OPEC: Σε τεντωμένο σκοινί η συμφωνία για το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OPEC: Σε τεντωμένο σκοινί η συμφωνία για το πετρέλαιο

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται η συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής εν όψει της κρίσιμης συνάντησης των κρατών-μελών του OPEC στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη. Ήδη το δύσκολο «παιχνίδι» ξεκίνησε με την ακύρωση της συνάντησης των παραγωγών εκτός OPEC τη Δευτέρα, δυο ημέρες πριν τεθεί στο τραπέζι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα των 32,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, από τα υφιστάμενα επίπεδα παραγωγής των 33,4 εκατομμυρίων βαρελιών. Αν και η πλειοψηφία των χωρών εντός ΟPEC καθώς και η Ρωσία έχουν στηρίξει (τουλάχιστον φραστικά) τη μείωση της παραγωγής, η Σαουδική Αραβία δείχνει να οπισθοχωρεί δια στόματος του Ενέργειας Khalid Al-Falih ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί να μην απαιτείται συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. «Αναμένουμε η ζήτηση να ανακάμψει το 2017, μετά οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και αυτό θα συμβεί χωρίς την παρέμβαση του ΟΠΕΚ», δήλωσε ο Al-Falih, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Asharq al-Awsat, το οποίο επικαλείται το Bloomberg.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ένας μόνο δρόμος, εκείνος της μείωση της παραγωγής αλλά ότι η αγορά μπορεί να βασιστεί στην ανάκαμψη της κατανάλωσης, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνάντηση των παραγωγών εκτός OPEC, η οποία τελικά αναβλήθηκε.

Παρά το γεγονός πως η συμφωνία της Αλγερίας το Σεπτέμβριο είναι η πιο κρίσιμη που έχει ληφθεί σε επίπεδο χωρών του OPEC από το 2008, δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να μειώσει τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται εδώ και μήνες η αγορά πετρελαίου.

Για να είναι επιτυχής η συμφωνία παγώματος της παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως απαιτείται και η συμμετοχή της Ρωσίας καθώς παραδοσιακά οι χώρες του OPEC θεωρούν ως προϋπόθεση για να τηρήσουν και οι ίδιες τη συμφωνία τη συμμετοχή των χωρών εκτός OPEC καθώς φοβούνται να μην χάσουν μερίδιο της αγοράς.

Ωστόσο, εντός του OPEC υπάρχουν και οι αισιόδοξες φωνές όπως εκείνη του προέδρου της Βενεζουέλας ο οποίος σημείωσε ότι «η συμφωνία θα έχει απόλυτη επιτυχία». Από την άλλη, η περυσινή εμπειρία-όπου υπήρξε ανατροπή της τελευταίας στιγμής χωρίς τελικά να επιτευχθεί συμφωνία- απέδειξε ότι τα αισιόδοξα μηνύματα δεν είναι αρκετά για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.
Καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση που θα τηρήσουν το Ιράν και το Ιράκ. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ έχει ήδη δηλώσει ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια επίπεδα θα διαμορφωθεί αυτή.

Το Ιράν αναμένεται να επιλέξει το πάγωμα της παραγωγής στα επίσημα επίπεδα των 3,93 εκατ. βαρελιών την ημέρα που ισχύουν τώρα. Αυτό όμως ίσως να το ωθούσε να εγκρίνει «σιωπηρά» την αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας από το 2011.Όσον αφορά στη Ρωσία, η θέση που έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής είναι ότι θα λάβει την τελική απόφαση αφού πρώτα τα κράτη-μέλη του OPEC συμφωνήσουν μεταξύ τους. Η Μόσχα προτιμά να παγώσει την παραγωγή στα επίπεδα των 11,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα υποστηρίζοντας ότι αυτή η ποσότητα είναι ήδη μειωμένη κατά 200.000-300.000 βαρέλια την ημέρα από αυτά που προβλέπονται για το 2017.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider