Το αποτύπωμά του στην αγορά της Κρήτης διευρύνει ο όμιλος της Softone, επενδύοντας στην ανάπτυξη τοπικού γραφείου αλλά και στην δημιουργία ενός δικτύου συνεργατών που θα αξιοποιήσει τη δυναμική της περιφερειακής αγοράς. Την ίδια στιγμή δε, ο όμιλος που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, συνεχίζει να βολιδοσκοπεί ευκαιρίες για νέες εξαγορές εντός κι εκτός Ελλάδας, που είτε θα εμπλουτίσουν το χαρτοφυλάκιο των λύσεών του, είτε θα του δώσουν πρόσβαση για στοχευμένη επέκταση και σε άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.
Η επέκταση στην Κρήτη
Να θυμίσουμε ότι η αρχή για την επέκταση στην Κρήτη έγινε τον Ιούνιο, όταν η Softone προχώρησε στην εξαγορά του 100% των μετοχών της κρητικής εταιρείας AppSoft Software and Services Α.Ε. με έδρα το Ηράκλειο που δραστηριοποιείτο στη διάθεση μηχανογραφικών λύσεων και προϊόντων business software. Η εν λόγω συμφωνία, όπως ανέφεραν τότε τα στελέχη της Softone, θα συνέβαλε στην εδραίωση της απόλυτα ηγετικής θέσης της SoftOne στην Κρήτη, μία εξαιρετικά κρίσιμη αγορά που παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Μετά την εξαγορά η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία υποκαταστήματος στην Κρήτη το οποίο πλέον, λίγους μήνες μετά, απασχολεί ήδη 10 άτομα. Σε αυτό το πλαίσιο δε, την Παρασκευή διοργάνωσε ειδική εκδήλωση στο νομό του Ηρακλείου, μέσω της οποίας σύστησε σε συνεργάτες και δυνητικούς πελάτες το οικοσύστημα της και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υποστήριξης και λύσεις που μπορεί να προσφέρει.
«Ο λόγος που επενδύουμε στην Κρήτη είναι η μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει η συγκεκριμένη περιφέρεια - είναι δεύτερη σε ρυθμό ανάπτυξης περιφέρεια της Ελλάδος. Επιτυγχάνοντας να επανακτήσει άμεσα μετά τον κορονοϊό τις δυνάμεις της, τα σημαντικά έργα υποδομών αλλά και οι επενδύσεις που δρομολογούνται στο νησί αυξάνουν τις προοπτικές της και για τη συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Πάνος Μαρτίνης μιλώντας στους Κρήτες του ακροατηρίου. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση να στοχεύσουν την κρητική αγορά έπαιξε ωστόσο και η ψηφιακή συνδεσιμότητα που αποκτά το νησί καθώς και το ευρύ δίκτυ καινοτομίας που ξεκινά να αναπτύσσει, με την βοήθεια της εκεί πανεπιστημιακής κοινότητας. Μιλάμε για 55.000 φοιτητές για μια εγνωσμένης αξίας ακαδημαϊκή κοινότητα η οποία δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει δεξαμενή για ταλέντα στον χώρο της πληροφορικής εξήγησε ο επικεφαλής του Ομίλου. Τόνισε δε ότι βασική επιδίωξη από την εν λόγω κίνηση επέκτασης είναι να αποκτήσει «υπεραξία η αγορά της Κρήτης μέσα από την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του νησιού, με απλά και εφικτά βήματα - κάτι που ξέρει να κάνει πολύ καλά η SoftOne».
Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει ήδη 4.600 πελάτες εκ των οποίων οι 330 είναι λογιστικά γραφεία, και 6.750 χρήστες των λύσεών της.
Αλματώδης ανάπτυξης και το 2023 και νέες εξαγορές στο επίκεντρο
Πέρα από τα βήματα στην Κρήτη η εταιρεία, σχεδιάζει να διευρύνει την παρουσία της και στις λοιπές περιοχές που δραστηριοποιείται (σ.σ. η SoftOne σήμερα έχει παρουσία σε Ελλάδα Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία) είτε διευρύνοντας το δίκτυο των εκεί συνεργατών της, είτε μέσω νέες εξαγορών που σταθερά περιλαμβάνονται στο πλάνο ανάπτυξής της. Σύμφωνα δε με τα όσα ανέφεραν τα στελέχη της, ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με 2-3 εταιρείες στόχους, οι οποίες αναμένεται να κλείσουν στο επόμενο έτος. Παράλληλα βέβαια για το μέλλον δεν αποκλείει και την διεύρυνση της παρουσίας της σε άλλους ισχυρούς περιφερειακούς προορισμούς, με πόλεις στόχους να αποτελούν η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα και φυσικά η Πάτρα.
Η προαναφερθείσα επεκτατική στρατηγική έχει οδηγήσει τη SoftOne σε αλματώδη ανάπτυξη των μεγεθών της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ο κύκλος εργασιών του 2023 θα κλείσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022, καταγράφοντας αύξηση 39% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων θα φτάσουν τα 12,8 εκατ. ευρώ, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη πιο ισχυρές επιδόσεις και το 2024. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η συμμετοχή των Cloud υπηρεσιών θα εκτοξευθεί στο 57% το 2023, σημειώνοντας αύξηση +64%. Σημαντική συνεισφορά στα θεαματικά αυτά αποτελέσματα έχουν και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα (recurring revenue) του Ομίλου, τα οποία ήδη το 2022 ξεπέρασαν το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών, επιβραβεύοντας πρακτικά τη διαχρονική επένδυση του Ομίλου Softone στο Cloud και το μοντέλο Software-as-a-Service (SaaS).
Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος της Softone, ο οποίος την τελευταία πενταετία έχει προχωρήσει σε πολλαπλές εξαγορές εταιρειών σε Ελλάδα και Εξωτερικό, - IMPACT, cosmoONE, Regate, AppSoft, QBS - έχει αυξήσει κατά 25% την πελατειακή του βάση, αριθμεί περί τους 600 και πλέον συνεργάτες, απασχολεί 550 εργαζομένους, οι συνεργαζόμενοι προγραμματιστές και σύμβουλοι του φτάνουν τις 4.500 ενώ η εκτιμώμενη παραχθείσα αξία του οικοσυστήματος της SoftOne το 2023 υπολογίζεται στα 120 εκατ. ευρώ.