Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο – Το «Τιτάνια» και ο μπασκετικός «Κολοσσός»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο – Το «Τιτάνια» και ο μπασκετικός «Κολοσσός»
Μεγάλη τουριστική επένδυση, άνω των 60,3 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων, με πάνω από 500 κλίνες, προωθει ο γνωστός στη Ρόδο όμιλος Χατζηλαζάρου. Ποιο είναι το project. Η πρόσφατη αγορά του «Τιτάνια» στην Αθήνα, μεγαλομέτοχος στην ομάδα Κολοσσός

Μια μεγάλη τουριστική επένδυση, άνω των 60,3 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων, με πάνω από 500 κλίνες, είναι στα «σκαριά» στη Ρόδο. Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή ΚΙΟΤΑΡΙ στο «σμαραγδένιο νησί των Ιπποτών» προωθείται για λογαριασμό της εταιρείας «ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ Α.Ε.». Πρόκειται για τη γνωστή στη Ρόδο επιχειρηματική οικογένεια, που αποτελεί και μεγαλομέτοχο – χορηγό της πετυχημένη τοπικής ομάδας μπάσκετ «Κολοσσός H Hotels» (επί πολλά χρόνια στην κορυφαία κατηγορία basket της χώρας), με τον κ. Χατζηλαζάρου πρόσφατα να «ταράζει τα νερά» εξαγοράζοντας το ιστορικό ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» στο κέντρο της Αθήνας. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της επένδυσης μπήκε σε διαβούλευση έως τις 13 Ιουνίου 2024. Το έργο αφορά στην ανέγερση και λειτουργία κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος κατηγορίας 5* και δυναμικότητας 503 κλινών με συνοδές εγκαταστάσεις (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, 48 κολυμβητικές δεξαμενές κ.α.).

Ποια είναι η επένδυση

Ειδικότερα, το έργο αφορά ξενοδοχειακή μονάδα κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 503 κλινών και αποτελείται από την κεντρική μονάδα με τις 76 μονόχωρες σουίτες, 50 δίχωρες σουίτες, 9 βίλες, κτίριο mini club και 2 μονώροφα κτίρια εστιατορίων. Περιλαμβάνει επίσης κολυμβητικές δεξαμενές, υδάτινα στοιχεία, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, εσωτερική οδοποιία, 2 πεζογέφυρες πάνω από το οριοθετημένο ρέμα, χώρους πρασίνου, γήπεδα τένις , χώρους στάθμευσης κτλ..

Η συνολική κάλυψη του συγκροτήματος είναι 9.198,42 τ.μ., το σύνολο της δόμησης της ξενοδοχειακής μονάδας είναι 10.950,61 τ.μ., οι ημιυπαίθριοι είναι 1.042,76 τ.μ.. Εκτός συντελεστή δόμησης είναι Χώροι Κύριας Χρήσης 1.193,97 τ.μ. (spa, γυμναστήριο) και Χώροι Βοηθητικής Χρήσης 5.242,64 τ.μ.. Συνολικά, η ξενοδοχειακή μονάδα αποτελείται από 8.510 τ.μ. χώρων διαμονής και 503 κλίνες. Το κεντρικό κοινόχρηστο κτίριο καταλαμβάνει 2.061,27 τ.μ., ενώ οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι, δηλαδή τα δύο θεματικά εστιατόρια, το mini club και τα service areas καταλαμβάνουν 379,34 τ.μ..

Η κεντρική μονάδα περιλαμβάνει τους κοινόχρηστους χώρους εξυπηρέτησης όπως εστιατόρια, μπαρ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κέντρο αναζωογόνησης, γυμναστήριο κτλ, μια κοινόχρηστη κολυμβητική δεξαμενή και υπερχείλιση) και τις 4 πτέρυγες σουιτών.

