Γιώτης (ΣΕΒΤ): Δεν ευθύνεται η βιομηχανία τροφίμων για την άνοδο του πληθωρισμού

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιώτης (ΣΕΒΤ): Δεν ευθύνεται η βιομηχανία τροφίμων για την άνοδο του πληθωρισμού
Την πεποίθησή πως δεν ευθύνεται η βιομηχανία τροφίμων για την άνοδο του πληθωρισμού εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης.

Την πεποίθησή πως δεν ευθύνεται η βιομηχανία τροφίμων για την άνοδο του πληθωρισμού εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης.

Μιλώντας πριν από λίγο στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒΤ, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Γιώτης χαρακτήρισε άδικη την κριτική που δέχεται ο εγχώριος κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών για την άνοδο του πληθωρισμού. «Βρισκόμαστε άδικα στο στόχαστρο», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, «τον Απρίλιο με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός πληθωρισμός ήταν στο 3,1%, ενώ ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν 5,4%. Αν εξαιρεθεί το ελαιόλαδο, λόγω των ακραίων διακυμάνσεων της τιμής του, η οποία έχει αυξηθεί κατά 140 % το τελευταίο διάστημα και λόγω της αυξημένης κατανάλωσης, η συμβολή των επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων στον πληθωρισμό είναι μόλις 0,6%. Άρα η βιομηχανία τροφίμων δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό».

«Η ακρίβεια είναι και δικός μας εχθρός, όχι μόνο του καταναλωτή»

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Γιώτης, η ακρίβεια δεν είναι μόνο εχθρός του καταναλωτή αλλά και εχθρός της βιομηχανίας τροφίμων. Στη συνέχεια, τόνισε πως πρώτο μέλημα της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών είναι η στήριξη του καταναλωτή. «Για αυτόν το λόγο, από την πρώτη στιγμή απορροφήσαμε μεγάλο μέρος των αυξήσεων ώστε να μην περάσουν στον καταναλωτή και παρά τις μεγάλες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, τα οποία αγγίζουν το 50% του κόστους παραγωγής.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα κέρδη του κλάδου τροφίμων και ποτών σημείωσαν πτώση κατά 7,5% το 2022, αν εξαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Χατζηδάκης: Θα αρθούν τα έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβειας

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης θα αρθούν όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί. Ήδη βρισκόμαστε στο δρόμο της ομαλοποίησης, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στήριζε πάντοτε και εξακολουθεί να στηρίζει τη βιομηχανία τροφίμων. Η στήριξή μας υπάρχει και η μόνη μας διαφωνία είναι τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν.

Γιατί δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα

Απαντώντας στις απανωτές εκκλήσεις του κ. Γιώτη για μείωση του ΦΠΑ ώστε οι επιχειρήσεις τροφίμων να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, ο υπουργός διαφώνησε κάθετα. Όπως εξήγησε, δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ για τρεις λόγους. Γιατί δεν θέλουμε να διαταράξουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε τις επενδύσεις και όχι την κατανάλωση και γιατί ακόμη και να μειώσουμε τον ΦΠΑ, δεν θα το καταλάβει κανείς, καθώς δεν θα περάσει στην αγορά.

Συμμετέχοντας στο ίδιο πάνελ με τους κ.κ. Χατζηδάκη και Γιώτη, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποκλιμακωθούν άμεσα οι παγκόσμιες τιμές των τρόφιμων, καθώς η αύξηση της προσφοράς θα είναι πάντοτε μικρότερη από την αύξηση της ζήτησης. «Η προσφορά κυνηγάει πάντοτε τη ζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Τρόφιμα και υπηρεσίες συντηρούν τον πληθωρισμό

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider