίστες, η Ισπανία 50 εκατομμύρια. Συνεπώς, υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια και προοπτικές».

«Θα πρέπει όμως παράλληλα να ενισχυθεί περαιτέρω ο ιδιωτικός τομέας, να μειωθούν οι φόροι, να περιοριστούν οι δημόσιες δαπάνες και να επανέλθει το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας με εργατικότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα», σημειώνει ο κ. Δανός και καταλήγει: «Τέλος να μην παραιτηθεί ποτέ η Ελλάδα από τον απόλυτο στόχο που είναι η έξοδος από το Μνημόνιο»

H αγορά κατοικίας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΔΑΝΟΣ για το πρώτο εξάμηνο του 2016, η αγορά κατοικίας εξακολουθεί να παραμένει με σταθερά ελάχιστες συναλλαγές. Οι τιμές φαίνεται να έχουν μια ήπια πτωτική τάση στις περισσότερες περιοχές των μεγάλων πόλεων και μια σταθεροποιητική στις πιο κεντρικές.

Υπάρχει μία αύξηση στις ενοικιάσεις, με ισχυρή ζήτηση για μεσαίας / καλής ποιότητας σπίτια για ενοικίαση, τα οποία προέρχονται, κυρίως από ανθρώπους που προσπαθούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές στην οικιστική αγορά.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων ακινήτων, ο κύριος λόγος που η αγορά δεν έχει αυξηθεί στις πωλήσεις / αγορές, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αρχίσει να δίνουν νέα δάνεια και θα πρέπει η αγορά ενυπόθηκων δανείων να ανακάμψει, έτσι ώστε να αυξηθεί η ζήτηση. Κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων ύφεσης, διάφοροι παράγοντες οδήγησαν στην κατάρρευση της οικιστικής αγοράς.

Η δραματική πτώση των εισοδημάτων και του οικονομικού κλίματος και ειδικότερα της ψυχολογίας των καταναλωτών και η μεγάλη αύξηση και η σύγχυση που προκλήθηκε με την επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, συνέβαλε στη δραστική μείωση της ζήτησης για κατοικίες, η οποία κυμάνθηκε σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider