Ανακοινώνεται το «χειμερινό πακέτο» για την ενεργειακή απόδοση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακοινώνεται το «χειμερινό πακέτο» για την ενεργειακή απόδοση

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ έρχεται το ενεργειακό θεσμικό πλαίσιο και η αγορά ενέργειας με το λεγόμενο «Χειμερινό Πακέτο», το οποίο δημοσιεύει σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ουσιαστικά πρόκειται για τους ενισχυμένους στόχους για την ενεργειακή απόδοση, οι οποίοι λειτουργούν συμπληρωματικά στη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή αλλά και αναθεωρούν άλλους παλαιότερους στόχους που ισχύουν από το 2014.

Αν και οι αρχικές προθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου ήταν οι στόχοι να είναι πολύ πιο φιλόδοξοι (και τα μέτρα ακόμη πιο αυστηρά), η αντίδραση των κρατών-μελών κατέβασε τον «πήχη».

Η στρατηγική προβλέπει τη μείωση της εξάρτησης από τις ενεργειακές εισαγωγές και την υιοθέτηση πιο «πράσινων πρακτικών» από κυβερνήσεις και αγορές.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη δυο φορές υποστηρίξει ψηφίσματα με στόχο αύξηση κατά 40% της ενεργειακής αποδοτικότητας αλλά τα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ μονό του ποσοστού της τάξης του 27%, γεγονός το οποίο προμηνύει σκληρές διαπραγματεύσεις.Με βάσει αυτό το δεδομένο, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει μια ενδιάμεση λύση, ένα δεσμευτικό στόχο σε επίπεδο ΕΕ για το 2030 αύξησης κατά 30% της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή ο στόχος του 30% θα δημιουργήσει πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει μέχρι το ποσό των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε σύγκριση με το προτεινόμενο ποσοστό του 27% από τα κράτη μέλη.

Οι υψηλότεροι στόχοι υποστηρίζονται και από φορείς της αγοράς όπως είναι η European Alliance to Save Energy, η οποία με επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής απαιτεί δεσμευτικό στόχο 40% σημειώνοντας ότι «μόνο ένας δεσμευτικός στόχος μπορεί να προσφέρει στους επενδυτές βεβαιότητα».

Η πρόταση της Τετάρτης είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης των στόχων που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο κοινοτικό κεκτημένο.

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία του Παρισιού (COP22) τέθηκε σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ.

Ακόμη, η Ενεργειακή Ένωση προτάθηκε τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από την σύνοδο του Οκτωβρίου του 2014. Κέρδισε πολιτική στήριξη μετά από την κρίση στην Ουκρανία, η οποία ανέδειξε την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ εισάγει περισσότερη από τη μισή της ενέργεια κάθε χρόνο. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 30% του αερίου της ΕΕ. Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής, αν εκμεταλλευόταν στο έπακρο το δυναμικό της σε ενεργειακή αποτελεσματικότητα, η ΕΕ θα ήταν σε θέση να περιορίσει κατά 40% τις εισαγωγές της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider