Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει να παίξει η ΔΕΗ στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής -συμβάλλοντας με τις επενδύσεις της στην επίτευξη των στόχων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά των όμορων χωρών για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ενεργειακού τους μίγματος- επανεπιβεβαίωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, συμμετέχοντας σε συνέδριο στο Βουκουρέστι.
«Στόχος είναι να γίνουμε ο κορυφαίος παίκτης στην καθαρή ενέργεια και τις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο που προσθέτει αξία σε όλες τις χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ, σύμφωνα με ανάρτησή του στο LinkedIn.
Όπως πρόσθεσε, η Ρουμανία αποτελεί βασικό σκέλος του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ, με «όχημα» την PPC Romania και την εξαγορά των ενεργειακών asset της Enel στη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιχείρηση σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη Ρουμανία -και ιδιαίτερα σε νέες «καθαρές» μονάδες παραγωγής- όπως και να εκσυγχρονίσει και να ψηφιοποιήσει περαιτέρω τα ηλεκτρικά δίκτυα, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά, αξιόπιστα και ανθεκτικά, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης.
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η Ρουμανία διαθέτει μία σειρά πλεονεκτημάτων ώστε να επωφεληθεί από τη μετάβαση, μετασχηματίζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες παράγουν και καταναλώνουν ενέργεια. «Είμαι σίγουρος για την ενεργειακή μετάβαση της Ρουμανίας. Ο Όμιλος ΔΕΗ, και ειδικά η τοπική μας ομάδα, είναι εδώ για να κάνει αυτό που του αναλογεί!», κατέληξε.
Όπως έγραψε το Insider.gr, με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Ρουμανία και της συμμετοχής στο συνέδριο, ο κ. Στάσσης συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαρσέλ Τσολάκου. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ σε σχετική ανάρτησή του στο LinkedIn, στη συνάντηση παρουσίασε το πλάνο των επενδύσεων που σχεδιάζει η ΔΕΗ στη χώρα και οι οποίες αφορούν σε νέες ανταγωνιστικές μονάδες «καθαρής» ενέργειας, καθώς και στο ρουμανικό δίκτυο διανομής.
Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική της PPC Romania διαθέτει μεταξύ άλλων ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 5.000 MW προς υλοποίηση, καθώς και το 1/3 των τοπικών δικτύων διανομής (133.000 χλμ.). Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, η Ρουμανία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τη ΔΕΗ στην περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών της επιχείρησης για απανθρακοποίηση και ψηφιοποίηση του ενεργειακού κλάδου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ενεργειακός διάδρομος Ελλάδας - Ρουμανίας αποτελεί βασικό πυλώνα επιτυχίας αυτού του σχεδίου.