Το ισόγειο χωροθετείται στο επίπεδο του δρόμου, με την κεντρική είσοδο, τους χώρους υποδοχής, την Reception και την αποθήκη της, τον χώρο αποσκευών, τα διοικητικά γραφεία, τους κεντρικούς κόμβους κυκλοφορίας, ένα κεντρικό μπαρ, καθιστικό, ημιυπαίθριους χώρους καθιστικού, WC κοινού και τον Α όροφο της πτέρυγας Α των υπνοδωματίων με τρίκλινες σουίτες, τους βοηθητικούς χώρους (λινοθήκη, χώρος καθαρισμού), υπηρεσιακούς ανελκυστήρες και κλιμακοστάσια. Στον εξωτερικό χώρο του ισογείου υφίσταται μια εντυπωσιακή γλυπτική κλίμακα που συνδέει όλες τις στάθμες περνώντας μέσα από αίθρια και δημιουργώντας την αίσθηση του κατακόρυφου κήπου, καθώς περιβάλλεται από φύτευση και τρεχούμενα υδάτινα στοιχεία. Σε όλους τους χώρους έχουν προβλεφθεί προσβάσεις με ράμπες και ανελκυστήρες για ΑΜΕΑ.

Το Α υπόγειο – Β ισόγειο (λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους από την πλευρά της θάλασσας είναι ισόγειο και από την άλλη πλευρά είναι υπόγειο) περιλαμβάνει χώρους κύριας χρήσεως όπως: εστιατόριο, ημιυπαίθριους χώρους εστιατορίου, κουζίνα και WC εστιατορίου, καταστήματα και χώρο παιχνιδιού [playroom]. Στο πίσω μέρος που είναι υπόγειο χωροθετούνται όλοι οι απαιτούμενοι υποστηρικτικοί χώροι του ξενοδοχειακού συγκροτήματος όπως γενικές αποθήκες, αποθήκη κουζίνας και ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι. Οι βοηθητικοί χώροι (λινοθήκη, χώρος καθαρισμού), υπηρεσιακοί ανελκυστήρες και κλιμακοστάσια εξυπηρετούν το ισόγειο της πτέρυγας Α των υπνοδωματίων με τρίκλινες σουίτες. Αυτό το επίπεδο οδηγεί στην κεντρική κολυμβητική δεξαμενή καθώς και στο φυτεμένο δώμα των μπροστινών διώροφων πτερυγών B και C.

Στο Β υπόγειο χωροθετείται το κέντρο αναζωογόνησης με εσωτερική κολυμβητική δεξαμενή, αποδυτήρια, Jacuzzi, σάουνες. Παρακείμενα βρίσκεται το γυμναστήριο, το κομμωτήριο και το ιατρείο. Σε αυτό το επίπεδο προβλέπεται ακόμη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με φουαγιέ, μπαρ και WC.

Όπως αναφέρεται στη ΜΠΕ, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας ανέρχεται σε 18 μήνες περίπου. Λόγω του μεγέθους και του είδους του έργου δεν θα απαιτηθούν υποστηρικτικές εγκαταστάσεις κατασκευής. Ιδιοκτήτης τη μονάδας είναι η εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ AE και η λειτουργία της θα είναι εποχιακή (καλοκαιρινή σεζόν). Στόχος του έργου είναι η ανέγερση και λειτουργία μιας σύγχρονης, λειτουργικής, και περιβαλλοντικά φιλικής ξενοδοχειακής μονάδας που θα παρέχει υψηλής ποιότητας τουριστικές υπηρεσίες με σκοπό τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Το μονίμως απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται να ανέλθει σε 136 άτομα. Η ανέγερση και λειτουργία του έργου χρηματοδοτούνται από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό, και αναπτυξιακά προγράμματα.

Το εμβαδό, η τοποθεσία, οι συνδέσεις

Το ενιαίο πολεοδομικά γήπεδο του ξενοδοχείου είναι εμβαδού 57.273,17 τ.μ.. στις ανατολικές ακτές της Νήσου Ρόδου, περίπου 2 χλμ. βορειοανατολικά του οικισμού Κιοτάρι, περίπου 4,4 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού Ασκληπιείο, περίπου 4,6 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού της Λάρδου (Εικόνα 1.2) στην εκτός σχεδίου περιοχή «Κιοτάρι» της Δ.Κ Ασκληπιείου, της Δ.Ε Νοτίου Ρόδου του Δήμου Ρόδου. Η απόσταση του από την θάλασσα είναι περίπου 120 μέτρα. Το πολεοδομικά ενιαίο γήπεδο, αποτελείται από δύο τμήματα (ανατολικό και δυτικό) τα οποία χωρίζονται από προσωρινά οριοθετημένο ρέμα. Η πολεοδομική – λειτουργική ενοποίηση των δύο τμημάτων του γηπέδου θα πραγματοποιηθεί με την κατασκευή δύο πεζογεφυρών. Συνορεύει νότια με την ξενοδοχειακή μονάδα “Boutique 5 Hotel & Spa” που ανήκει επίσης στην εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ ΑΕ» και με την δημοτική οδό Κιοτάρι – Λάρδος, βόρεια και δυτικά με την επαρχιακή οδό Πυλώνας - Κατταβίας και με ξένες ιδιοκτησίες και ανατολικά με ξένες ιδιοκτησίες.

Για το ανατολικό τμήμα δημιουργείται μια κοινή κυκλοφοριακή σύνδεση με το “Boutique 5 Hotel & Spa” που ανήκει στην ίδια εταιρεία με το υπό μελέτη ξενοδοχείο, δηλαδή στην «ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ ΑΕ». Η είσοδος γίνεται από την υφιστάμενη είσοδο του “Boutique 5 Hotel & Spa” με το πλάτος του δρόμου να μεγαλώνει για να εξυπηρετήσει την ορθή διέλευση των οχημάτων μέχρι το σημείο όπου δημιουργείται μια διασταύρωση που οδηγεί από τα ανατολικά στο “Boutique 5 Hotel & Spa” και από τα βόρεια στην κύρια είσοδο του νέου ξενοδοχείου και ανατολικά και βόρεια στους χώρους στάθμευσης (116) των πελατών και των πούλμαν στο νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Δημιουργείται και δεύτερη είσοδος από την δημοτική οδό στο δυτικό τμήμα του γηπέδου για εύκολη πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Ο Περιβάλλων Χώρος

Οπως αναφέρεται στη ΜΠΕ, «η πρόσβαση μεταξύ της κεντρικής μονάδας και των πτερυγών θα πραγματoποιείται μέσα από διαδρομές που λειτουργούν ως ζεύξη κτιρίων και περιλαμβάνουν ζώνες περιπάτου και καθιστικά ενώ συνοδεύονται και από μεγάλες οπές με σκοπό τον επαρκή φωτισμό και αερισμό του ισόγειου χώρου των πτερυγών καθώς και από υδάτινους καταρράκτες που δημιουργούνται από τις υπερχειλίσεις των πισινών. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα δημιουργεί μια πορεία όπου αρχίζει από το επίπεδο του κέντρου αναζωογόνησης και με σκαλιά και διαμορφώσεις υδάτινων στοιχείων οδηγεί τον επισκέπτη σε έναν κόμβο όπου ενώνει τους κοινόχρηστους χώρους με τις εισόδους των κτιρίων. Μετέπειτα, οδηγεί τον επισκέπτη στο πρώτο κοινόχρηστο θεματικό εστιατόριο με μία κοινόχρηστη κολυμβητική δεξαμενή με απώτερο προορισμό την πεζογέφυρα που οδηγεί στο δεύτερο θεματικό εστιατόριο με τα 2 show kitchens, μία κοινόχρηστη και μία παιδική κολυμβητική δεξαμενή στο αριστερό τμήμα του γηπέδου. Η πεζογέφυρα αποτελεί τον κύριο άξονα στον οποίο υφίστανται κοινόχρηστες δραστηριότητες κατά μήκος του φυσικού τοπίου.

Στις όχθες του ρέματος δημιουργούνται χώροι ψυχαγωγίας, χώροι κίνησης και στάσης, μονοπάτια πρόσβασης στην θάλασσα και χώροι φύτευσης. Η διαδρομή προς τη θάλασσα γίνεται κατά μήκος του ρέματος μέσα σε ένα συνονθύλευμα του φυσικού τοπίου με υδάτινους τοίχους λόγω των υπερχειλίσεων των κοινόχρηστων πισινών. Τελικά όλη αυτή η διαδρομή – πορεία - κεντρικός άξονας διατρέχει τον επισκέπτη σε πόλους έλξης για διασκέδαση όπως το πλάτωμα της κοινόχρηστης κολυμβητική δεξαμενής με το θεματικό εστιατόριο, το πλάτωμα του δεύτερου θεματικού εστιατορίου με τα 2 show kitchens, την κοινόχρηστη και παιδική κολυμβητική δεξαμενή και το πλάτωμα του mini club με την παιδική χαρά. Στο γήπεδο υπάρχει και μια δεύτερη γέφυρα παράλληλη στην δημοτική οδό που δημιουργείται για λειτουργικούς σκοπούς και χρησιμοποιείται από club cars και πεζούς με στόχο την ένωση των δύο πλευρών του γηπέδου. Ένα δίκτυο από χαράξεις διαδρομών – μονοπατιών - πεζοδρόμων οδηγούν στις εισόδους των κτιρίων. Όλος ο ελεύθερος χώρος σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες θα περιλαμβάνει φύτευση.

Όλα τα κτίσματα του γηπέδου αναπτύσσονται κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να εκμεταλλεύονται όλη τη μαγευτική θέα προς τη θάλασσα. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχουν επίσης θέσεις στάθμευσης 116 οχημάτων και 3 γήπεδα τένις».

Η Ρόδος και το ΤΙΤΑΝΙΑ

Προ διμήνου, περίπου, ο Όμιλος Χατζηλαζάρου με ανακοίνωσή του επισήμανε πως μετά την πρόσφατη εξαγορά του Rhodes Bay Hotel & Spa και Elite Suites επίσης από την L+R, προχωρά στην προσθήκη ενός ακόμα ξενοδοχείου στο χαρτοφυλάκιό του, αυτή τη φορά στην περιοχή της πρωτεύουσας. Εξαγοράζοντας το ιστορικό ΤΙΤΑΝΙΑ στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ο όμιλος H Hotels Collection | Hatzilazarou Group ήρθε σε συμφωνία με τη βρετανική L+R. Η κίνηση σηματοδοτούσε την προσθήκη του 8ου ξενοδοχείου αλλά και το πρώτο του εγχείρημα έξω από το νησί των Ιπποτών, τη Ρόδο. «Με αυτήν την επένδυση, ο όμιλος συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία του στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά ακολουθώντας πιστά το όραμα του. Ο όμιλος H Hotels Collection ξεκίνησε με το πρώτο του ξενοδοχείο, το Rodos Princess Beach Resort & Spa, το 1993 με 450 κλίνες και 200 εργαζόμενους. Σήμερα, μετά από 30 και πλέον χρόνια διατηρεί περισσότερες από 8.000 κλίνες και απασχολεί πάνω από 1.700 εργαζόμενους πάντα σταθερός στην αποστολή του, να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας κάνοντας τις στιγμές των επισκεπτών να αξίζουν, “We make moments matter”» αναφέρονταν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΥΔΑΠ: Οι επενδύσεις, τα τιμολόγια, τα επεκτατικά σχέδια και η ενέργεια

Prodea Investments: Αυξημένα έσοδα και «πωλητήρια» ακινήτων – Οι στοχεύσεις της ΑΕΕΑΠ

Πώς το τουριστικό «Project Voria» με καζίνο θα μεταμορφώσει το Μαρούσι – Οι οδικές παρεμβάσεις, το Μετρό, το ΟΑΚΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider