Για τον επόμενο χρόνο φαίνεται να έχει μεταφερθεί η έκδοση του retail ομολόγου της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαπραγματεύεται στην αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ.
Αν και η αγορά ανέμενε εξελίξεις εντός του Δεκεμβρίου, και ειδικότερα στο δεύτερο «μισό» του μήνα, σχετικά με τη δεύτερη κίνηση αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 135 εκατ. που πραγματοποίησε η εισηγμένη τον Οκτώβριο, εντούτοις, μάλλον θα χρειαστεί πρόσθετο χρονικό διάστημα.
Κατά πληροφορίες, η διαδικασία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μετά τα μέσα (αν όχι τα τέλη) Ιανουαρίου, με το σχετικό χρονοδιάγραμμα πάντα να συνδέεται με τις ευρύτερες συνθήκες στις αγορές αλλά και με ειδικότερες.
Τούτο, καθώς στην αγορά υπάρχει η πληροφορία ότι και άλλη εισηγμένη εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης εταιρικού ομολόγου στις αρχές του 2024, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν κινήσεις όπως η IPO του ΔΑΑ, η είσοδος της Noval στο ΧΑ, placements και σε άλλες τράπεζες κ.λπ. Να σημειωθεί ότι ήδη το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν ανάλογες κινήσεις με placements και ομολογιακές εκδόσεις (π.χ. Ideal) που «τράβηξαν» κεφάλαια από θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα η διοίκηση της Intralot να μεταφέρει το project για τη νέα χρονιά, πάντα σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις.
Τα οφέλη
Με την ομολογιακή έκδοση η Intralot σκοπεύει να αντλήσει περί τα 130 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να αποπληρώσει ακριβότερο δανεισμό. Παράλληλα θα προχωρήσουν οι συνεννοήσεις με πέντε ελληνικές τράπεζες για τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου 100 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση με την τριπλή κίνηση Κόκκαλη (μαζί με την ΑΜΚ) επιτυγχάνεται η απόσυρση του Ευρωομολόγου με σαφώς χαμηλότερο κόστος για την Intralot. Η οποία αν έβγαινε στις διεθνείς αγορές θα αναγκαζόταν με τις σημερινές δύσκολες συνθήκες να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με υψηλότερα επιτόκια.
Όπως έχει αναφέρει ο αναπληρωτής CEO της Intralot, Χρυσόστομος Σφάτος, με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τις παραπάνω κινήσεις θα αποπληρωθούν οι ομολογίες με λήξη το 2024 που πλέον φτάνουν σχεδόν τα 230 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί και πρόωρη αποπληρωμή, ύψους 126 εκατ., του ομολογιακού δανείου 356 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 5,25%, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024.
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, ο καθαρός δανεισμός θα υποχωρήσει στα 340 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA θα διαμορφωθεί στο 2,3x, από τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ των διεθνών παρόχων τεχνολογίας για τυχερά παιχνίδια. Επίσης, οι ροές του 2023 και του 2024 θα κατευθυνθούν για την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού, ώστε στο τέλος του 2024 να υποχωρήσει κάτω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία διατηρεί και ρευστότητα 80 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια.
Η εταιρεία, ανακεφαλαιοποιημένη, χωρίς να πιέζεται από λήξεις δανείων, θα αναπτύξει απερίσπαστη την εμπορική της στρατηγική, που επικεντρώνεται στον παροχή εξοπλισμού για λοταρίες και στα συστήματα ελέγχου για παιγνιομηχανήματα (VLTs) σε ανεπτυγμένες αγορές, οι οποίες έχουν και τα καλύτερα περιθώρια κέρδους.