OPEC: Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία για το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OPEC: Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία για το πετρέλαιο

Στη Βιέννη ξεκίνησε εδώ και λίγη ώρα η κρίσιμη ετήσια διάσκεψη των κρατών-μελών του OPEC προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής ώστε να επέλθει μια ισορροπία στην αγορά πετρελαίου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω αντιδράσεων κρατών όπως είναι το το Ιράκ, η Λιβύη και η Νιγηρία που αντιτίθενται στη μείωση της παραγωγής.

Από την άλλη, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας την Τετάρτη και την αποδοχή της πρότασης για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας στα γραφεία του οργανισμού. Ο υπουργός Ενέργειας του Ιράν, Bijan Zanganeh, δήλωσε ότι «είναι αισιόδοξος», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης της παραγωγής για το Ιράν.

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Ενέργειας των ΗAE, Suhail bin Mohammed al-Mazroui σημείωσε ότι «πιστεύω ότι θα έχουμε μια πολύ θετική συνάντηση» ενώ οι ομόλογοί του από την Αγκόλα, την Αλγερία και τη Νιγηρία εξέφρασαν την πεποίθηση ότι την Τετάρτη θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Η τιμή του αργού σημείωσε άνοδο πάνω από 4% στα 48 βαρέλια ύστερα από ζημιές τις οποίες κατέγραψε μια μέρα νωρίτερα.

Την Τρίτη, το Ιράν απέστειλε επιστολή στον OPEC λέγοντας ότι επιθυμεί η Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή έως και 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πολύ περισσότερο απ' όσο είναι διατεθειμένο να προσφέρει το Ριάντ, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι από την υποχρέωση μείωσης της παραγωγής ο OPEC σχεδιάζει να εξαιρέσει το Ιράν, τη Λιβύη και τη Νιγηρία καθώς η παραγωγή τους έχει πληγεί από τις κυρώσεις. Αυτή η προοπτική συμφέρει το Ιράν το οποίο αναζητά να ξανακερδίσει το μερίδιο της αγοράς που είχε χάσει εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Η πρόταση που θα τεθεί στο τραπέζι θέτει θέμα μείωσης της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου. Όσον αφορά στη Σαουδική Αραβία προτείνεται να μειώσει την παραγωγή στα 10,07 εκατ. βαρέλια από τα 10,54 και το Ιράν να παγώσει την παραγωγή στα 3,797 εκατ. Το Ιράκ πιέζει για υψηλότερο πλαφόν επικαλούμενο τις αυξημένες δαπάνες για το στρατό. Μαζί το Ιράν και το Ιράκ παράγουν πάνω από 8 εκατ. βαρέλια ακολουθώντας τη Σαουδική Αραβία η οποία παράγει περί τα 10,5 εκατομμύρια.

Κάποιοι αναλυτές μεταξύ των οποίων και η Morgan Stanley και η Macquarie αναφέρουν ότι δύσκολα θα επέλθει διόρθωση στις τιμές του πετρελαίου αν ο οργανισμός δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία και θα εξακολουθήσουν να κυμαίνονται στα 35 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider