Μία ακόμη εταιρεία του Ομίλου Viohalco βάζει «πλώρη για το εξωτερικό», αποχαιρετώντας και το ελληνικό Χρηματιστήριο, σε μια εποχή που η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας δοκιμάζεται έντονα.
H Bιοχάλκο έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για τη συγχώνευση μετ' απορροφήσεως της εισηγμένης θυγατρικής της ΕΛΒΑΛ, αλλά και των εταιρειών που ανήκουν στο Όμιλο, Alcomet Α.Ε. Ανώνυμος Εταιρεία Χαλκού και Αλουμινίου, Διατούρ Διαχειριστική & Τουριστική Ανώνυμος Εταιρεία, και της λουξεμβουργιανής μη εισηγμένης εταιρείας Eufina SA (Eufina).
Μάλιστα, για την ΕΛΒΑΛ η απόφαση σηματοδοτεί και την... έξοδό της από ΧΑ.
Αυτή δεν είναι η πρώτη, αλλά φυσικά ούτε και η τελευταία πράξη εξόδου του Ομίλου, από την ελληνική αγορά.
Είχε προηγηθεί τον Νοέμβριο του 2014 η μεταφορά της έδρας της μητρικής στο Bέλγιο αλλά και η συγχώνευση της με την θυγατρική της Σιδενόρ, τον Φεβρουάριο του 2014.
Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά της έδρας της Viohalco ήταν από τα πιο σοβαρά θέματα που «τάραξαν» ελληνικό χρηματιστήριο και επενδυτές.
Η απειθαρχία του ομίλου Βιοχάλκο να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις για τις θυγατρικές της απείλησε να δυναμιτίσει το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη για τις υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις.
Πέραν της μη υποβολής δημοσίων προτάσεων αποτελεί ακόμα σοβαρότερο θέμα το γεγονός ότι η εταιρία, υποτίθεται όπως είχε ανακοινώσει πως βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων για να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις αγορές χρήματος και μεγαλύτερη ευχέρεια σε τραπεζικό δανεισμό αλλά τελικά αναχρηματοδότησε τις υποχρεώσεις της μέσω των συστημικών ελληνικών τραπεζών.
Είναι ενδεικτικό, ότι τα ποσά επιχορήγησης εταιρειών του ομίλου Viohalco για τα επενδυτικά τους σχέδια στο πλαίσιο ενός μόνο αναπτυξιακού νόμου, σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ξεπερνούν τα 30 εκατ ευρώ.
Το επόμενο βήμα, που εξετάζει η διοίκηση της Viohalco είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά και της παραγωγής της στο εξωτερικό.
Ήδη αρκετές φορές τα στελέχη της έχουν τονίσει ότι ο Όμιλος αντιμετωπίζει μεγάλο ρίσκο μόνο και μόνο επειδή η παραγωγή του βρίσκεται στην Ελλάδα.
Επίσης πολλές φορές έχουν αναφερθεί στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά στα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα πληρώνουν επιτόκιο 5-7%, ενώ το αντίστοιχο στην Αγγλία βρίσκεται στο 2%.
«Επί ποδός πολέμου» βρίσκονται οι επενδυτές της ΕΛΒΑΛ
Eπί ποδός βρίσκονται οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΕΛΒΑΛ.
Η σχέση ανταλλαγής για τους μετόχους της ΕΛΒΑΛ ορίστηκε σε 1 μετοχή της Viohalco προς 1,29 μετοχές της ΕΛΒΑΛ.
Η αποτίμηση έγινε με βάση την καθαρή θέση της εταιρείας ωστόσο αναλυτές θεωρούν ότι η ανταλλαγή δεν είναι συμφέρουσα για τους μικρομετόχους, διότι η καθαρή θέση της ΕΛΒΑΛ ανέρχεται σε 590 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση του Ομίλου Στασινόπουλου την αποτίμησε στα 190 εκατ. ευρώ, με βάση την εκτίμηση ανεξάρτητου οίκου.