Ταράζει τα νερά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταράζει τα νερά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο προχωρά ένα deal το οποίο όταν και αν κλείσει θα αλλάξει ριζικά το τοπίο της ελληνικής ιδιωτικής ασφάλισης, δεδομένου ότι μιλάμε για την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα με την δημιουργία ενός data room όπου θα τοποθετηθούν όλα τα στοιχεία της εταιρείας και ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορεί να τα παραλάβει και να τα ελέγξει.

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι δεν αποφεύγεται τελικά η υποχρέωση της Εθνικής Τράπεζας να πουλήσει τουλάχιστον το 75% της μεγαλύτερης θυγατρικής της. Αυτό προβλέπει το σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών που έχει καταθέσει ο όμιλος της ΕΤΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGCom), το οποίο περιγράφει τις δεσμεύσεις του ομίλου μέχρι το 2018.

Ειδικά για την Εθνική Ασφαλιστική το σχέδιο προβλέπει την ολοκλήρωση της πώλησης της μέχρι τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο, όπως ανέφεραν πληροφορίες από την Τράπεζα μετά από την επιτυχημένη πώληση της Finansbank στην Τουρκία είχαν γίνει προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου σχεδίου. Όμως, οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την διαδικασία δεν έχουν γίνει γνωστές. Το σίγουρο είναι πως η Εθνική Ασφαλιστική έχει όλα τα φόντα να γίνει «πολύφερνη νύφη» και να προσελκύσει σημαντικό αριθμό «μνηστήρων», δεδομένου του μεγέθους της και των σημαντικών μεριδίων αγοράς που κατέχει (πρώτη στις γενικές ασφαλίσεις και δεύτερη στις ασφαλίσεις ζωής). Μάλιστα, όποιος πάρει την Εθνική Ασφαλιστική λαμβάνει και ως «προίκα» ένα σημαντικό δίκτυο πωλήσεων μέσω των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.

Ένα άλλο πράγμα που θεωρούν σίγουρο παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς είναι πως το ενδιαφέρον θα προέλθει κυρίως από το εξωτερικό. Αν αυτό επιβεβαιωθεί και η Εθνική Ασφαλιστική περάσει σε ξένα χέρια τότε θα μιλάμε για έναν ουσιαστικά «αφελληνισμένο» ασφαλιστικό κλάδο ειδικά στις ασφαλίσεις ζωής. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής αντιδρούν στην πώληση της εταιρείας ζητώντας αυτή να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.

Η εταιρεία απασχολεί 800 άτομα και με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016, η κερδοφορία της πριν από φόρους διαμορφώθηκε στα 31,2 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική παραγωγή της εταιρείας για τον κλάδο ζωής και για τον κλάδο γενικών ασφαλίσεων ανήλθε το ίδιο διάστημα στα 265,2 εκατ. ευρώ. Τα εποπτικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανήλθαν σε 549,2 εκατ. ευρώ. Με το θετικό της αποτέλεσμα η Εθνική Ασφαλιστική συνεισφέρει στα αποτελέσματα της μητρικής της Εθνικής Τράπεζας καθώς και στην κεφαλαιακή της θέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider