ΔΕΣΦΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΣΦΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του διαγωνισμού

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και την πώληση του 66% των μετοχών στην αζέρικη Socar, μία πώληση που εκκρεμεί από το 2013 και έχει περάσει από σαράντα κύματα για να προσκρούσει σήμερα στις απαιτήσεις των δανειστών για ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από τη Socar παράταση της εγγυητικής που λήγει αύριο, 30 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να θέλει να δοθεί άλλη παράταση και επιδιώκει οριστική λύση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αποτελεί προαπαιτούμενο της πρώτης αξιολόγησης και τα θέμα παραμένει ανοιχτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Η συμφωνία της πώλησης θα κριθεί τόσο από την αντίδραση των επενδυτών όσο και από την τελική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Αν η Socar δεν δεχθεί την παράταση της εγγυητικής το πιο πιθανό σενάριο είναι να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά ακόμη και αν η Socar δεχόταν την παράταση της εγγυητικής δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχθεί άλλη καθυστέρηση καθώς κατά πολλούς θεωρείται ότι έχει κάνει μια τελευταία υποχώρηση προτείνοντας να υπάρξει μια έμμεση αύξηση των ταριφών, η οποία σε βάθος χρόνου θα προσθέσει περί τα 50 εκατ. ευρώ στις απολαβές των μετόχων.

Σε περίπτωση που σε αυτή τη βάση δεν μπορέσει να υπάρξει συμφωνία, το πιο πιθανό είναι να ακυρωθεί η διαδικασία καθώς η ελληνική πλευρά έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού του τιμήματος αλλά και την τροποποίηση του νόμου Σκουρλέτη, ο οποίος «μπλόκαρε» τους επενδυτές.

Έτσι, μέσα στις επόμενες ώρες τρία σενάρια είναι πιθανά: είτε να γίνει δεκτή η πρόταση παράτασης της εγγυητικής από τους Αζέρους και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, είτε να βρεθεί λύση εντός των επόμενων ορών και ουσιαστικά η Socar να δεχθεί την τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς (ή να προσαρμοστεί κατά έναν κοινά αποδεκτό τρόπο) είτε να μην βρεθεί λύση και να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Πάντως, κύκλοι που πρόσκεινται στην ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι η Socar δεν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και «κοιτάζουν» προς άλλες εναλλακτικές όπως είναι για παράδειγμα η βελγική Fluxys.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider