«Τέλος χρόνου» για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τέλος χρόνου» για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ καθώς μένουν μόλις έξι ημέρες μέχρι να εκπνεύσει η δεύτερη προθεσμία της εγγυητικής. Ήδη η ελληνική πλευρά έχει εντατικοποιήσει τις επαφές της με εκπροσώπους της αζέρικης Socar, που έχει αναδειχθεί πλειοδότης για την αγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ και της ιταλικής SNAM που θα εξαγοράσει ποσοστό άνω του 17% (κατόπιν απαίτησης της Κομισιόν να πέσει κάτω από το 50% το ποσοστό της Socar για λόγους ανταγωνισμού και του ΤΑΙΠΕΔ).

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση (η οποία αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2017 όπου αναφέρονται 188 εκατ. ευρώ ως έσοδα από την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ) για εξεύρεση μιας κοινώς αποδεκτής λύσης, η άρνηση αλλαγής των όρων του διαγωνισμού ή της μεθόδου υπολογισμού των τελών διέλευσης κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών.

Όπως είναι γνωστό, οι Αζέροι και οι Ιταλοί ζητούν αλλαγή στον τρόπο καταβολής του τιμήματος των 400 ευρώ αντιπροτείνοντας την άμεση καταβολή 300 εκατ. ευρώ και την μεταγενέστερη αποπληρωμή των υπόλοιπων 100 εκατ. ευρώ. Ο τρόπος καταβολής του τιμήματος αποτελεί το πρώτο σκέλος της διαφωνίας καθώς οι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών έχουν ενστάσεις και για το ύψος του τιμήματος αυτό καθαυτό υποστηρίζοντας ότι μετά την τροπολογία Σκουρλέτη το περασμένο ο ΔΕΣΦΑ δεν κοστίζει 400 εκατ. ευρώ, αλλά χαμηλότερα.

Παρ’ όλα αυτά ακόμη και σε αυτό το σημείο, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ανένδοτη υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή τμηματική καταβολή του τιμήματος, αφού κάτι τέτοιο συνεπάγεται αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, όπως άλλωστε και το παλαιότερο αίτημα των αγοραστών για μείωση του αρχικού ποσού.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση είχε περιορίσει την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας τα ανακτήσιμα ποσά για επενδύσεις της περιόδου 2006-2015, από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ. Κατόπιν η ΡΑΕ είχε καταφέρει να ανεβάσει τα ανακτήσιμα ποσά στα 326 εκατ. ευρώ, να μειώσει το χρόνο ανάκτησης στα 20 χρόνια έναντι των 40 της ρύθμισης του πρώην υπουργού Ενέργειας, καθώς επίσης να αυξήσει το τιμολόγιο χρήσης του ΔΕΣΦΑ από το 23% στο 33,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider