«Tελεσίγραφο» τραπεζών στις υπερδανεισμένες εταιρείες 

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Tελεσίγραφο» τραπεζών στις υπερδανεισμένες εταιρείες 

«Ήρθε η ώρα του ξεκαθαρίσματος». Αυτό ήταν το μήνυμα που έφτασε στα αυτιά αλλά και στα γραφεία των στελεχών υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, από τους τραπεζίτες.

Μεγάλες εταιρείες που είναι δανειακά εκτεθειμένες και αδυνατούν τα τελευταία χρόνια να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι αυτές που μπαίνουν στο στόχαστρο των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιλογές τους, όπως τους τέθηκαν από ανώτατα τραπεζικά στελέχη είναι δύο: Είτε να πουλήσουν ποσοστό τους σε ξένα funds είτε να διαθέσουν μέρος της προσωπικής τους περιουσίας για την διάσωση της εταιρείας τους.
Στο πρώτο παράδειγμα ανήκει η περίπτωση της ΓΕΚ Τέρνα με την York Capital. To αμερικανικό επενδυτικό fund επένδυσε 100 εκατ. ευρώ στην ΓΕΚ Τέρνα και κατέχει πλέον το 17% του κατασκευαστικού Ομίλου.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Αttica, η οποία χρειάστηκε λίγους μόνο μήνες για να γυρίσει σε μεγάλη κερδοφορία ύστερα από την επιτυχημένη αναδιάρθρωση των δανείων της αποδεικνύοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανάγκη φρέσκων κεφαλαίων από ξένους και έλληνες επενδυτές προκειμένου να υπάρξουν προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Βασικό ρόλο προς αυτή τη κατεύθυνση έπαιξε το αμερικανικό fund Fortress Investment, το οποίο τον Αύγουστο του 2014 έβαλε στην ακτοπλοϊκή 75 εκατ. δολ, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου.
Επίσης οι τράπεζες ζητούν από τους ιδιοκτήτες να βάλουν χρήματα από την προσωπική τους περιουσία, προκειμένου να σώσουν την επιχείρηση τους.

Αυτό το μοντέλο διάσωσης ακολουθείται στην περίπτωσης της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος, καθώς οι τράπεζες δέχτηκαν να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων της υπό την προϋπόθεση να συμμετέχει και ο επιχιερηματίας Πάνος Μαρινόπουλος. Επιπλέον όρος, να κλείσουν όλα τα ζημιογόνα καταστήματα της αλυσίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες ιδιοκτήτες με ισχυρά «προσωπικά ταμειακά διαθέσιμα», έχουν κληθεί να συνεισφέρουν με εκατομμύρια ευρώ για την διάσωση της εταιρείας τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αυτή θα οδηγηθεί σε λουκέτο.

Σε θέση «μάχης» τα distress funds

Δριμύτερα έχουν επανακάμψει στην ελληνική αγορά τα distress funds, λόγω και της πιστωτικής ασφυξίας που ταλανίζει μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων.
Τα ξένα κεφάλαια, έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν «θέση» και φέρονται έτοιμα να αγοράσουν μετοχές, δικαιώματα και δάνεια από εταιρείες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Η τοποθέτηση τους στην παρούσα φάση μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί καθώς μετά και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα ξεκινήσει ο μεγαλύτερος κύκλος εξαγορών-συγχωνεύσεων στην Ελλάδα.
Ήδη οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει την αξιολόγηση των εταιρικών τους χαρτοφυλακίων και είναι σε σημαντικό βαθμό έτοιμες να διαπραγματευτούν με τα εν λόγω funds για εταιρικά στοιχεία που έχουν κριθεί μη βιώσιμα λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ονόματα του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη όπως η Icon Capital, η Calamos Asset Management, η York Capital, η Elliott Associates, η FG Hemisphere, η Leon Black, Apollo Global Management, η Baupost, η Centerbridge, η Marathon Asset Management, η Oaktree Capital, η Carlyle, η Strategic Value Partners και η Cerberus έχουν επισκεφτεί το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας και έχουν πραγματοποιήσει επαφές τόσο με τις τράπεζες όσο και με στελέχη επιχειρήσεων.

Τα distress funds ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε εταιρείες που έχουν προοπτική να ανακάμψουν, αλλά έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης των σχεδίων τους. Στόχος τους είναι η απόκτηση του μετοχικού ελέγχου αυτών των εταιρειών, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στον κλάδο της βιομηχανίας, του real estate, των ξενοδοχείων, των τροφίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider